chili&vanília

Lisztmentes répatorta

Gasztro

Az ember azt gondolná, hogy a répatorta műfajáról már nincs mit mondani. Ez így is van. Ez a klasszikus amerikai sütemény az elmúlt évek során annyira hétköznapivá vált, hogy gyakorlatilag nincs kávézó, ahol ne lehetne kapni, nincs háziasszony, aki ne sütött volna még. Elronthatatlan, kezdőknek is tökéletes, és bár a különböző receptek között vannak eltérések, szinte mind jó végeredményhez vezet, mivel a sárgarépának és a zsiradéknak (általában olaj) köszönhetően mindig szaftos lesz. Ha száraz, íztelen répatortával találkozik az ember, az biztos jele annak, hogy a vendéget nem veszik komolyan, ugyanis elrontani tényleg művészet. Az alábbi változat azonban egészen más dimenzióba helyezi a fogalmat. Egy gramm liszt sincs benne, az olajos magvak – mandula, mogyoró, kókusz – adják az alapját. Ettől kissé keleties, arabos hatása van, amire ráerősítenek a fűszerek és a narancsvirágvíz. Utóbbi nem mindenki kedvence, szerintem azonban nagyszerű, illatos benne, pár száz forintért pedig hozzá lehet jutni fűszer- és delikáteszüzletekben. Cukor helyett nyírfacukrot ajánlok, az olvasztott vajat pedig akár le lehetne cserélni pl. olívaolajra (vagy jóval drágább mandula-, illetve mogyoróolajra), így „mindenmentes” is tud lenni. A tetejére vaníliás mascarponét és pirított kókuszforgácsot javasolok, de minden nélkül is megállja a helyét. Akár 3-4 napig is eláll, és extra szaftos hétvégi családi vendégvárónak is tökéletes.

Lisztmentes kókuszos répatorta

Hozzávalók (10-12 szelet)

 

3 egész tojás

20 dkg nyírfacukor

1 kávéskanál só

20 dkg darált mandula

10 dkg kókuszreszelék

15 dkg törökmogyoró, durvára vágva

15 dkg vaj, felolvasztva

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál őrölt kardamom

2 evőkanál narancsvirágvíz

20 dkg sárgarépa (két kisebb répa), lereszelve

A tetejére:

25 dkg mascarpone, szobahőmérsékleten

25 dkg natúr joghurt (lehetőség szerint török)

fél vaníliarúd kikapart magjai

5 dkg por- vagy nyírfacukor

10 dkg pirított kókuszforgács

 

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy nagy tálban elektromos kézikeverővel habosra keverjük a három tojást a nyírfacukorral és egy csipet sóval. Hozzáadjuk a darált mandulát, a kókuszreszeléket és a durvára vágott mogyorót. (Más magokkal, pl. dióval, pisztáciával is készíthetjük.) Azután az olvasztott vajat, a fahéjat, kardamomot, narancsvirágvizet és a reszelt sárgarépát (amelyet a reszelő nagy lyukán reszeltünk). Egy 23 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a masszát. Kivajazni nem szükséges, mert a magok olajtartalma miatt szépen elválik majd a torta a formától. 50-60 percig, tűpróbáig sütjük. Félidőben, amikor a teteje elkezd pirulni, érdemes alufóliával letakarni. Teljesen hagyjuk kihűlni, érdemes előző nap elkészíteni, akkor lehet a legszebben szeletelni. Mellé vaníliafagylaltot, esetleg joghurttal, vaníliával és kevés narancsvirágvízzel kikevert mascarponét kínálhatunk, utóbbihoz csomómentesre keverjük a mascarponét, joghurtot, vaníliát, cukrot, fél órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebben legyen formázható. A kihűtött tortára halmozzuk, majd megszórjuk pirított kókuszforgáccsal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?