chili&vanília

Harsogó zöldek

Gasztro

A piaci standok egyre hívogatóbbak, pompázik a sok, kicsattanó zöld levél, megérkezett a spárga, lassan indul az eper, piroslik a sok retekcsokor. Utóbbi többnyire csak mellékesen kerül a kosárba – majd elfogy a szendvics mellé, vagy jó lesz a salátába. Pedig Franciaországban óriási kultusza van a zsenge tavaszi – hosszúkás, piros-fehér – reteknek, amelyet már szerencsére hazai kis kertészeteink is megtermesztenek és árulnak (pl. a Színek kertje és a Várhegyi Kertészet a Lehelen, vagy a Birdsfruit Garden és a Bálint Kert a Fény utcai piacon). A tavaszi piros hónapos retek sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt kerül rá, kiváló vacsora. Levelét nehogy kidobjuk, levesként vagy pestóként lehengerlő. A legmeglepőbb és legemlékezetesebb azonban úgy lesz, ha sütőben megsütjük. Ezzel az eljárással a retek édesebb lesz, kesernyés, csípős ízjegyeit elveszíti. Színe kissé tompul, de megmarad. Csodás köret sült csirke mellé, vagy csak úgy magában, fokhagymás-tahinis joghurttal. Sülhet egyedül vagy más zöldségek társaságában, például félbevágott, apró szemű újburgonyával, édesköménnyel is. Nyersen minél vékonyabbra gyalulva a legfinomabb, az alább ajánlott salátába is ilyen formában kerül (kivéve, ha egész miniatűr, szuperzsenge bébiretekhez jutunk, azt egészben is a salátába keverhetjük). A csípős mogyoróöntetből érdemes rögtön nagy adagot keverni, hűtőben egy hétig simán eláll, és a legvadabb zöldeket is megszelídíti.

 

Tavaszi vitaminsaláta keleti, csípős

mogyorós öntettel

Hozzávalók (4 adag)

 

25 dkg vegyes salátalevél (pl. rukkola,

galambbegy, szívsaláta, bébispenót)

4 csokor zsenge retek, vékonyra gyalulva

4 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 csokor menta

1 csokor koriander

esetleg egyéb zöldfűszerek, pl. petrezselyem,

kapor, snidling

só, bors

 

Csípős mogyoróöntet:

5 dkg mogyoróvaj

1 dl kókusztej

2 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál ecet (pl. rizsecet)

1 evőkanál szezámolaj

1 evőkanál méz vagy agávészirup

1 evőkanál csiliszósz (pl. Sriracha vagy más

csípős paprikakrém)

1 gerezd fokhagyma, felaprítva

2 cm friss gyömbér, meghámozva, felaprítva

 

Az öntethez egy tálba vagy aprítógépbe tesszük a mogyoróvajat (olvassuk el a címkéjét, és lehetőség szerint olyat vásároljunk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és adalék anyagot, csak földimogyorót és sót), a kókusztejet, a szójaszószt, ecetet, szezámolajat, mézet, csiliszószt, valamint a felaprított fokhagymagerezdet és gyömbért. Botmixerrel (vagy aprítógépben) simára turmixoljuk. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy hűtőben, csatos üvegben tartjuk. A zöld salátákat alaposan megmossuk – ha pl. friss spenótot használunk, azt különösen alaposan átöblítjük, hogy ne maradjanak rajta homokszemcsék –, a retket megmossuk és zöldséggyalun vékonyra szeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk. Egy nagy tálba tesszük a lecsepegtetett zöld leveleket, a retket, újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a mogyorószósszal úgy, hogy egyenletesen befedje. Végül hozzákeverjük a zöldfűszereket (nem szükséges finomra aprítani, az egész leveleket használjuk). A tetejét meghintjük durvára vágott földi­mogyoróval.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.