chili&vanília

Francia, vendégváró

Gasztro

Frissen, közvetlenül a sütőből, langyosan tálalva az egyik legfinomabb és leghatásosabb vendégváró falatka a francia gougère, vagyis égetett tésztából készített sós-sajtos fánk. Ugyanabból a tésztából készül, mint a profiterol, a képviselőfánk vagy az ekler fánk. Az első néhány bizonytalanság után kiválóan rá lehet érezni a trükkjeire, és garantáltan visszatérő vendég lesz az egész ünnepi időszakban. Kívül vékony, roppanós, belül krémes, üreges, pezsgőzésnek, borozásnak nagyszerű kiegészítője. Ha meg már gyakorlottan megy, akkor akár meg is lehet tölteni: krémekkel, pástétommal. A receptben leírt minden apró lépést érdemes betanulni, különös tekintettel a hűtésekre és sütésekre (légkeveréses fokozat!). Az ünnepi készülődést ezennel megkezdjük!

Francia sajtos fánk

Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)

2,5 dl tej

12 dkg vaj

¼ kávéskanál Cayenne-bors

15 dkg liszt

4 egész tojás

5 dkg reszelt parmezán

10 dkg reszelt juhsajt

1 kávéskanál só

A tetejére:

mák vagy fekete hagymamag

1 felvert tojás

 

Egy lábasban felforrósítjuk a tejet, amikor teljesen meleg, beledobjuk a felkockázott vajat, megsózzuk és hozzáadjuk a Cayenne-borsot (vagy más őrölt csilit). Amikor a vaj már teljesen felolvadt, beleöntjük a lisztet, és kézi habverővel erőteljes mozdulatokkal simára keverjük a masszát. Addig keverjük, amíg össze nem áll egy nagy, kerek masszává, ekkor már fakanálra váltunk, és még további néhány percig pirítjuk. Áttesszük egy új lábasba. Megvárjuk, amíg kissé lehűl, majd az elektromos habverő dagasztókarjával egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Utána belekeverjük a lereszelt juhsajtot – vagy más kemény, markáns ízű sajtot –, valamint egy marék reszelt parmezánt. Ismét átkeverjük. Ha szükséges, beleszórunk még egy csipet sót, és keverőlapáttal beledolgozzuk. A sütőt előmelegítjük légkeveréses módban, 180 fokra.

A masszát habzsákba töltjük (ha nincs, akkor egy uzsonnázó tasakba) és sütőpapírral kibélelt tepsire kicsi, kb. 3 centiméter átmérőjű halmokat nyomunk. A tetejét átkenjük a felvert tojással, és megszórjuk egész mákkal vagy fekete hagymamaggal, majd az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.

Szerbia kontra Szerbia: az ország, amely saját magával vív harcot

  • Végel László
Tavaly november elsején 11 óra 52 perckor leomlott a felújított újvidéki pályaudvar előtetője, 15 ember halálát okozva. Senki nem látta előre, hogy a szerencsétlenség immár közel tíz hónapja tartó zűrzavart és válságot idéz elő. A Vučić-rezsim azonban nem hátrál.