étel, hordó

Sawasdee

  • ételhordó
  • 2018. március 22.

Gasztro

Csak kevesen tudják, hogy 1893-ban törvényben írták elő: a Kossuth Lajos (Hatvani) utcát változtassák széles sugárúttá egészen a Duna partjáig. Ez úgy volt lehetséges, hogy az utca északi oldalának összes házát lebontották, és újakat építettek. A Semmelweis (Újvilág) utca sarkán 1895-ben valóságos palota épült, ahol természetesen a vendéglátóipar is megvetette a lábát: a házban működő Magyar Világ Kávéház a századforduló környékén nyílt, de az 1920-as években mozivá alakították. Ma is az, de a Puskin nevet a II. világháború után kapta. Viszont a sarki üzlethelyiség, amelyet hosszú évtizedeken át Gourmand presszóként, illetve cukrászdaként ismert mindenki, eredetileg Weiss Gyula ruhaszalonja volt.

A Gourmand az egészen addig volt drága és menő hely, amíg a Kossuth Lajos utca züllése el nem kezdődött. Az ezredforduló óta már csak vegetált, az üzletvezetés pár évvel ezelőtt karaokebárként is szerencsét próbált vele, végül lehúzták a redőnyt.

Most thai étterem nyílt a helyén. Úgy tűnik, az új vezetés már az elnevezésében sem bízik (a Sawasdee egy thai köszöntés), hiszen a bejáratnál sokkal nagyobb betűkkel olvashatók a „Thai étterem”, illetve „Original thai cousine” feliratok. Sajna ez sem igazán hatékony: szerda délután miénk az egész helyiség, szerencsénkre a felszolgáló hölgy mégsem barátságtalan. A tintahalkarika káposztaágyon, vagy­is a tempura muc (1590 Ft) hatalmas meglepetés, igazi ínyencség. Legalábbis ahhoz mérten, hogy hazai vendéglőben eddig kizárólag valami gumiszerű ízetlen vackot kaptunk ezen a címen.

Kaeng khiaw waannak nevezik a nagyon csípős, chilis és zöld currys levest, ami kókusztejjel és bambuszrüggyel készül, az ára pedig a további belevalókon múlik. A garnélás 2320 forintba kerül, a marhás és a kacsás százzal, a disznós, a csirkés és a vegán ötszázzal olcsóbb. A legegyszerűbbet, a zöldségeset választjuk, ami a szerény kivitel ellenére is felér egy kiadós egytálétellel, és ami éppen annyira csípős, hogy az még élvezhető. Talán nem kell részletezni, hogy a phad thai mit jelent. A leveshez hasonlóan alakul az ára (2790, 2590, 2290 Ft), de ennél sokkal fontosabb, hogy remek arányokkal, kiválóan van elkészítve, még a csirkehús is nagyot dob rajta. A legnagyobb meglepetés mégis a végére marad: a kaw tom mat nevű, banánnal töltött, kókuszos-ragacsos rizs (1290 Ft) úgy is a legnagyobb élvezetet nyújtja, hogy eddig teljesen mást értettünk desszert alatt.

Figyelmébe ajánljuk