chili&vanília

Halat az ünnepekre!

Gasztro

Életem legfinomabb sűrű, mediterrán típusú hallevesét Rovinjban ettem, a Giannino nevű kockás terítősben. A vendéglő a festői városka meredek, szűk sikátorainak egyik kereszteződésében található. Az étlapon a halragut helyi specialitásként tüntetik fel, és csak két személyre rendelhető. Cseréptálban érkezett, megpakolva minden tengeri jóval, a lényeg pedig – mint minden halleves vagy halragu esetében, legyen szó francia bouillabaisse-ről, olasz cioppinóról vagy spanyol zarzueláról – a lé édes, ízes, tengeri mélységében rejlett. Ezért nem érdemes az alábbi receptből sem lespórolni az alaplé főzését. Házias, rusztikus ragu ez, pénztárcakímélő halmennyiséggel, az íze azonban összetett és elegáns, bátran fel lehet szolgálni akár az ünnepi vacsorára is. Mellé fehérbor illik. (Jó halasok pl. Vörös Homár, Budaörsi Halpiac, La Pescheria, A Halas)

 

Paradicsomos, sáfrányos mediterrán halragu

Hozzávalók (4 adag)

 

Alaplé:

8–12 nyers garnéla páncélja és feje

(szürke színű, nem előfőzött)

3 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

1 kis hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve

2 szárzeller, felkarikázva

2 evőkanál paradicsompüré (sűrítmény)

1 dl száraz vermut (pl. Martini) vagy fehérbor

1 liter víz

2 nagy darab narancshéj

csipet sáfrány

só, bors

 

Ragu:

4 dl natúr paradicsomszósz

5 dl alaplé (ld. fentebb)

1 teáskanál csípős paprikakrém

(vagy 1 csili kimagozva, felaprítva)

60 dkg (4 közepes szem) burgonya

meghámozva, felkockázva

40 dkg tőkehal, harcsa vagy lazac

8–12 garnéla húsa

só, bors

 

Először elkészítjük az alaplevet, ez adja meg az ízek mélységét. A garnélákat megpucoljuk: fejüket, páncéljukat eltávolítjuk (fontos, hogy ne előfőzött, rózsaszínű garnélával dolgozzunk, hanem szürke, nyers rákkal), a húsukat félretesszük, azt majd később használni fogjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és a két evőkanál olívaolajat. Amikor a vaj felhabzik, hozzáadjuk a garnélák fejét és páncélját, majd erős lángon addig pirítjuk, amíg szürkéből rózsaszínűre vált a színe. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, a felkarikázott szárzellert, átforgatjuk, majd beletesszük a paradicsompürét. Néhány percig pirítjuk, amíg minden kissé színt kap, és elkezd karamellizálódni. Ekkor felöntjük a vermuttal (vagy száraz fehérborral), és erős lángon elforraljuk az alkoholt. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a narancshéjat és a sáfrányt, majd 30 percig főzzük. Leszűrjük, elkészült az alaplé (ezt korábban is elkészíthetjük). Egy lábasban vagy mélyebb falú serpenyőben felmelegítjük a paradicsomszószt, és hozzáadunk kb. 7–8 dl alaplevet, valamint a csilit. Beletesszük a felkockázott burgonyát, és kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, a szósz pedig kissé besűrűsödik. Amikor a krumpli már puha, hozzáadjuk a felkockázott halat és a garnélák húsát. Kb. 5 percig főzzük, amíg a hal és a garnéla megfő és még nem esik szét. Tálaláskor jófajta olívaolajat locsolunk rá, esetleg megszórjuk finomra aprított korianderrel vagy petrezselyemmel. Friss, ropogós bagettel vagy jófajta kovászos kenyérrel kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

A vad

Ez még csak a kezdet! Folytatjuk a harcot! Ez még csak a kezdet! Folytatjuk a harcot! – skandálja fennhangon a Fiatal Demokraták Szövetségének ifjú gárdája, minden lehetséges fórumon – minél fiatalosabb az a fórum, annál jobb. Felmerül persze a kérdés, hogy milyen harcot is folytatnak ők?

A szuperhonpolgár

A lovagi rang modern kori megfelelője elsősorban az érdemet, a tehetséget és a köz szolgálatát jutalmazza, bár az is igaz, hogy odaítélésénél a lojalitás és a politikai megfontolás sem mellékes.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.

„Inkább elmennek betegre”

Időről időre felmerül, hogy Orbán Viktor és pártja adott esetben a rendvédelmi erőket is bevetné a hatalom megtartása érdekében. A nyílt erőszak alkalmazásának azonban számos akadálya van.