chili&vanília

Forró, fűszeres, leves

Gasztro

India különböző régióinak saját konyhaművészetük és ételeik vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg: tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különféle húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb. Még olyan vallási ág is létezik, amely teljes vegetarianizmust ír elő, de még a hagyma és a fokhagyma fogyasztását is tiltja. Az indiai konyha amúgy is erősen regionális, ahány vidék, annyiféle konyhai dialektus, például észak-indiai (Kasmír, Punjab) vagy nyugat- (Gujarat, Goa) vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala). De beszélhetünk különböző konyhai irányzatokról is, a mogul konyha például az egyik legkifinomultabb: igazi fúziós konyha, amelyet elsősorban perzsa hatások jellemeznek, a perzsa mogulok vitték Indiába. A mogul (vagy mughlai) konyhát is meghatározza az erős és kifinomult fűszerhasználat, de sokkal nehezebbek az ételek, mivel rengeteg vajat, kesudiót, sáfrányt, tejszínt használ. Ez mind perzsa örökség. Ráadásul ez az egyetlen indiai konyha, amelyben vezető szerepet kap a hús is. A sok ezer éves múltra visszatekintő tandoori kemence is elengedhetetlen. Az alábbi, őszi-téli napokra ajánlott, zseniális levest egy mogul konyhát vivő étteremben kóstolt paradicsomleves ihlette, de ez amolyan háziasított, rendkívül egyszerűen elkészíthető változat. Nagy előnye az is, hogy bármilyen fűszerrel kipróbálhatjuk, ami éppen van otthon. Vihetjük indiai irányba, gyömbérrel, fahéjjal, vagy délkelet-ázsiai ízek felé, currypasztával, kókusztejjel - mint alább.

 


 

Gyömbéres-kókusztejes paradicsomleves

Hozzávalók (4 adag)

3 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 púpozott teáskanál vörös currypaszta (a pontos mennyiség a csípősségétől függ)

5 cm friss gyömbér, reszelve

6 dl paradicsomszósz (házi vagy bio)

6 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

4 dl kókusztej

csipetnyi cukor

2-3 teáskanál citromlé

A tetejére: chiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, így még simább lesz. Tálaláskor chiliolajat és készen kapható ropogós hagymát adunk mellé (például a Culinarisból, a Szép Kis Indiából vagy az IKEA-ból).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.