Tartalom

MaNcs 30. évf. 08. sz. (2018-02-22)

Publicisztika

Publicisztika

Bankcsapda – Várhegyi Éva a „nemzeti” bankrendszer kockázatairól

Mennyire tették kockázatossá a magyar bankrendszert az utóbbi évek tulajdonosi változásai? – szegezte nekem a kérdést a Pénzügykutató 50. születésnapját megülő konferencia kerekasztal-beszélgetésének moderátora, Farkas Zoltán azt követően, hogy röviden ecseteltem a bankszektor „nemzetiesítésének” jelen állását.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az új Soros

Az ENSZ „migránscsomagja” szép lassan elfoglalja a Soros-tervbe oltott brüsszeli kvótadiktátum pozícióját a kampányra forduló kormányzati kommunikációban. Orbán Viktor – hogy a választásokig fenntarthassa a suspense-et – mégis tőle szokatlan módszert választott a világszervezet ármánykodásai ellen.

A szerk.

A szerk.

A hazug

Kövér László egy 2017. januári, szűk körű beszélgetéséből az LMP-hez közeli Reflektor blog két részletet hozott nyilvánosságra az elmúlt hetekben. Az egyikben Kövér elismeri, hogy a 2010 utáni választási „reform” során a saját érdekeiknek megfelelően rajzolták újra az egyéni választókerületeket, a másikban pedig egyetért azzal a kérdésként megfogalmazott állítással, miszerint a mostani M1 hírcsatorna „ugyanolyan gazemberség”, mint egykor a Napkelte, azaz politikailag elfogult.

A szerk.

A szerk.

Csőbe húzva

Nincs veszve semmi, még csak most jön a java, Kósa Lajos már ki is szállt a helyszínre (csupán a történelmi tisztánlátás végett: a kínosnak ígérkező sertéstárgyú parlamenti kérdések elől – „halaszthatatlan közfeladat ellátására” hivatkozva – egészen Dél-Koreáig menekült).

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Minden mondata mögött egy elolvasott könyv

Bojtár Endre (1940–2018)

1963-ban orosz–cseh szakon végzett, nyelvésznek készült, de egyetem után a kelet-európai irodalmak összehasonlító elemzésével kezdett foglalkozni. Komparatistaként került az MTA Irodalomtudományi Intézetébe, ahol volt gyakornok, segédmunkatárs, munkatárs, főmunkatárs, majd 1986-tól az általa alapított Közép- és Kelet-európai Osztály vezetője.

Belpol

A túlélésért küzd az Együtt a választási kampányban

Belpol

Pártszámba se

Hiába vannak helyenként kiváló egyéni jelöltjei, a kampány indulásakor az Együtt helyzete tűnik a legnehezebbnek az ellenzéki térfélen.

Interjú

Belpol

„A legnagyobb szereplő az állam”

Horváth Áron közgazdász, ingatlanpiaci kutató

A lakhatást már emberi jognak tartják, és megoldható lenne, hogy mindenki emberi körülmények között lakjon – de ez még messze van. Az itthoni lakásárak rekordmagasságban vannak, a kormány mégis a jómódúbbakat támogatja.

Zene

Lemez

Zene

Féltékenység

Franz Ferdinand: Always Ascending

A 2000-es évek közepén berobbant brit gitárzenekarok közül a Franz Ferdinand karrierje egy kicsit az Editorsére hasonlít, hiszen az elmúlt évek során mindkét együttesből kiszállt a gitáros, akinek a pótlására egyaránt két tag érkezett.

Interjú

Zene

„A kortárs zene mindenekelőtt”

Pierre-Laurent Aimard zongoraművész

Az érzékeny billentéséről és szokatlan műsorválasztásairól híres francia zongoravirtuóz korunk zenei életének egyik legjelentősebb alakja. Az idei Cziffra Fesztiválon fellépő művészt németországi koncertkörútján szólaltattuk meg.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A teljesség igénye

Színe és Fonákja – heti lapszemle

„Hírek, információk, sőt dezinformációk ömlenek ránk nap mint nap, az emberek csak kapkodják a fejüket. Nincs ember, aki ezt követni tudná. Kinek, minek higgyünk? Ehhez nyújt némi segítséget a műsor” – olvassuk a Karc FM-en futó Színe és Fonákja némi drámai­ságtól sem mentes leírásában. A műsor felkonfja már „rendhagyó napilapszemléről” beszél, „némi szubjektivitással és a teljesség igénye nélkül”.

