chili&vanília

Egyem a zúzádat

Gasztro

Citromos, tárkonyos libazúzaleves

Itt a libaszezon, az elszálló árak ellen pedig egy remek alternatíva: a zúza! Méltatlanul alulértékelt alapanyag, pedig alacsony a zsírtartalma, magas a fehérjetartalma, tele van ásványi anyagokkal és jó vitaminokkal – mint szinte minden belsőség –, gazdaságos, kollagénes. Nem utolsósorban pedig változatos felhasználási ötleteket adnak nekünk a világ konyhái, amelyekben előszeretettel használják. A franciáknál igazi ínyencség, a leggyakrabban konfitálva, salátaágyon adják, de pástétomokba, tejszínes ragukba is kerül, gésier néven fut. Az ázsiai gasztronómia is kedveli, Japánban nyárson grillezik jakitoriként, Dél-Koreában ropogós bundába forgatják, vagy fokhagymával, csilivel, szezámolajjal pirítják wokban (dak ddong jjip). Mexikóban levesbe főzik, Indiában currykbe, Izraelben pedig az egyik legpazarabb streetfood, a jeruzsálemi grillmix alkotóeleme, csirkehús és csirkemáj társaságában, amit hagymával, fűszerekkel pirítanak, majd pitában, tahinivel, zöldségekkel és csípős mangószósszal (amba) adnak.

Hazai terepen is van hagyománya, a zúzapörkölt sokak kedvence, rántva is remek, és levesbe is főzhetjük, például az alább ajánlott módon. Konfitálva kiváló, olcsóbb alternatívája a libamájnak: a zúzát mélyebb tepsibe vagy hőálló tálba tesszük, sózzuk, egész fokhagymagerezdeket és pár ág kakukkfüvet teszünk mellé, ráöntünk annyi felolvadt zsírt, amennyi ellepi, majd alufóliával lefedve, kb. 120 fokon, kb. 3 óráig pároljuk-sütjük. Csatos üvegekben tároljuk, kovászos kenyérrel, savanyúsággal, hagymával adjuk, ehető ajándéknak sem utolsó.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.