chili&vanília

Zöld, tavaszi, mártás

Gasztro

Frankfurtban helyi specialitás, de egész Németországban nagy hagyománya van a híres zöldfűszermártás, a Grüne Sosse fogyasztásának. Többek között arról nevezetes, hogy a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc étele volt. A mártás szezonja hagyományosan zöldcsütörtökön (nagycsütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a mártást alkotó zöldfűszereket. Az autentikus változat mindig hétféle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket: petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kapor és tárkony semmi esetre sem lehet benne! (Frankfurt nix Dill.) A mártás valójában egy tartármártás rengeteg zöldfűszerrel és egyéb hozzávalókkal. Levesben főtt húsok, párolt vagy grillezett halak, kemény tojás vagy új­krumpli mellé tálalják. Az állaga inkább rusztikus, darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, mert úgy más lesz a végeredmény. Ezúttal a hagyományostól eltérő, némileg „megszentségtelenített” módon ajánlom a készítését: botmixerrel, kaporral és tárkonnyal. Az eljárás így sokkal gyorsabb – 5 perc –, a szósz íze pedig így is zseniális. Most már tényleg mindenféle zöldfűszer kapható a piacon is, használjanak bármit bátran, én kaprot, petrezselymet, snidlinget, tárkonyt, medvehagymát ajánlok alább. Spárga mellé is nagyszerű, de buggyantott tojással is csodás.

 

Tavaszi zöldfűszermártás

Hozzávalók (kb. 7 dl mártáshoz, ez 8-10 adag ételhez elég)

 

3 dl tejföl (vagy joghurt)

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor, felaprítva

1 csokor snidling, felaprítva

néhány szál tárkony

néhány levél medvehagyma, felaprítva

3 evőkanál majonéz

2 főtt tojás, felkockázva
2 kicsi csemegeuborka, felkockázva
1 kis fokhagymagerezd, reszelve
1 citrom reszelt héja és leve
1 kávéskanál porcukor
só, bors

 

Egy nagy kancsóba vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatók és érezhetők maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipetnyi porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). A buggyantott tojáshoz egyenként, egy kis tálkába ütjük a friss tojásokat. Lábasban vizet forralunk, majd takarékra vesszük, hogy a víz felülete éppen, hogy gyöngyözzön. Közvetlenül a tálkából belecsúsztatjuk a tojásokat, és 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.