chili&vanília

Fülecskék

Gasztro

Uszka – savanyú káposztával töltött tésztabatyu

Senki ne ijedjen meg, nem olyan bonyolult ennek a klasszikus lengyel tésztabatyunak az elkészítése, mint amilyen hosszúnak a recept tűnik. Ha ráadásul némi logisztikai tervvel állunk neki (úgymint a töltelék előző napon való elkészítése), akkor még kevésbé. A lengyel konyha ékkövei egyebek közt a különböző töltött tésztabatyuk, ahány vidék és ahány alkalom, annyi fajta. Az alább ajánlott fülecskéket (az elnevezés nem meglepő módon a formára utal) hagyományosan karácsonykor fogyasztják, tölteléke pedig a helyi gasztronómia két ikonikus hozzávalóját ötvözi: a savanyú káposztát és az erdei gombát.

A tészta tojásmentes, csak lisztből és vízből készül, így az egész fogás könnyen vegánosítható is, ha valaki számára ez esetleg fontos szempont. Ez esetben a vaj és a kacsazsír helyett nyilván növényi zsiradékot – olajat – lehet használni. A töltelékből érdemes rögtön dupla adagot főzni, a fel nem használt része kis tejszínnel és friss kaporral csodás körete lehet sülteknek, vagy héjában sült krumplinak. A batyukat remekül lehet fagyasztani is, ehhez először egy tálcára kell sorakoztatni, frissen tartó fóliával lefedve mélyhűtőbe tenni, és csak amikor megfagyott, akkor áttenni egy tasakba, így nem áll össze a sok batyu egy nagy tömbbé. Így akár már most is el lehet kezdeni a karácsonyi előkészületeket.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.