Film

Film

Film

Wakanda vágtató rinocéroszai

Ryan Coogler: Fekete Párduc

Tényleg az a szuperhősfilmek főfunkciója, hogy valamilyen közös, univerzális tapasztalatot énekeljenek meg? Hogy a görög mitológia héroszainak és a nyugat-európai népmesék hőseinek örökösei legyenek? Ezek volnának az univerzalitás mércéi?

Film

Film

Zseni a vászon mögött?

Exhibition: David Hockney a londoni Királyi Művészeti Akadémián

Az Uránia mozi már sokadik éve tűz műsorára opera- és színházközvetítéseket és képzőművészeti témájú dokumentumfilmeket. Utóbbiak közül a Phil Grabsky producer és dokumentumfilm-rendező nevéhez köthető Exhibition on Screen című sorozat darabjait is vetítik. Most először, a biztos sikernek számító régi nagy mesterekről készült filmek után a tavaly 80. születésnapját ünneplő David Hockney-ról forgattak izgalmasnak ígérkező, de csalódást keltően keveset mondó filmet.

Könyv

Könyv

Könyv

Lomizás a végtelenben

Lábass Endre: Árnyékkereskedő

Három kötet szűk ezernégyszáz oldalon. Kacskaringós utazás a középkori angol történetíróktól kezdve a mór Leo Africanus 16. századi Timbuktu-leírásán vagy éppen az algíri fogságban sínylődő Cervantesen át Dickens folyóiratáig és az ausztráliai fegyencgyarmatokig. Joggal vetődik hát fel a kérdés: mi is a voltaképpeni tárgya Lábass Endre könyvének?

Poeta.doc

Könyv

A mulandóság visszavonulása

Vannak instant remekművek, mint a Nemzeti dal, vagy Petritől a Hogy elérjek a napsütötte sávig, amelyek szinte eleve klasszikusnak születnek, míg mások lassabban érik utol magukat. Karinthytól életében például nem az Előszó („Nem mondhatom el senkinek”) volt antológiadarab, hanem egy tizenkét soros, kamaszkori verse, a Martinovics. A Ha negyven­éves elmúltál kezdetű kis versről Borbély Szilárd húsz éve még egy alig ismert műveket bemutató sorozatba írt esszét, de azóta Kosztolányi rímtelen, kopárabb hangja felértékelődött, és ma ezt a darabot is a jelentősek között tartják számon. (Sokatmondó, ahogy a költő ebben az „életközépi válságról” szóló versében a kedvenc jelzőjéről is lemond: „Még bús se vagy.”) Ilyen későn odaérő típusú remekmű Weöres Sándor Bolerója is.

Színház

A független színházak harcai a támogatásokért

Színház

Se ki, se be

A független színházak területe a mai magyar kultúra egyik folyamatos küzdőtere. Nemzetközi sikerek és súlyos elvonások, létbizonytalanság és a kormányzat részéről valami mély, gyanakvó bizalmatlanság kíséri, miközben a függetlenek színházi életben betöltött szerepe évről évre szélesebb és változatosabb.

Gasztro
Lokál
Tudomány

Állatról emberre terjedő influenza

Tudomány

Csőrből szájba

A friss hírek szerint egy újabb influenzatörzs lépte át az állat és ember közötti képzeletbeli határt. Nem először és nem is utoljára.

Lélek

Lélek

Kegyetlen, bolond világ – Miért hagyja magára a kormány a pszichiátriai betegeket?

Legalább minden ötödik ember depresszióval küzd Magyarországon: nagy részük ellátatlan, vagy látszatellátással kénytelen beérni. Ez töméntelen megelőzhető emberi szenvedést okoz az ország lakóinak. És miközben a döntéshozók az egészségügynek ezt a területét is hagyják pusztulni, a lakosság pszichés állapota elképesztő kiadásokra kényszeríti az államot.

Tévétorrent
Mikrofilm