chili&vanília

Forró, fűszeres, leves

Gasztro

India különböző régióinak saját konyhaművészetük és ételeik vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg: tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különféle húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb. Még olyan vallási ág is létezik, amely teljes vegetarianizmust ír elő, de még a hagyma és a fokhagyma fogyasztását is tiltja. Az indiai konyha amúgy is erősen regionális, ahány vidék, annyiféle konyhai dialektus, például észak-indiai (Kasmír, Punjab) vagy nyugat- (Gujarat, Goa) vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala). De beszélhetünk különböző konyhai irányzatokról is, a mogul konyha például az egyik legkifinomultabb: igazi fúziós konyha, amelyet elsősorban perzsa hatások jellemeznek, a perzsa mogulok vitték Indiába. A mogul (vagy mughlai) konyhát is meghatározza az erős és kifinomult fűszerhasználat, de sokkal nehezebbek az ételek, mivel rengeteg vajat, kesudiót, sáfrányt, tejszínt használ. Ez mind perzsa örökség. Ráadásul ez az egyetlen indiai konyha, amelyben vezető szerepet kap a hús is. A sok ezer éves múltra visszatekintő tandoori kemence is elengedhetetlen. Az alábbi, őszi-téli napokra ajánlott, zseniális levest egy mogul konyhát vivő étteremben kóstolt paradicsomleves ihlette, de ez amolyan háziasított, rendkívül egyszerűen elkészíthető változat. Nagy előnye az is, hogy bármilyen fűszerrel kipróbálhatjuk, ami éppen van otthon. Vihetjük indiai irányba, gyömbérrel, fahéjjal, vagy délkelet-ázsiai ízek felé, currypasztával, kókusztejjel - mint alább.

 


 

Gyömbéres-kókusztejes paradicsomleves

Hozzávalók (4 adag)

3 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 púpozott teáskanál vörös currypaszta (a pontos mennyiség a csípősségétől függ)

5 cm friss gyömbér, reszelve

6 dl paradicsomszósz (házi vagy bio)

6 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

4 dl kókusztej

csipetnyi cukor

2-3 teáskanál citromlé

A tetejére: chiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, így még simább lesz. Tálaláskor chiliolajat és készen kapható ropogós hagymát adunk mellé (például a Culinarisból, a Szép Kis Indiából vagy az IKEA-ból).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Fuss, és tévedj el Budapesten!

Budapestre jött a City Race Euro Tour, egy városi tájfutó rendezvénysorozat. Három napon át futhatunk Budapest különböző részein egy térképpel, amelyen a kukák is fel vannak tüntetve, de az utcanevek nem láthatóak. De mire is jó ez az egész?

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.