chili&vanília

Ez a pászka nem az a pászka

Gasztro

Pászka – ünnepi, mazsolás túrókrémdesszert

A napokban megtartott ortodox keresztény húsvéti ünnep is bővelkedik szakrális jelentőségű ételekben, amelyek közül talán a legfontosabb a szentelt kalács, a pászka. Mind az ortodox pravoszláv, mind a görögkatolikus egyházi kultúrában a feltámadást és az örök életet szimbolizálja, sütéséhez a magyar görögkatolikusok körében is számos szokás kapcsolódik. Ugyanezt a nevet viseli egy másik húsvéti, hagyományos desszert is, a lecsepegtetett, formázott, szeletelhető túrókrém. Tradicionálisan faragott, díszes, csonka piramis alakú faformába töltötték, amely a megszilárdult krém oldalába kereszt és XB (Xpucmoc Bockpec! – Krisztus feltámad!) jelet nyomott, ma már többnyire műanyag formában dermed.

Készítésének többféle változata létezik – hol főzik, hol nyersen keverik ki, van, aki tejföllel, más tejszínnel keveri a túrót. A mazsola mellé kerülhet bele felaprított aszalt gyümölcs is, de olajos magvakkal vagy csokoládéval is gazdagabbá tehető. Az alább ajánlott verzióban vegyes technológiát ajánlok: sűrűre főzött sárgakrémmel keverjük a túrót, így egyrészt hőkezelést kap a tojás, másrészt extra krémes lesz a túró állaga. Kerek szűrőben csepeg egy éjszakán át, gyönyörűen összeáll, kiborítva látványos, szép, asztal közepére kívánkozó desszert. A maga fehér – tisztaságot és békét jelképező – valóságában is szemet gyönyörködtető, de díszíthetjük ízlés szerint. Ez az ünnepi pászka eredetileg a #CookforUkraine nemzetközi karitatív kezdeményezés keretében készült, amelyhez világszerte számos vendéglátóipari és gasztronómai szereplő csatlakozott, és amelynek célja a szolidaritás kifejezése, valamint adománygyűjtés.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk