chili&vanília

Fiori di zucca

Gasztro

Zöldfűszeres kecskesajttal töltött cukkinivirág

Lassan elindul a kora nyári piaci kavalkád – jönnek a zsenge karalábék, édes újkáposzták, dübörög az eper, indul a cseresznye. A termelői standok pultjai alatt (és a kertészkedők saját kertjeiben) megjelennek az apró cukkinik és harsogó sárga virágaik is. Az olasz konyhában az egyik legkeresettebb csemege, nálunk még mindig inkább különlegesség, pedig ahol cukkini, ott virág is terem. Elkészítésével is sokan kacérkodnak – van, aki azért, mert már kóstolta, és pontosan tudja, milyen finom, van, aki az esztétikai vonzereje miatt. Ritkaságának oka valószínűleg a törékenysége és érzékenysége: a strapát, szállítást nemigen bírja, és célszerű azonnal felhasználni. A lelkes beszerzés utáni első eufóriát követően sokszor marad a tanácstalanság: hogyan is kell elkészíteni?

Leggyakoribb módszer a virágok megtöltése (ricottával például), majd vékony sörtésztában való kisütése. Adhatjuk azonban tésztához – fokhagymás cukkinikarikákkal együtt megfonnyasztva, parmezánnal – vagy rásüthetjük pizzára, focacciára. Nem csak az olasz konyhából szerezhetünk ihletet, itt van a görögök saját változata: a kolokitakia gemiszta – mentás, paradicsomos rizzsel töltik meg, majd párolják, és citromlével megcsepegtetve adják. A törököknél a rizst rengeteg kaporral, fenyőmaggal és mazsolával keverik. Ha valaki először próbálkozik vele, készítsen frittatát, azaz tojáslepényt, a tetejére süsse rá a virágokat, és szórja meg jó sok morzsolt fetasajttal. Az alábbi elkészítési mód az egyik legjobb, egyben leg­praktikusabb: a virágot töltjük, de nincs olajos sütögetés, helyette a sütőben sül. A virágok megtöltése habzsák segítségével a legegyszerűbb, ha az nincs kéznél, egy mezei uzsonnázó tasak is megteszi, amelynek levágjuk a csücskét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.