kertész lesek

Hági – Szeged  

  • kertész lesek
  • 2022. június 1.

Gasztro

„Nagyhírű” és „rosszhírű” helyek

Régebben a jelentősebb vidéki vendéglátóhelyeket két csoportba osztották: „nagyhírű” és „rosszhírű” helyekre. A szocializmus éveiben gyakran átfedések is előfordultak, de a rendszerváltás utáni kevés túlélőt egységesen a „legendás” jelzővel címkézték fel. Az immár 125 éves múltra visszatekintő szeged-belvárosi Hági Udvar és Étterem (főleg kerthelyiség), szinte mindenben megfelel a felsorol­taknak, a különbség mindössze annyi, hogy sorsa csak a 21. század hajnalán fordult rosszra, évszázados tündöklés után.

A Hági a szegedi nagy árvizet követő újjáépítés idején született, a telken az 1856-ban átadott színházépületet roppantotta össze az ár. A Hági nevet Haggenmacher Henrik sörgyáros után kapta, aki raktárt és sörcsarnokot építtetett ide 1896-ban. Előbb csak a lelkes vendégsereg nevezte így az üzemegységet, de a sikeres működés nyomán hivatalos elnevezése is ez lett. Reggelig sorolhatnánk azon híres vendégeket, akik a 20. század folyamán megfordultak itt, ám ha csak azt nézzük, hogy közéjük tartozik Herczeg Ferenc és József Attila is, mindjárt érzékelhető, hogy az egység a „megfizethető demokrácia” jegyében működött. 1996-ban még arról olvashattunk, hogy a centenáriumot nemcsak Szegeden, de a közeli vajdasági Palicson is „Hági-napokkal” ünnepelték meg, de egy évvel később az étterem bezárt, 2005-ben pedig már arról írtak a helyi lapok, hogy „az enyészeté lett”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.