A piaci standok egyre hívogatóbbak, pompázik a sok, kicsattanó zöld levél, megérkezett a spárga, lassan indul az eper, piroslik a sok retekcsokor. Utóbbi többnyire csak mellékesen kerül a kosárba – majd elfogy a szendvics mellé, vagy jó lesz a salátába. Pedig Franciaországban óriási kultusza van a zsenge tavaszi – hosszúkás, piros-fehér – reteknek, amelyet már szerencsére hazai kis kertészeteink is megtermesztenek és árulnak (pl. a Színek kertje és a Várhegyi Kertészet a Lehelen, vagy a Birdsfruit Garden és a Bálint Kert a Fény utcai piacon). A tavaszi piros hónapos retek sok petrezselyemmel, citromlével, olívaolajjal összeforgatva remek, ha pedig jó minőségű tonhal vagy szardínia, netán pirított mogyoró és kecskesajt kerül rá, kiváló vacsora. Levelét nehogy kidobjuk, levesként vagy pestóként lehengerlő. A legmeglepőbb és legemlékezetesebb azonban úgy lesz, ha sütőben megsütjük. Ezzel az eljárással a retek édesebb lesz, kesernyés, csípős ízjegyeit elveszíti. Színe kissé tompul, de megmarad. Csodás köret sült csirke mellé, vagy csak úgy magában, fokhagymás-tahinis joghurttal. Sülhet egyedül vagy más zöldségek társaságában, például félbevágott, apró szemű újburgonyával, édesköménnyel is. Nyersen minél vékonyabbra gyalulva a legfinomabb, az alább ajánlott salátába is ilyen formában kerül (kivéve, ha egész miniatűr, szuperzsenge bébiretekhez jutunk, azt egészben is a salátába keverhetjük). A csípős mogyoróöntetből érdemes rögtön nagy adagot keverni, hűtőben egy hétig simán eláll, és a legvadabb zöldeket is megszelídíti.
Tavaszi vitaminsaláta keleti, csípős
mogyorós öntettel
Hozzávalók (4 adag)
25 dkg vegyes salátalevél (pl. rukkola,
galambbegy, szívsaláta, bébispenót)
4 csokor zsenge retek, vékonyra gyalulva
4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
1 csokor menta
1 csokor koriander
esetleg egyéb zöldfűszerek, pl. petrezselyem,
kapor, snidling
só, bors
Csípős mogyoróöntet:
5 dkg mogyoróvaj
1 dl kókusztej
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál ecet (pl. rizsecet)
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál méz vagy agávészirup
1 evőkanál csiliszósz (pl. Sriracha vagy más
csípős paprikakrém)
1 gerezd fokhagyma, felaprítva
2 cm friss gyömbér, meghámozva, felaprítva
Az öntethez egy tálba vagy aprítógépbe tesszük a mogyoróvajat (olvassuk el a címkéjét, és lehetőség szerint olyat vásároljunk, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot és adalék anyagot, csak földimogyorót és sót), a kókusztejet, a szójaszószt, ecetet, szezámolajat, mézet, csiliszószt, valamint a felaprított fokhagymagerezdet és gyömbért. Botmixerrel (vagy aprítógépben) simára turmixoljuk. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy hűtőben, csatos üvegben tartjuk. A zöld salátákat alaposan megmossuk – ha pl. friss spenótot használunk, azt különösen alaposan átöblítjük, hogy ne maradjanak rajta homokszemcsék –, a retket megmossuk és zöldséggyalun vékonyra szeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk. Egy nagy tálba tesszük a lecsepegtetett zöld leveleket, a retket, újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a mogyorószósszal úgy, hogy egyenletesen befedje. Végül hozzákeverjük a zöldfűszereket (nem szükséges finomra aprítani, az egész leveleket használjuk). A tetejét meghintjük durvára vágott földimogyoróval.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu