chili&vanília

Harissa mon amour

Gasztro

Harissa reggel, harissa este, harissa mindenkor. Akár a tunéziai konyha mottója is lehetne, hiszen az észak-afrikai ország kevéssé ismert gasztronómiájának nélkülözhetetlen hozzávalója, amolyan nemzeti „erőspista”. Alapja a napon szárított, kimagozott csilipaprika, amit meleg vízbe áztatnak, majd fokhagymával, sóval és köménymaggal ledarálnak. Robotgépről szó sem lehet, mert az szétroncsolná a rostokat, továbbá a tunéziaiak számára legfinomabb, legszentebb, hagyományos változatba egyéb fűszerek és hozzávalók sem kerülnek, még római kömény sem! Ezt egy nabeuli harissakészítő asszony mondta nekem, márpedig Nabeul Tunézia harissaközpontja. Mint minden nemzeti fogásnak vagy fűszernek, ennek is pont annyi változata van, ahány régió és háztartás, így változhat a csípősség, a fűszerezés és a csomagolás, de tény és való, hogy a frissen készített, tradicionális paszta íze és illata feledhetetlen. Már a reggelinél bevetik, olyankor csicseriborsó-levesbe (lablabi), joghurtba, ricottába keverik (függőséget okoz!). Máskor ragukhoz, grillhúsokhoz, tagine-okhoz, kuszkuszhoz, halleveshez használják, a nemzetközi konyhában pedig csodás, például majonézbe vagy sült zöldségek marinádjába keverve (répa vagy padlizsán), sőt csokoládéöntetben és szilvalekvárban is láttam már febukkanni. Alább egy ártatlan, de annál jobb formában, krumplipürébe keverve ajánlom. Kész, jófajta harissa kapható például az Ázsia boltban vagy a Lehel arab fűszeresénél.

 

Töltött csirkecomb harissás burgonyapürével

Hozzávalók (4-6 adag)

 

Töltött csirkecomb:

2 zsemle, felkockázva

kb. 1,5-2 dl langyos tej

1 tojás

2 csokor petrezselyem, finomra aprítva

5 dkg fekete olajbogyó, finomra aprítva

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

4 egész csirkecomb kifilézve (szépen kérjük meg

a hentesünket!)

1 kávéskanál só

 

Harissás burgonyapüré:

1,5 kg szétfövő krumpli

15 dkg vaj

3 dl tej

1 evőkanál harissa

 

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Először elkészítjük a csirke töltelékét: a zsemlét (vagy kenyeret) felkockázzuk, ráöntjük a langyos tejet, és öt percig állni hagyjuk, amíg a zsemle magába szívja a folyadékot. Kézzel összenyomkodjuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a finomra aprított petrezselymet, a felaprított olajbogyót és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. A csirkecombfiléket mindkét oldalukon megsózzuk. A bőrös felét megkenjük olajjal. Egy nagy vágódeszkára vagy gyúródeszkára kiterítünk kétrétegnyi, 50 cm hosszú alufóliát, vékonyan megkenjük olajjal (így könnyebben le tudjuk majd fejteni a csirkegöngyölegről), majd ráfektetjük – bőrös felükkel lefelé – a csirkecombfiléket, úgy, hogy kissé átfedésben legyenek, azaz egy kb. 15×30 cm-es, egybefüggő téglalapot kapjunk. Az alsó harmadára kanalazzuk a tölteléket, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük. Az a legbiztosabb, ha hústűvel néhány helyen rögzítjük a göngyöleget. Szorosan rátekerjük az alufóliát, két végét lezárjuk. A rudat óvatosan áttesszük egy akkora tepsire, amekkorán elfér. 70 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük, akkor lehet szépen szeletelni. Amíg sül a csirke, hagyományos módon burgonyapürét készítünk. A végén a kész püréhez hozzákeverünk egy evőkanál harissát.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.