chili&vanília

Zöld, tavaszi, mártás

Gasztro

Frankfurtban helyi specialitás, de egész Németországban nagy hagyománya van a híres zöldfűszermártás, a Grüne Sosse fogyasztásának. Többek között arról nevezetes, hogy a frankfurti születésű Goethe egyik kedvenc étele volt. A mártás szezonja hagyományosan zöldcsütörtökön (nagycsütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a mártást alkotó zöldfűszereket. Az autentikus változat mindig hétféle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket: petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kapor és tárkony semmi esetre sem lehet benne! (Frankfurt nix Dill.) A mártás valójában egy tartármártás rengeteg zöldfűszerrel és egyéb hozzávalókkal. Levesben főtt húsok, párolt vagy grillezett halak, kemény tojás vagy új­krumpli mellé tálalják. Az állaga inkább rusztikus, darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, mert úgy más lesz a végeredmény. Ezúttal a hagyományostól eltérő, némileg „megszentségtelenített” módon ajánlom a készítését: botmixerrel, kaporral és tárkonnyal. Az eljárás így sokkal gyorsabb – 5 perc –, a szósz íze pedig így is zseniális. Most már tényleg mindenféle zöldfűszer kapható a piacon is, használjanak bármit bátran, én kaprot, petrezselymet, snidlinget, tárkonyt, medvehagymát ajánlok alább. Spárga mellé is nagyszerű, de buggyantott tojással is csodás.

 

Tavaszi zöldfűszermártás

Hozzávalók (kb. 7 dl mártáshoz, ez 8-10 adag ételhez elég)

 

3 dl tejföl (vagy joghurt)

2 csokor petrezselyem

1 csokor kapor, felaprítva

1 csokor snidling, felaprítva

néhány szál tárkony

néhány levél medvehagyma, felaprítva

3 evőkanál majonéz

2 főtt tojás, felkockázva
2 kicsi csemegeuborka, felkockázva
1 kis fokhagymagerezd, reszelve
1 citrom reszelt héja és leve
1 kávéskanál porcukor
só, bors

 

Egy nagy kancsóba vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatók és érezhetők maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipetnyi porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). A buggyantott tojáshoz egyenként, egy kis tálkába ütjük a friss tojásokat. Lábasban vizet forralunk, majd takarékra vesszük, hogy a víz felülete éppen, hogy gyöngyözzön. Közvetlenül a tálkából belecsúsztatjuk a tojásokat, és 3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.