chili&vanília

Fatteh, fetti, fetteh

Gasztro

Rawia Bishara Galilea déli részén, Názáretben született, palesztin-arab családban. Názáretből az út a férjen keresztül New Yorkba, Brooklynba – a multikulturális gasztronómia fellegvárába vezetett. Női közösségfejlesztő projektekben vett részt, amelyekben a főzés is központi szerephez jutott, a sikere akkora volt, hogy 1998-ban megnyitotta Tanoreen nevű kifőzdéjét. A vendéglő nevét a gyönyörű fekvésű libanoni település ihlette. Eredetileg szendvicseket, salátákat kínált, de hamar kiderült, hogy a házias konyhájáért járnak vissza a legtöbben. A közel-keleti gasztronómia hagyományos fogásai mellett a nemzetközi terepen is kevéssé ismert palesztin különlegességekkel is megismertette vendégeit. Rawia egyik ikonikus étele a csirkefatteh – a levantei konyha (a mai Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina, Jordánia területe) más szegleteiben fetti, fetteh néven ismerik. Pitacsipsz, fűszeres rizs, tépett csirkehús, mindez meglocsolva fokhagymás, tahinis joghurttal, tetején pirított magvak. Minden íz összeolvad, a pitát átitatja a szaft és az öntet. Nem látványos, de igazi ízorgia, az egyik legfinomabb fogás.

 

Fűszeres csirke pitacsipsszel, fokhagymás joghurtöntettel (csirkefatteh)

Hozzávalók (6-8 adag)

 

4 egész csirkecomb

só, bors

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

csipetnyi reszelt szerecsendió

0,5 dl olívaolaj

1 rúd fahéj

4 szem szegfűszeg

2 babérlevél

1 hagyma, egészben

25 dkg basmati rizs

3 szikkadt pita vagy tortilla

5 dl natúr joghurt (lehetőség szerint török típusú)

1 citrom leve

2 gerezd fokhagyma, reszelve

4 púpozott evőkanál tahini

10 dkg pisztácia vagy fenyőmag

 

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük az őrölt szegfűborssal és a frissen reszelt szerecsendióval. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd a csirkecombokat erős lángon körbepirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, a babérlevelet és az egész hagymát. Felöntjük kb. 2 liter vízzel. Fedő alatt, kb. 40 perc alatt teljesen puhára főzzük. A húst kiemeljük a fűszeres főzőléből, és annyi ideig hagyjuk állni, amíg olyan hőmérsékletűre hűl, hogy kézzel le tudjuk fejteni a húst a csontról. Amikor falatnyi darabokra tépkedtük a húst, ráöntünk kb. 3 dl-t a főzőléből, ez tartja szaftosan. A főzőlevet leszűrjük, eltávolítjuk belőle a fűszereket. Közben feltesszük a rizst: alaposan átöblítjük, majd lábasban hozzáadunk 1 litert a csirke fűszeres főzőlevéből, ebben főzzük meg kb. 20 perc alatt. Miközben fő a rizs, előkészítjük a többi elemet is: A pitát vagy tortillát darabokra vágjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és 190 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. A joghurtos öntethez kikeverjük a joghurtot a citromlével, fokhagymával és a tahinival. Végül olajon vagy vajon megpirítjuk a hámozott, sótlan pisztáciát vagy fenyőmagot. Összeállítjuk az ételt: a tál aljára a pirított pita- vagy tortillacsipsz kerül. Erre jön a főtt rizs, a tetejére pedig a tépett csirkehús. Meglocsoljuk a joghurtos öntettel, végül megszórjuk a pirított magvakkal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.