kertész lesek

Full House

  • kertész lesek
  • 2012. november 30.

Gasztro

Lassan öt éve, hogy bezárt az OPNI, de a Lipótmezőt emlegetve a "sárgaház" marad az egyes számú asszociációs láncszem. Amúgy sem változott semmi a zárás óta a Hűvösvölgyi úti létesítmény környékén. Az impozáns behajtó ma is ugyanolyan, mint amikor még ki-be jártak a mentőautók, a kerti padok pedig már a '80-as években is ugyanilyen ütött-kopottak voltak. Legfeljebb a buszmegállóban nem keressük a fürdőköpenyes szökevényt.


A két-három házzal arrébb álló étterem olyan, mintha a kórházhoz hasonlóan ugyancsak a 19. század végén emelték volna. Bár abban elég biztosak vagyunk, hogy mostani nevét még csak nem is a huszadikban kapta. A kínaias Full House felirat megfejelve az "étterem-pizzériával", teljes kép- és szerepzavar, mintha nem a Budai-hegység lábánál, inkább egy megyeszékhely külvárosában járnánk. Odabent - szerencsére - már teljesen más a hangulat, a kockás terítős kerthelyiség úgy passzol a környezetbe, mint a Trabant kombi az 1975-ös lipcsei vásárra. Vannak persze pizzák, talán a gyerekek miatt, de a lényeg itt is a házias koszt, mint szinte mindenütt a budai zöldségesben, és mivel az időjárásnak hála kiülhetünk, nem kell sok a megnyerésünkhöz.

A zsenge zöldborsóleves pipihusival, vajas galuskával (590 Ft) nevével az óvó nénit (vagy a kirendelt gondnokot) idézi, de jobb az átlagnál, akárcsak a húsleves gazdagon (590 Ft) - ennél többet lakodalomban sem mondhatnánk. A vadas zsemlegombóccal (2090 Ft) már nem ennyire vidám, mert a marha meg a gombóc még átviszi ugyan a lécet, ám a mártás túl édes, így kizárt dolog, hogy megszentelje a minőségi árut. Kevesebbet várunk a fűszeres rántott bordától (2190 Ft), mégis ez okozza a nap meglepetését. Isten tudja, hogy a pác vagy csak a lelkiismeretes munka miatt, de ilyen klassz panírozott ételt rég nem kaptunk. Nem csoda, hogy a mellé adott hasábburgonya csak rontani tud rajta.

Mivel a desszertek között csak a szokásos somlói/gesztenyepüre/palacsinta vonal tekereg, inkább a szomszédos - szintén ezer éve ott álló - cukrászdában próbálunk szerencsét. Francia krémesük (340 Ft) valóban káprázatos, macaronban (150 Ft) viszont van még hova fejlődniük.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?