étel, hordó

Apostolok

  • ételhordó
  • 2018. január 14.

Gasztro

A pesti éttermek között nehezen találunk olyat, amelyről elmondhatnánk, hogy nevét és küllemét megőrizve vészelte át az elmúlt évszázadot. Van persze néhány nagy becsben tartott hely, amelyet szinte múzeumként emlegetnek – például a Gundel (1910) vagy a Mátyás Pince (1904) –, de a több mint 100 éves „átlagos” vendéglő ritka madár, igaz, két világháború, két forradalom, több rendszerváltás és államosítás után ez azért annyira nem meglepő.

Az már sokkal inkább, hogy e ritka kivételek közé tartozik a Kígyó utca 4–6. alatt található Apostolok, amely még az 1950-es éveket is ezzel a névvel élte túl. A helyet 1903-ban nyitották meg, tíz év múlva építették át, majd 1929-ben bővítették, de azóta sem sokat változott: a vidámparki elvarázsolt kastélyra emlékeztető, ám minőségi anyagokból felhúzott gótikus, „műemlék jellegű” enteriőrje most is megcsodálható, igaz, mára trendi bárpulttal dobták fel, a falon pedig plazmatévén nézegethetjük az itt készülő ételek fotóit.

Amikor majdnem tíz évvel ezelőtt itt jártunk (Étel, hordó, 2008. március 3.), még nem voltak efféle „technikai vívmányok”, ám vendég sem nagyon. Nem tudjuk, mikor fordult a kocka, de kétségtelenül fordult.
A 2008-as kriptahangulatot a turistacsalogatás paneljei­vel próbálják eltakarni: december dacára üzemel a terasz, a bejáratnál pedig nemcsak ételfotós installáció van, de étlappal hadonászó élőerő is.

Odabent kedves angol szavakkal kísérnek asztalunkhoz, ami felér egy gyomrossal, hiszen ettől kezdve leginkább a lehúzás mértékét próbáljuk megsaccolni. Kissé megkönnyebbülünk, amikor látjuk, hogy az étlapon árakat is feltüntettek, de még ennél is nagyobb meglepetés, hogy az ún. St. Johanus halászlé (1490 Ft) több mint vállalható. Gyanús ugyan, hogy a felszolgáló külön felhívja a figyelmünket az „erőspistára”, de higgyék el, nélküle is átlagon felüli a minibogrács tartalma.
A bécsi szelettel (3490 Ft) sem kell birkózni; kellemesen karcsú, cseppet sem rágós, és a panírt sem rontották el. A sült krumpli ugyancsak a helyén van, de a zöldköret íztelen, kivált a paradicsom. A legnagyobb dobás egyértelműen a rozé kacsamell édesburgonya-pürével (3490 Ft), ami bármelyik erre szakosodott „bistróban” is elmenne, nemcsak az elkészítés módját illetően, de megjelenésében is.

És még a Gundel-palacsintát (1290 Ft) sem tudták elrontani!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.