Tartalom

(2016-01-21)

Snoblesse
Publicisztika

Romhányi Balázs

Publicisztika

Nem indít be

Hogyan hat a gazdaságra és a költségvetésre a 10 millió forintos CSOK és az új lakások áfacsökkentése?

Egotrip

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Támogatások és potyautasok

Az otthonteremtést mostantól az eddiginél bőkezűbben támogatja a kormány.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Béke, aranyak és pénz

Múlt heti hozzászólásaink óta – melyekben helyesen azonosítottuk a kitűnő sportember és a szövetség közti konfliktus forrását (pénz) – a Hosszú Katinka-leves tovább rotyogott, s a kölcsönös szeretet és megbecsülés helyreállításától még mindig távol vannak a felek. Kérdés persze, hogy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) múlt heti piruettjei hozzátettek-e bármit is a széles tömegek által oly hőn óhajtott béke beköszöntéhez!

A szerk.

A szerk.

Elnökké ütve

Pedig pont úgy indult, ahogy szokott: Kövér László nem azt mondta, nem úgy mondta, félremagyarázták, bár alapjáraton is hülyeség volt, de ami kikerekedett belőle, az még nagyobb hülyeség lett. Nem túl nagy lendülettel, de azért mégis ráugrott a nyilvánosság, s valóban úgy tűnt, hogy ha túl hosszú időre nem is, de pár napra megteszi, elrágódunk rajta, s addig sem figyelünk a disznóságokra. Addig is a Fidesz uralja a pillanatot. Csakhogy ezúttal nem így történt. Megbicsaklott a szokott menetrend.

A szerk.

A szerk.

Rükvercben

A hétfő óta tartó Uber-ellenes taxisdemonstráció, noha forgalmas fővárosi csomóponton akadályozza a közlekedést, eddig nem hozta lázba a közvéleményt, még Budapesten sem. Pedig nem tanulság nélküli, hogy ez a szakma miként került mostani szorult helyzetébe.

Külpol

Németország a kölni szilveszter után

Külpol

Félelem igazgat

A kölni szilveszternek ugyan semmi köze a szír menekülthullámhoz, de a tömeges bevándorlás bizonyosan megváltoztatja Németországot.

Kína és a tajvani választás

Külpol

Egyre szorosabb

Az avatatlanok szerint e választás éppenséggel azt is eldönthette, hogy béke lesz-e a Tajvani-szoros vidékén. Fennmarad-e a kiegyensúlyozott jelenlegi állapot, vagy ellenkezőleg, a győztes független állammá nyilvánítja Tajvant, kivíva ezzel Peking haragját, aminek következtében egy katonai konfliktust sem lehet kizárni? S mivel Tajvan integritását az Egyesült Államok garantálja, a választás tétje végső soron az Amerika és Kína közötti katonai konfliktus is lehetett volna. Csudát! Tajvan helyzete ugyan tényleg borotvaélen táncol, de a status quo bolygatása senkinek sem áll érdekében.

Gazdaság

A magyar gazdaság 2015-ben – és utána

Gazdaság

Sokáig elvegetálhatunk

A kormány örül a majd’ 3 százalékos növekedésnek – de arról kevesebb szó esett, hogy a bővülést a rekordnagyságú uniós forrásnak és a jól teljesítő multiknak köszönhetjük. A GDP-bővülés arányszámából az sem derül ki, hogy kik érzik a bővülést, és az sem, mennyire fenntartható a magyar gazdaság 2010 utáni pályája.

Belpol

Mire vezethet a pedagógusok tiltakozása?

Belpol

„Ha már elindultunk”

A miskolci tanárok nyílt levele évek óta gyülemlő feszültséget robbantott a pedagógustársadalomban. A kormány a nyilvánvaló napi működési gondok ellenére aligha enged oktatási rendszerének legfontosabb elemeiből.

Interjú

Belpol

„A CSOK lehet a Fidesz frankhitele”

Szikra Dorottya társadalomtudós az új otthontámogatási intézkedésről

A többgyermekes családok otthonhoz juttatására nem jó a CSOK, viszont beleillik a gazdagoknak többet osztó fideszes szociálpolitikába – mondja az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, az ELTE Társadalomtudományi Kar adjunktusa.

