Tartalom

(2015-04-16)

Egotrip

Egotrip

Mérő László: Miért éppen Európa?

Úgy tizenöt évvel ezelőtt, amikor Magyarország EU-tagsága még csak egy távoli álomnak tűnt, szerb barátaimmal iszogattunk. Néhány pohár sligovica után a szememre vetették, hogy miért kis kortyonként iszom, miért nem egyben hajtom fel a feleseket, ahogy azt kell. Erre ez jött ki a számon: „Tudjátok, nálunk, Európában mindenki úgy iszik, ahogy akar.”

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Kockázatkommunizmus

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ezúton kérem Önt, hogy a legutóbbi pókerpartin ért veszteségem megtérítésére haladéktalanul állítson föl egy kárrendezési alapot. Veszteségemet ugyanis nem a rossz lapjárás okozta, és még csak nem is az, hogy a blöffjeimet nem mindig sikerült pókerarccal bemondanom, hanem az, hogy a Kovács csalt. Márpedig a pókerszövetség és a hazárdjátékokat felügyelő hatóság dolga, hogy a csalókat eltiltsa a játéktól! Az alapot a honi pókerklubok területarányos hozzájárulásából lenne célszerű feltölteni.

Publicisztika

Rényi András

Publicisztika

Szabadságunk visszafoglalt tere

Egyéves az Eleven Emlékmű

Kedves Barátaim! Épp egy éve, hogy először találkoztunk e minden szempontból jelentéktelen garázslejáratnál, hogy elhelyezzük az első kavicsokat, mécseseket, fotókat, imakönyveket – spontán, civil tiltakozásként az eredetileg az 1944. március 19-i német megszállás 70. évfordulóján fel­állítani szándékozott történelemhamisító emlékmű gondolatával szemben, amelynek titkos tervei váratlanul tudódtak ki tavaly január elején.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A Fidesz a népről

A kisebb-nagyobb sérülésekkel magunk mögött hagyott tapolcai választás kampányának három, ideig-óráig emlékezetes momentuma volt. Mind a hármat a Fidesz szolgáltatta.

A szerk.

A szerk.

Ezt hozta Tapolca

Bár hivatalos végeredmény csak lapunk megjelenése napján várható, az az eddigi adatok alapján is egyértelmű, hogy a Lasztovicza Jenő (Fidesz) halála miatt kiírt időközi országgyűlési választáson a Jobbik jelöltje, Rig Lajos győzött.

Külpol

Ruanda

Külpol

Régi tartozások

Nem látszik leszakadni a történelem a jelenről Ruandában. Legalábbis nem azon a módon, ahogy azt Kigaliban a hatalom elképzeli. De az is igaz, hogy egyes külső résztvevőknek is van miről – olykor éppen arról, hogy nincs miről – beszámolnivalójuk az utókornak.

Belpol

Belpol

Egy sikeres üzlet - Orbán Viktor veje Keszthelyen

„Új szelek szárnyán” címmel készített reklámfilmet a keszthelyi Monitor Magazin a Tiborcz István érdekeltségébe is tartozó Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. tulajdonába került keszthelyi Phoenix vitorláskikötőben zajló munkálatokról – az új tulaj nem tétlenkedik tehát, alig száradt meg a tinta a szerződésen.

Zene

Lemez

Zene

Határsértés

Calexico: Edge Of The Sun

A John Convertino dobos-ütőhangszeres és Joey Burns multiinstrumentalista köré épülő, lemezeken és turnékon is változó (előbbieken népes asszisztenciával dolgozó, utóbbiakon természetesen ugyancsak kibővült felállásban zenélő) Calexico története a virtuális és valóságos határátlépések sorozata.

Lemez

Zene

Most, 49 év után

The Sonics: This Is The Sonics

Ha egy hetven feletti fehér férfi vérfagyasztó tigrisüvöltéssel adja tudtunkra, hogy igazán semmi, de semmi szüksége orvosra, miközben hasonló korú kollégái mindezt szélvészgyors garázspunkkal és gyomorban bugyborékoló szaxofonnal hangsúlyozzák, akkor jó eséllyel érdemes hinni neki.

Interjú

Zene

„A karakterek váltogatása gazdagít”

Max Emanuel Cencic kontratenor énekes

A nálunk még mindig csak kivételesen látható barokk operare­pertoár egy különleges darabjának, Hasse Siroe, Perzsia királya című operájának rendezőjeként üdvözölhetjük és címszereplőjeként hallhatjuk a Vígszínházban a magyar gyökerekkel is rendelkező énekest, aki a kasztrálásról és a stresszről is beszélt nekünk.

Film

Film

„Elkaptunk valamit a népharagból” - Papp János színész

Arat a YouTube-on, és a BBC is közreadta Seress Rezső Szomorú vasárnapjának boltbezárás ihlette változatát, Rigó Béla költő és Papp János közös produkcióját. A fiatalon Pirx kapitányként kalandozó színésszel pályája tudományos és fantasztikus fordulatairól beszélgettünk.

Színház

Interjú

Színház

„Átvágjuk a gordiuszi csomót”

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Egy kormánydöntés értelmében az operaház rendelkezhet a MÁV egykori északi járműjavítójával a Kőbányai úton: az ún. Eiffel-csarnokban mindentudó bázis épül. Ezenkívül az énekesek elkopó alkatrészeiről, túlsúlyos balerinákról, növekvő bevételről, fényesen működő marketingről, belvárosi turbulenciáról és Kovalik Balázsról is beszélgettünk.

Színház

„Valamiféle szobor vagyok” - interjú Máté Gáborral

A Katona József Színház igazgatója a Faust címszerepét alakítja, amelyet Schilling Árpád rendezésében, két részben, két külön estén játszanak április végétől. Emberi válságról, politikai aktivitásról és szakmai szolidaritásról is kérdeztük.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

Sodrásban

Totth Benedek: Holtverseny

„Egész helyes az arca, hirtelen nem tudom, melyik pornósra emlékeztet” – így jellemez a Holtverseny névtelen főszereplője egy lányt, aki tetszik neki. 16-17 éves vidéki kamaszok világában mozgunk, akik életét a pornó, a drogok, na és az úszóversenyekre készülés tölti ki – ugyanis versenysportolókról van szó.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Csónakon menekül

Duliskovich Bazil: A lét bizonyítékai

Akinek volt már szerencséje pszichológusi kezeléshez, nyilván tudja, hogy a szakemberek milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak a gyermek- és serdülőkorban megesett traumáknak, illetve a jó és rossz emlékeknek – ez lenne az az origo, amelynek terheit, megszokásait, kulturális berögzüléseit felnőttként is öntudatlanul tovább hordozzuk.

Tudomány
Riport
Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó