India különböző régióinak saját konyhaművészetük és ételeik vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg: tengerpart vagy szárazföld, rizs vagy gabona, különféle húsfajták fogyasztásának megengedettsége vagy tiltása stb. Még olyan vallási ág is létezik, amely teljes vegetarianizmust ír elő, de még a hagyma és a fokhagyma fogyasztását is tiltja. Az indiai konyha amúgy is erősen regionális, ahány vidék, annyiféle konyhai dialektus, például észak-indiai (Kasmír, Punjab) vagy nyugat- (Gujarat, Goa) vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala). De beszélhetünk különböző konyhai irányzatokról is, a mogul konyha például az egyik legkifinomultabb: igazi fúziós konyha, amelyet elsősorban perzsa hatások jellemeznek, a perzsa mogulok vitték Indiába. A mogul (vagy mughlai) konyhát is meghatározza az erős és kifinomult fűszerhasználat, de sokkal nehezebbek az ételek, mivel rengeteg vajat, kesudiót, sáfrányt, tejszínt használ. Ez mind perzsa örökség. Ráadásul ez az egyetlen indiai konyha, amelyben vezető szerepet kap a hús is. A sok ezer éves múltra visszatekintő tandoori kemence is elengedhetetlen. Az alábbi, őszi-téli napokra ajánlott, zseniális levest egy mogul konyhát vivő étteremben kóstolt paradicsomleves ihlette, de ez amolyan háziasított, rendkívül egyszerűen elkészíthető változat. Nagy előnye az is, hogy bármilyen fűszerrel kipróbálhatjuk, ami éppen van otthon. Vihetjük indiai irányba, gyömbérrel, fahéjjal, vagy délkelet-ázsiai ízek felé, currypasztával, kókusztejjel - mint alább.
Gyömbéres-kókusztejes paradicsomleves
Hozzávalók (4 adag)
3 evőkanál olaj
1 hagyma, finomra aprítva
2 púpozott teáskanál vörös currypaszta (a pontos mennyiség a csípősségétől függ)
5 cm friss gyömbér, reszelve
6 dl paradicsomszósz (házi vagy bio)
6 dl zöldség- vagy szárnyasalaplé (vagy víz)
4 dl kókusztej
csipetnyi cukor
2-3 teáskanál citromlé
A tetejére: chiliolaj, ropogós hagyma
Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a currypasztát és a gyömbért, néhány másodpercig kevergetjük. Felöntjük a paradicsomszósszal és az alaplével, majd kb. 5 perc alatt összeforraljuk. Botmixerrel simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a kókusztejet, ezzel már nem forraljuk. Kevés cukorral és citromlével kerekítjük az ízeket. Ízlés szerint átszűrhetjük, így még simább lesz. Tálaláskor chiliolajat és készen kapható ropogós hagymát adunk mellé (például a Culinarisból, a Szép Kis Indiából vagy az IKEA-ból).
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com