chili&vanília

Húsvéti accessoires

Gasztro

A húsvét az idén nálam a kiegészítőkről szól! Mint minden más területen, a gasztronómiában is gyakran előfordul, hogy a főszereplő mellett a kiegészítők is tündökölnek. Ráadásul, az a tapasztalatom, hogy a hagyományos húsvéti főszereplőket, azaz a sonkát, a tojást, kalácsot, bárányt többnyire úgysem bolygatjuk, azok a maguk egyszerű tökéletességében szerepelnek az ünnepi asztalon. Az alábbi színes kiegészítőkkel viszont kimondottan tekinteteket vonzó, látványos tálakat tudunk varázsolni, minden mindenhez passzol, és további jó hír, hogy a három legmutatósabbat (korallszínű retek, neonsárga tojás, kaviárszerű mustármag) bőven előre el lehet készíteni, csak el ne fogyjon idő előtt! Mind az öt kiegészítő kiváló, de ha csak egynek állnak neki, a mustármag legyen az, új világot nyit.

 

Korallszínű, savanyított retek: 4 csokor zsenge retket (kb. 40 dkg) zöldséggyalun vagy éles késsel vékonyra szeletelünk. 4 dl jéghideg (akár jeges) vizet elkeverünk 1 evőkanál sóval. Beáztatjuk a retket (ez egyrészt tompítja a csípősségét, másrészt sózza a zöldséget), 15 percig állni hagyjuk. Alaposan kinyomkodjuk. Amíg áll a vízben, összekeverjük a pácot: 1,2 dl rizsecetet, 1,2 dl vizet, 4 dkg cukrot (lehet alternatív), beledobunk 2 vékony szelet gyömbért. Beletesszük a kinyomkodott, szeletelt retket, majd 12 órát állni hagyjuk, az alatt a képen látható korallszínt kapja. Hűtőben, befőttesüvegben vagy műanyag dobozban tároljuk, egy-két hétig eláll. Ha elfogy belőle a retek, a pácot újra lehet hasznosítani a következő retekadaghoz.

 

Édes-savanyú mustármag: Egy kis lábasban felmelegítünk 2,5 dl jó minőségű (lehetőleg bio, szűretlen, hozzáadott cukrot nem tartalmazó) almalevet és 2,5 dl almaecetet. Hozzáadunk 2 teáskanál sót és 2-3 evőkanál nádcukrot vagy mézet (a pontos mennyiség az almalé édességétől/fajtájától függ). Beleszórunk 10 dkg egész mustármagot, majd közepes lángon 1 órán át főzzük. Ezalatt a mustár magába szívja a folyadékot és megdagad, úgy fog kinézni, mint a kaviár. Ha szükséges, közben pótoljuk a folyadékot. 2,5 dl-es befőttesüvegbe töltjük, hűtőben hónapokig eláll.

 

Mandulás-almás torma: Lereszelünk egy nagy savanykás, ropogós almát. Hozzáadunk kb. 2-3 evőkanál ecetes tormát és ugyanennyi durvára vágott, hámozott mandulát. Tálalás előtt kb. 20 perccel érdemes bekeverni, annyi idő alatt állnak össze az ízek, és a mandula sűríti be úgy, hogy felveszi az alma levét.

 

Neonsárga, ecetes tojás: Összeforralunk 2 dl vizet 2 dl rizs- vagy almaecettel, 1 teáskanál sóval, 1 evőkanál ecettel, 1 evőkanál őrölt kurkumával. Lehűtjük, majd beleteszünk kb. 6 meghámozott keménytojást, teljesen lepje el. Egy éjszakát állni hagyjuk. Utána két hétig eláll a hűtőben.

 

Egy kis zöldfűszersaláta: Vékonyra szeletelünk egy csokor újhagymát, nagyobb levelekre csipkedünk egy-egy csokor kaprot és petrezselymet (keverhetünk bele bármilyen más friss zöldfűszert – a lényeg, hogy nem kell finomra aprítani), összeforgatjuk olívaolajjal és sóval, valamint kevés csilipehellyel (vagy akinek van otthon a török/arab konyhában használt sumac nevű fűszere azzal), esetleg szezámmaggal.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Gombaszezon

Michelle a magányos vidéki nénik eseménytelen, szomorú életét éli. Egyetlen barátnőjével jár gombászni, vagy viszi őt a börtönbe, meglátogatni annak fiát, Vincent-t.

Világító árnyak

A klasszikus balett alapdarabját annak leghíresebb koreográfiájában, az 1877-es Marius Petipa-féle változatában vitte színre Albert Mirzojan, Ludwig Minkus zenéjére.

Huszein imám mártíromsága

Az Izrael és Irán között lezajlott tizenkét napos háború újra rádöbbentette a régió népeit: új közel-keleti hatalmi rend van kialakulóban. Az egyre élesebben körvonalazódó kép azonban egyre többeket tölt el félelemmel.

„A lehetőségek léteznek”

Úgy tűnik, hogy az emberi történelem és politika soha nem fog megváltozni. Kőbalta, máglyán égő „eretnekek”, százéves háborúk, gulágok… Vagy­is mi sohasem fogunk megváltozni. Reménytelen.

Taxival Auschwitzba

Idén áprilistól a francia közszolgálati televízió közel kilenc­órányi dokumentumfilm-folyamban mutatta be azt a három történelmi pert, amelyek során 1987 és 1998 között a náci kollaboráns Vichy-rezsim egykori kiszolgálóinak kellett számot adniuk bűneikről. A három film mindegyike más-más oldalról mutatja be a megszállás időszakát. A YouTube-on is hozzáférhető harmadiknak van talán a leginkább megszívlelendő tanulsága.

Lábujjhegyen

A hízelgéseknek, a geopolitikai realitásoknak és a szerencsének köszönhetően jól zárult a hágai NATO-csúcs. Azonban az, hogy a tagállamok vezetői jól tudják kezelni az Egyesült Államok elnökének egóját, nem a transzatlanti kapcsolatok legszilárdabb alapja.

Milliókat érő repedések

Évekig kell még nézniük a tátongó repedéseket és leváló csempéket azoknak a lakóknak, akik 2016-ban költöztek egy budafoki új építésű társasházba. A problémák hamar felszínre kerültek, most pedig a tulaj­donosok perben állnak a beruházóval.

Egyenlőbbek

Nyilvánosan megrótta Szeged polgármestere azokat a képviselőket – köztük saját szövetségének tagjait –, akik nem szavazták meg, hogy a júliustól érvényes fizetésemelésük inkább a szociális alapba kerüljön. E képviselők viszont azt szerették volna, hogy a polgármester és az alpolgármesterek bérnövekménye is közcélra menjen.

Pillanatnyi nehézségek

Gyors viták, vetélkedő erős emberek, ügynöközés és fele-fele arányban megosztott tagság: megpróbáltuk összerakni a szép reményekkel indult, de a 2026-os választáson a távolmaradás mellett döntő liberális párt történetét.