chili&vanília

Forró, fűszeres, leves

Gasztro

India különböző régióinak saját konyhaművészetük és ételeik vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg: tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különféle húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb. Még olyan vallási ág is létezik, amely teljes vegetarianizmust ír elő, de még a hagyma és a fokhagyma fogyasztását is tiltja. Az indiai konyha amúgy is erősen regionális, ahány vidék, annyiféle konyhai dialektus, például észak-indiai (Kasmír, Punjab) vagy nyugat- (Gujarat, Goa) vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala). De beszélhetünk különböző konyhai irányzatokról is, a mogul konyha például az egyik legkifinomultabb: igazi fúziós konyha, amelyet elsősorban perzsa hatások jellemeznek, a perzsa mogulok vitték Indiába. A mogul (vagy mughlai) konyhát is meghatározza az erős és kifinomult fűszerhasználat, de sokkal nehezebbek az ételek, mivel rengeteg vajat, kesudiót, sáfrányt, tejszínt használ. Ez mind perzsa örökség. Ráadásul ez az egyetlen indiai konyha, amelyben vezető szerepet kap a hús is. A sok ezer éves múltra visszatekintő tandoori kemence is elengedhetetlen. Az alábbi, őszi-téli napokra ajánlott, zseniális levest egy mogul konyhát vivő étteremben kóstolt paradicsomleves ihlette, de ez amolyan háziasított, rendkívül egyszerűen elkészíthető változat. Nagy előnye az is, hogy bármilyen fűszerrel kipróbálhatjuk, ami éppen van otthon. Vihetjük indiai irányba, gyömbérrel, fahéjjal, vagy délkelet-ázsiai ízek felé, currypasztával, kókusztejjel - mint alább.

 


 

Gyömbéres-kókusztejes paradicsomleves

Hozzávalók (4 adag)

3 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 púpozott teáskanál vörös currypaszta (a pontos mennyiség a csípősségétől függ)

5 cm friss gyömbér, reszelve

6 dl paradicsomszósz (házi vagy bio)

6 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

4 dl kókusztej

csipetnyi cukor

2-3 teáskanál citromlé

A tetejére: chiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, így még simább lesz. Tálaláskor chiliolajat és készen kapható ropogós hagymát adunk mellé (például a Culinarisból, a Szép Kis Indiából vagy az IKEA-ból).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.