chili&vanília

Forró, fűszeres, leves

Gasztro

India különböző régióinak saját konyhaművészetük és ételeik vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg: tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különféle húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb. Még olyan vallási ág is létezik, amely teljes vegetarianizmust ír elő, de még a hagyma és a fokhagyma fogyasztását is tiltja. Az indiai konyha amúgy is erősen regionális, ahány vidék, annyiféle konyhai dialektus, például észak-indiai (Kasmír, Punjab) vagy nyugat- (Gujarat, Goa) vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala). De beszélhetünk különböző konyhai irányzatokról is, a mogul konyha például az egyik legkifinomultabb: igazi fúziós konyha, amelyet elsősorban perzsa hatások jellemeznek, a perzsa mogulok vitték Indiába. A mogul (vagy mughlai) konyhát is meghatározza az erős és kifinomult fűszerhasználat, de sokkal nehezebbek az ételek, mivel rengeteg vajat, kesudiót, sáfrányt, tejszínt használ. Ez mind perzsa örökség. Ráadásul ez az egyetlen indiai konyha, amelyben vezető szerepet kap a hús is. A sok ezer éves múltra visszatekintő tandoori kemence is elengedhetetlen. Az alábbi, őszi-téli napokra ajánlott, zseniális levest egy mogul konyhát vivő étteremben kóstolt paradicsomleves ihlette, de ez amolyan háziasított, rendkívül egyszerűen elkészíthető változat. Nagy előnye az is, hogy bármilyen fűszerrel kipróbálhatjuk, ami éppen van otthon. Vihetjük indiai irányba, gyömbérrel, fahéjjal, vagy délkelet-ázsiai ízek felé, currypasztával, kókusztejjel - mint alább.

 


 

Gyömbéres-kókusztejes paradicsomleves

Hozzávalók (4 adag)

3 evőkanál olaj

1 hagyma, finomra aprítva

2 púpozott teáskanál vörös currypaszta (a pontos mennyiség a csípősségétől függ)

5 cm friss gyömbér, reszelve

6 dl paradicsomszósz (házi vagy bio)

6 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)

4 dl kókusztej

csipetnyi cukor

2-3 teáskanál citromlé

A tetejére: chiliolaj, ropogós hagyma

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, így még simább lesz. Tálaláskor chiliolajat és készen kapható ropogós hagymát adunk mellé (például a Culinarisból, a Szép Kis Indiából vagy az IKEA-ból).

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.