chili&vanília

Halat az ünnepekre!

Gasztro

Életem legfinomabb sűrű, mediterrán típusú hallevesét Rovinjban ettem, a Giannino nevű kockás terítősben. A vendéglő a festői városka meredek, szűk sikátorainak egyik kereszteződésében található. Az étlapon a halragut helyi specialitásként tüntetik fel, és csak két személyre rendelhető. Cseréptálban érkezett, megpakolva minden tengeri jóval, a lényeg pedig – mint minden halleves vagy halragu esetében, legyen szó francia bouillabaisse-ről, olasz cioppinóról vagy spanyol zarzueláról – a lé édes, ízes, tengeri mélységében rejlett. Ezért nem érdemes az alábbi receptből sem lespórolni az alaplé főzését. Házias, rusztikus ragu ez, pénztárcakímélő halmennyiséggel, az íze azonban összetett és elegáns, bátran fel lehet szolgálni akár az ünnepi vacsorára is. Mellé fehérbor illik. (Jó halasok pl. Vörös Homár, Budaörsi Halpiac, La Pescheria, A Halas)

 

Paradicsomos, sáfrányos mediterrán halragu

Hozzávalók (4 adag)

 

Alaplé:

8–12 nyers garnéla páncélja és feje

(szürke színű, nem előfőzött)

3 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

1 kis hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve

2 szárzeller, felkarikázva

2 evőkanál paradicsompüré (sűrítmény)

1 dl száraz vermut (pl. Martini) vagy fehérbor

1 liter víz

2 nagy darab narancshéj

csipet sáfrány

só, bors

 

Ragu:

4 dl natúr paradicsomszósz

5 dl alaplé (ld. fentebb)

1 teáskanál csípős paprikakrém

(vagy 1 csili kimagozva, felaprítva)

60 dkg (4 közepes szem) burgonya

meghámozva, felkockázva

40 dkg tőkehal, harcsa vagy lazac

8–12 garnéla húsa

só, bors

 

Először elkészítjük az alaplevet, ez adja meg az ízek mélységét. A garnélákat megpucoljuk: fejüket, páncéljukat eltávolítjuk (fontos, hogy ne előfőzött, rózsaszínű garnélával dolgozzunk, hanem szürke, nyers rákkal), a húsukat félretesszük, azt majd később használni fogjuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat és a két evőkanál olívaolajat. Amikor a vaj felhabzik, hozzáadjuk a garnélák fejét és páncélját, majd erős lángon addig pirítjuk, amíg szürkéből rózsaszínűre vált a színe. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, fokhagymát, a felkarikázott szárzellert, átforgatjuk, majd beletesszük a paradicsompürét. Néhány percig pirítjuk, amíg minden kissé színt kap, és elkezd karamellizálódni. Ekkor felöntjük a vermuttal (vagy száraz fehérborral), és erős lángon elforraljuk az alkoholt. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a narancshéjat és a sáfrányt, majd 30 percig főzzük. Leszűrjük, elkészült az alaplé (ezt korábban is elkészíthetjük). Egy lábasban vagy mélyebb falú serpenyőben felmelegítjük a paradicsomszószt, és hozzáadunk kb. 7–8 dl alaplevet, valamint a csilit. Beletesszük a felkockázott burgonyát, és kb. 20 percig főzzük, amíg a krumpli megpuhul, a szósz pedig kissé besűrűsödik. Amikor a krumpli már puha, hozzáadjuk a felkockázott halat és a garnélák húsát. Kb. 5 percig főzzük, amíg a hal és a garnéla megfő és még nem esik szét. Tálaláskor jófajta olívaolajat locsolunk rá, esetleg megszórjuk finomra aprított korianderrel vagy petrezselyemmel. Friss, ropogós bagettel vagy jófajta kovászos kenyérrel kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.