chili&vanília

Itt a meggy!

Gasztro

Törökországban rengeteg meggy terem, a világ három legjelentősebb meggytermelője között tartják számon az országot, egyébként hozzánk is tőlük került egykoron. Literszámra fogy a meggylé és a meggyszörp, és mind a friss gyümölcsöt, mind szárított formáját gyakran használják. Nemcsak édességekben jelenik meg, hanem sós fogásokban is, pl. bárányfasírtban, rizses egytálételekben, piláfokban. Legutóbb paradicsomos-meggyes mártásban főtt bárányhúsgolyót készítettek a híres Ciya étteremben, amelynek pikáns-savanykás mártását a beleszórt pitadarabokkal lehetett kiválóan tunkolni. Az alábbi desszerthez a kedvenc török szakácskönyvemben (Ghillie Bassan Vlassic Turkish Cooking) találtam ihletet, ott "meggyes kenyérpuding" elnevezéssel szerepel. Kellett hozzá némi képzelőerő, hogy fejben lefőzve összeálljon a kép. Persze módosítottam, kezdve rögtön azzal, hogy a cukor mennyiségét a felére csökkentettem. A sziruphoz adtam kevés kardamomot és meggylikőrt is. A kenyér helyett kalácsot használtam, amit először vajban két oldalán megsütöttem. A vajas kalács összeolvad a fűszeres meggysziruppal, közötte a meggydarabok, tetején sűrű tejszínhab, pisztácia. Langyosan a legfinomabb. Savanykás, édes, lehengerlő.

Kardamomos-meggyes kalácspuding

Hozzávalók (4 kicsi adag)

30 dkg meggy (bruttó súly, szárával, magostul)

2,5 dl víz

10 dkg cukor

2-3 szem zöld kardamom

fél rúd vanília kikapart magja

negyed citrom leve

opcionális: két evőkanál meggylikőr

(pl. Le Sommelier)

10 szelet kalács

6 dkg vaj + forma kivajazásához

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A meggy szárát eltávolítjuk. A szemeket (magostul) lábasban feltesszük főni a vízzel, cukorral, kardamommal, vaníliával és a citromlével. Néhány perc alatt összeforraljuk. Leszűrjük, a meggyet annyira lehűtjük, hogy kézzel ki tudjuk magozni. Így is teszünk, és az átszűrt levet addig főzzük, amíg kissé sziruposodni kezd. Amikor elkészült, hozzáadjuk a likőrt. Közben serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és mindkét oldalon megsütjük a kalácsokat. Egy közepes méretű jénait vagy négy 1 dl-es hőálló tálkát alaposan kivajazunk. Először a kalácsot tesszük bele, amelyet meglocsolunk a meggyes sziruppal. Erre szórjuk a meggydarabokat, majd ismét kalács, szirup és meggy következik. 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük (kis edényekben 15 perc elég). Langyosra hűtjük. Sűrű tejszínnel, mascarponéval vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.