étel, hordó

Il Terzo Cerchio

  • ételhordó
  • 2016. február 21.

Gasztro

„Dante Alighieri a pokol harmadik szintjén savas esővel büntette a torkosságot. A mi poklunkban a finom, friss étel a büntetés” – olvassuk a morbid beharangozót, és nem tudjuk kiverni a fejünkből: ha ez a büntetés, mi lehet a jutalom? Azért ne gondoljanak kíméletlen agytornára, a Dohány és a Nyár utca sarkán álló „harmadik kör” régi helynek számít a környéken mint szabályt erősítő kivétel, hiszen az efféle „elegáns olasz” kimondottan kakukktojás a bulinegyed rom- és műromuniverzumában.

Az Il Terzo Cerchio úgy tíz éve hirdeti, hogy van élet a pizzaszeleteken túl is, ám ami valaha forradalmi tettnek számított, mára bevett gyakorlat. Ma már bárhol Budapesten találunk nívós olasz éttermet, így egy ilyen bevált helynél az a nagy kérdés, hogy meddig tart a lelkesedés, mikor válik rutinná, és ha így alakul, érdemes-e más irányt venni.

A népszerűséggel nincs baj. Hétköznap este hétkor csak a szerencsének köszönhetjük, hogy kapunk helyet. Épp a látványkonyha előtt, ami annyiból jó, hogy látjuk: nemcsak a felszolgálók lelkesek, a kulisszák mögött sem látni elcsigázott alkalmazottakat. Jókedvű srácok végzik a dolgukat, pedig nehezen elképzelhető, hogy a munkaköri leírásukban szerepelne a kötelező mosoly.

Az elsőre rendelt paradicsomos, bivalymozzarellás bruscetta kissé túlárazott (2100 Ft), külsőre épp olyan, mint egy menő kávézó szendvicsei (kettőt kapunk). A „kenyér” nem nagy szám, de a mozzarella valóban mennyei. A paradicsomleves (1250 Ft) szintén kiváló, ráadásul a nálunk nem túl elterjedt toscanai stílusban készült, tehát a fokhagyma és a bazsalikom dominál. A margherita pizzáról (1850 Ft) legfeljebb azt mondhatjuk, hogy korrekt. Kevesebb pénzért is ettünk jobbat, de erre sem lehet ennél több rossz szavunk. Ellenben a toscanai kolbászos, stracchino sajtos tagliatellétől (2750 Ft) el is ájulunk, mert ilyet nem adnak máshol. Szentségtörésnek tűnik egy tésztára rámondani, hogy tökéletes főétel, de nem tehetünk mást.

A desszertként, és nem italként szervírozott citromos sörbet (900 Ft/1 dl) olyan, mint az a nevettető, aki fanyar, de mégis meg lehet zabálni, mert annyira cuki. Már nem Benedek Tibor, de még nem Salamon Béla.

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.