chili&vanília

Június

Gasztro

A hónap, amikor az ember kezdi elveszíteni a kontrollt a szombat reggeli piacon. Áprilisban a medvehagyma, májusban pedig a spárga hozza a hosszú téli hónapok utáni felüdülést, júniusra azonban berobban a természet, és jön az októberig tartó piaci transz – az ember legszívesebben az összes zöldséget és gyümölcsöt felvásárolná. A legédesebb újhagymák, friss, pucolandó zöldborsó, meghámozott újkrumpli a vödörben, amit tonnányi petrezselyemmel (plusz tárkonnyal és kaporral) tálalunk sült csirke mellé, hajnalban szedett saláták, amik csak egy könnyű öntetet kívánnak, új fokhagyma, új sárgarépa, fel-felbukkanó cukkinivirág. Az utolsó szabadföldi eprek (jöjjön a lekvárfőzés!), és a ropogós, fekete cseresznye. Rebarbara, amit az árusok nem szeretnek, mert túl sok helyet foglal, és kevesen veszik, pedig parádés pite- és kompótalapanyag. Éretlen, extra savanyú egres, első körben a géppel szedett, ún. Pallagi óriás; az érett majd csak egy hónap múlva érkezik. Szivárványos szárral hódító mangold, a legillatosabb zöldfűszerek, az első zöldbabok. Utóbbiból elsőként hideg, tejfölös zöldbabfőzelék, majd ecetes-savanykás, kapros leves készül. Később jöhetnek a különlegesebb fogások, mint az alább ajánlott, keleti ihletésű saláta. Az öntet bármilyen más zöldséggel kiválóan működik.

 

Csípős-édes zöldbabsaláta

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg zöldbab (vegyesen ceruzabab és vajbab)

1 csokor retek

1 csokor újhagyma

1 lila hagyma

 

Öntet:

4 evőkanál szójaszósz

2 zöldcitrom leve és reszelt héja

1 gerezd fokhagyma

2 cm friss gyömbér

2 evőkanál nádcukor

1 teáskanál csiliszósz (vagy 1 friss csilipaprika, kimagozva)

 

Tálaláshoz:

1 csokor menta

1 csokor koriander

10 dkg pirított, sótlan mogyoró

A zöldbabot megmossuk, a szárát lecsípjük, de a hegyes vége maradhat, abban rengeteg íz található. A hosszabb darabokat félbevágjuk, a zsengébbeket egészben is hagyhatjuk, majd lobogó, forró, sós vízben kb. 12 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. Közben kikészítünk egy nagy tálat jeges, hideg vízzel, amikor a bab megfőtt, azonnal ebbe tesszük, hogy ezzel megállítsuk a főzési folyamatot, és a zöldbab ropogós maradjon, és megőrizze élénk színét. A lila hagymát vékonyra szeleteljük, és összeforgatjuk kevés sóval, porcukorral és ecettel (ettől válik szép rózsaszínűvé) – ezt akár előző nap is el lehet készíteni, az így pácolt hagyma kiváló más salátákba, szendvicsekbe is. A retket zöldség­gyalun vékonyra gyaluljuk, az újhagymát felkarikázzuk. Kikeverjük az öntetet: a szójaszószhoz adjuk a zöldcitrom levét és reszelt héját, a fokhagymát és a gyömbért belereszeljük, hozzákeverjük a nádcukrot és a csilit. Ilyenkor túl intenzívnek fog tűnni az öntet, de a sok alapanyag felveszi majd. A lehűtött zöldbabot, a retket és a hagymát összeforgatjuk a szójás öntettel. Közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a mentával és a korianderrel, végül megszórjuk durvára vágott, pirított mogyoróval.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.