chili&vanília

Itt a meggy!

Gasztro

Törökországban rengeteg meggy terem, a világ három legjelentősebb meggytermelője között tartják számon az országot, egyébként hozzánk is tőlük került egykoron. Literszámra fogy a meggylé és a meggyszörp, és mind a friss gyümölcsöt, mind szárított formáját gyakran használják. Nemcsak édességekben jelenik meg, hanem sós fogásokban is, pl. bárányfasírtban, rizses egytálételekben, piláfokban. Legutóbb paradicsomos-meggyes mártásban főtt bárányhúsgolyót készítettek a híres Ciya étteremben, amelynek pikáns-savanykás mártását a beleszórt pitadarabokkal lehetett kiválóan tunkolni. Az alábbi desszerthez a kedvenc török szakácskönyvemben (Ghillie Bassan Vlassic Turkish Cooking) találtam ihletet, ott "meggyes kenyérpuding" elnevezéssel szerepel. Kellett hozzá némi képzelőerő, hogy fejben lefőzve összeálljon a kép. Persze módosítottam, kezdve rögtön azzal, hogy a cukor mennyiségét a felére csökkentettem. A sziruphoz adtam kevés kardamomot és meggylikőrt is. A kenyér helyett kalácsot használtam, amit először vajban két oldalán megsütöttem. A vajas kalács összeolvad a fűszeres meggysziruppal, közötte a meggydarabok, tetején sűrű tejszínhab, pisztácia. Langyosan a legfinomabb. Savanykás, édes, lehengerlő.

Kardamomos-meggyes kalácspuding

Hozzávalók (4 kicsi adag)

30 dkg meggy (bruttó súly, szárával, magostul)

2,5 dl víz

10 dkg cukor

2-3 szem zöld kardamom

fél rúd vanília kikapart magja

negyed citrom leve

opcionális: két evőkanál meggylikőr

(pl. Le Sommelier)

10 szelet kalács

6 dkg vaj + forma kivajazásához

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A meggy szárát eltávolítjuk. A szemeket (magostul) lábasban feltesszük főni a vízzel, cukorral, kardamommal, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk. Leszűrjük, a meggyet annyira lehűtjük, hogy kézzel ki tudjuk magozni. Így is teszünk, és az átszűrt levet addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezd. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt. Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat. Egy közepes méretű jénait vagy négy 1 dl-es hőálló tálkát alaposan kivajazunk. Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a meggydarabokat, majd ismét kalács, szirup és meggy következik. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég). Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.