Törökországban rengeteg meggy terem, a világ három legjelentősebb meggytermelője között tartják számon az országot, egyébként hozzánk is tőlük került egykoron. Literszámra fogy a meggylé és a meggyszörp, és mind a friss gyümölcsöt, mind szárított formáját gyakran használják. Nemcsak édességekben jelenik meg, hanem sós fogásokban is, pl. bárányfasírtban, rizses egytálételekben, piláfokban. Legutóbb paradicsomos-meggyes mártásban főtt bárányhúsgolyót készítettek a híres Ciya étteremben, amelynek pikáns-savanykás mártását a beleszórt pitadarabokkal lehetett kiválóan tunkolni. Az alábbi desszerthez a kedvenc török szakácskönyvemben (Ghillie Bassan Vlassic Turkish Cooking) találtam ihletet, ott "meggyes kenyérpuding" elnevezéssel szerepel. Kellett hozzá némi képzelőerő, hogy fejben lefőzve összeálljon a kép. Persze módosítottam, kezdve rögtön azzal, hogy a cukor mennyiségét a felére csökkentettem. A sziruphoz adtam kevés kardamomot és meggylikőrt is. A kenyér helyett kalácsot használtam, amit először vajban két oldalán megsütöttem. A vajas kalács összeolvad a fűszeres meggysziruppal, közötte a meggydarabok, tetején sűrű tejszínhab, pisztácia. Langyosan a legfinomabb. Savanykás, édes, lehengerlő.
Kardamomos-meggyes kalácspuding
Hozzávalók (4 kicsi adag)
30 dkg meggy (bruttó súly, szárával, magostul)
2,5 dl víz
10 dkg cukor
2-3 szem zöld kardamom
fél rúd vanília kikapart magja
negyed citrom leve
opcionális: két evőkanál meggylikőr
(pl. Le Sommelier)
10 szelet kalács
6 dkg vaj + forma kivajazásához
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A meggy szárát eltávolítjuk. A szemeket (magostul) lábasban feltesszük főni a vízzel, cukorral, kardamommal, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk. Leszűrjük, a meggyet annyira lehűtjük, hogy kézzel ki tudjuk magozni. Így is teszünk, és az átszűrt levet addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezd. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt. Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat. Egy közepes méretű jénait vagy négy 1 dl-es hőálló tálkát alaposan kivajazunk. Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a meggydarabokat, majd ismét kalács, szirup és meggy következik. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég). Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com