Zene

Lemez

Zene

World music: több mint

reményteli, ahogy az év indult: előkerült egy csomó régi ismerős, és olyan fordulatot vett, amibe minimum bele kell szédülni. De az sem kizárt, hogy végre megszakad a szívünk.

Zene

A zongorafenomén

Cziffra György rendkívüli élete

Februárban a Cziffra György Fesztivál idézi majd emlékét, így 1921-től 1994-ig tartó élete kerek évforduló híján is érdemes a figyelmünkre. Volt csodagyerek, hadifogoly és kényszermunkás, a Kedves bárzongoristája és francia kápolnatulajdonos – s nem mellesleg: csakis Liszthez mérhető virtuóz.

Film

Interjú

Film

„Örökre nyoma marad”

Cseke Eszter riporter, dokumentumfilmes

A szilveszterkor Kölnben elkövetett csoportos szexuális erőszak kapcsán beszélgettünk a Prima Primissima és Pulitzer-emlékdíjas On The Spot riporterével, akit 2011-ben a Tahrír téren bántalmaztak hasonló módon. De szó esik a magyar férfiakról, a kelet-európaiság előnyeiről és a gyomorgörcsről is.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Pufogás, durrogás

Forradalmi emlékmagazin a Kossuthon

„Minden igaz, meg persze az ellenkezője is, de azért főleg minden” – habár ez a mottó Kemény István Kedves Ismeretlen című, a ’80-as évekről szóló (melegen ajánlott) regénye előtt áll eredetileg, kicsit megint olyan időket élünk, hogy bármi elé (mellé, felé) oda lehetne írni. Sőt oda is kéne. Boltajtóba, metróaluljáróba, autópálya széli óriásplakátra, gyors telepítésű drótakadályra, hogy még egyszer ki ne mehessen a fejünkből.

Színház

Színház

Színház

Nem bízható rájuk

Mikó Csaba: Apátlanok

Van minek örülni: közelmúltról szóló új magyar dráma nagyszínpadon. Végre nem ugyanazok a darabok forognak körbe, hanem új szöveg születik, sőt: a rendszerváltás drámája.

Színház

„Hogyan lettünk gyökértelen nemzedék?”

Mikó Csaba író, drámaíró

Családtörténet hét képben, avagy kis magyar valóság a rendszerváltás eufóriájával és csalódásaival. Az Apátlanok 2013-ban az évad legjobb drámája lett, most az Örkény Színházban mutatták be. A szerzővel a Pán Péter-szindrómáról és a súlytalan élet előnyeiről és hátrányairól beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

Mi tartja meg?

Közti 66 – Egy tervezőiroda története

A Középülettervező Iroda, ismertebb nevén Közti immár legalább a harmadik nemzedék életén és életkörülményein hagyja ott a nyomát, gyakran anélkül, hogy az érintettek tudnának erről. 1949 és 1991 között ez a cég tervezte ugyanis Magyarország középületeinek túlnyomó többségét, de a legnagyobb kulturális beruházások a rendszerváltás óta is jórészt a Közti tervezőinek koncepcióit hordozzák.

Tudomány

Epigenetika és öröklődés

Tudomány

Az unokákra marad

A jövő biológiai kutatásainak egyik legígéretesebb ága az epigenetika. Vajon átörökíthetők a tapasztalatok, a stresszhelyzetek során kialakult tulajdonságok?

Nekrológ

Tudomány

A mulandóság cáfolata

Szilágyi János György (1918−2016)

98 éves korában, január 7-én elhunyt Szilágyi János György ókortudós, művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének nyugdíjas vezetője az egyik legnagyobb magyar tudós.

Tudomány

„Megtanultam utánozni a többséget”

Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor autizmussal élő aktivisták

A Megismerhető Autizmus Generáció (MAG) munkacsoport alapítói felnőttként tudták meg, hogy mi a „bajuk”. Ma felvilágosító előadásokat tartanak országszerte és az Autista Vagyok You­Tube-csatornán.

Gasztro
Riport

A háziorvosi rendszer problémái

Riport

Életben tartani

Az egészségügy egyik utolsó normálisan működő területén, a háziorvosi rendszerben is sokasodnak a gondok. Több száz betöltetlen praxis várja a fiatal orvosokat, akik inkább Nyugatra mennek – és nem csupán az anyagi megbecsülés miatt.