A napokban megtartott ortodox keresztény húsvéti ünnep is bővelkedik szakrális jelentőségű ételekben, amelyek közül talán a legfontosabb a szentelt kalács, a pászka. Mind az ortodox pravoszláv, mind a görögkatolikus egyházi kultúrában a feltámadást és az örök életet szimbolizálja, sütéséhez a magyar görögkatolikusok körében is számos szokás kapcsolódik. Ugyanezt a nevet viseli egy másik húsvéti, hagyományos desszert is, a lecsepegtetett, formázott, szeletelhető túrókrém. Tradicionálisan faragott, díszes, csonka piramis alakú faformába töltötték, amely a megszilárdult krém oldalába kereszt és XB (Xpucmoc Bockpec! – Krisztus feltámad!) jelet nyomott, ma már többnyire műanyag formában dermed.
Készítésének többféle változata létezik – hol főzik, hol nyersen keverik ki, van, aki tejföllel, más tejszínnel keveri a túrót. A mazsola mellé kerülhet bele felaprított aszalt gyümölcs is, de olajos magvakkal vagy csokoládéval is gazdagabbá tehető. Az alább ajánlott verzióban vegyes technológiát ajánlok: sűrűre főzött sárgakrémmel keverjük a túrót, így egyrészt hőkezelést kap a tojás, másrészt extra krémes lesz a túró állaga. Kerek szűrőben csepeg egy éjszakán át, gyönyörűen összeáll, kiborítva látványos, szép, asztal közepére kívánkozó desszert. A maga fehér – tisztaságot és békét jelképező – valóságában is szemet gyönyörködtető, de díszíthetjük ízlés szerint. Ez az ünnepi pászka eredetileg a #CookforUkraine nemzetközi karitatív kezdeményezés keretében készült, amelyhez világszerte számos vendéglátóipari és gasztronómai szereplő csatlakozott, és amelynek célja a szolidaritás kifejezése, valamint adománygyűjtés.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!