chili&vanília

Francia, vendégváró

Gasztro

Frissen, közvetlenül a sütőből, langyosan tálalva az egyik legfinomabb és leghatásosabb vendégváró falatka a francia gougère, vagyis égetett tésztából készített sós-sajtos fánk. Ugyanabból a tésztából készül, mint a profiterol, a képviselőfánk vagy az ekler fánk. Az első néhány bizonytalanság után kiválóan rá lehet érezni a trükkjeire, és garantáltan visszatérő vendég lesz az egész ünnepi időszakban. Kívül vékony, roppanós, belül krémes, üreges, pezsgőzésnek, borozásnak nagyszerű kiegészítője. Ha meg már gyakorlottan megy, akkor akár meg is lehet tölteni: krémekkel, pástétommal. A receptben leírt minden apró lépést érdemes betanulni, különös tekintettel a hűtésekre és sütésekre (légkeveréses fokozat!). Az ünnepi készülődést ezennel megkezdjük!

Francia sajtos fánk

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

2,5 dl tej

12 dkg vaj

¼ kávéskanál Cayenne-bors

15 dkg liszt

4 egész tojás

5 dkg reszelt parmezán

10 dkg reszelt juhsajt

1 kávéskanál só

A tetejére:

mák vagy fekete hagymamag

1 felvert tojás

 

Egy lábasban felforrósítjuk a tejet, amikor teljesen meleg, beledobjuk a felkockázott vajat, megsózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-borsot (vagy más őrölt csilit). Amikor a vaj már teljesen felolvadt, beleöntjük a lisztet, és kézi habverővel erőteljes mozdulatokkal simára keverjük a masszát. Addig keverjük, amíg össze nem áll egy nagy, kerek masszává, ekkor már fakanálra váltunk, és még további néhány percig pirítjuk. Áttesszük egy új lábasba. Megvárjuk, amíg kissé lehűl, majd az elektromos habverő dagasztókarjával egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Utána belekeverjük a lereszelt juhsajtot – vagy más kemény, markáns ízű sajtot –, valamint egy marék reszelt parmezánt. Ismét átkeverjük. Ha szükséges, beleszórunk még egy csipet sót, és keverőlapáttal beledolgozzuk. A sütőt előmelegítjük légkeveréses módban, 180 fokra.

A masszát habzsákba töltjük (ha nincs, akkor egy uzsonnázó tasakba) és sütőpapírral kibélelt tepsire kicsi, kb. 3 centiméter átmérőjű halmokat nyomunk. A tetejét átkenjük a felvert tojással, és megszórjuk egész mákkal vagy fekete hagymamaggal, majd az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk