chili&vanília

Június

Gasztro

A hónap, amikor az ember kezdi elveszíteni a kontrollt a szombat reggeli piacon. Áprilisban a medvehagyma, májusban pedig a spárga hozza a hosszú téli hónapok utáni felüdülést, júniusra azonban berobban a természet, és jön az októberig tartó piaci transz – az ember legszívesebben az összes zöldséget és gyümölcsöt felvásárolná. A legédesebb újhagymák, friss, pucolandó zöldborsó, meghámozott újkrumpli a vödörben, amit tonnányi petrezselyemmel (plusz tárkonnyal és kaporral) tálalunk sült csirke mellé, hajnalban szedett saláták, amik csak egy könnyű öntetet kívánnak, új fokhagyma, új sárgarépa, fel-felbukkanó cukkinivirág. Az utolsó szabadföldi eprek (jöjjön a lekvárfőzés!), és a ropogós, fekete cseresznye. Rebarbara, amit az árusok nem szeretnek, mert túl sok helyet foglal, és kevesen veszik, pedig parádés pite- és kompótalapanyag. Éretlen, extra savanyú egres, első körben a géppel szedett, ún. Pallagi óriás; az érett majd csak egy hónap múlva érkezik. Szivárványos szárral hódító mangold, a legillatosabb zöldfűszerek, az első zöldbabok. Utóbbiból elsőként hideg, tejfölös zöldbabfőzelék, majd ecetes-savanykás, kapros leves készül. Később jöhetnek a különlegesebb fogások, mint az alább ajánlott, keleti ihletésű saláta. Az öntet bármilyen más zöldséggel kiválóan működik.

 

Csípős-édes zöldbabsaláta

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg zöldbab (vegyesen ceruzabab és vajbab)

1 csokor retek

1 csokor újhagyma

1 lila hagyma

 

Öntet:

4 evőkanál szójaszósz

2 zöldcitrom leve és reszelt héja

1 gerezd fokhagyma

2 cm friss gyömbér

2 evőkanál nádcukor

1 teáskanál csiliszósz (vagy 1 friss csilipaprika, kimagozva)

 

Tálaláshoz:

1 csokor menta

1 csokor koriander

10 dkg pirított, sótlan mogyoró

A zöldbabot megmossuk, a szárát lecsípjük, de a hegyes vége maradhat, abban rengeteg íz található. A hosszabb darabokat félbevágjuk, a zsengébbeket egészben is hagyhatjuk, majd lobogó, forró, sós vízben kb. 12 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. Közben kikészítünk egy nagy tálat jeges, hideg vízzel, amikor a bab megfőtt, azonnal ebbe tesszük, hogy ezzel megállítsuk a főzési folyamatot, és a zöldbab ropogós maradjon, és megőrizze élénk színét. A lila hagymát vékonyra szeleteljük, és összeforgatjuk kevés sóval, porcukorral és ecettel (ettől válik szép rózsaszínűvé) – ezt akár előző nap is el lehet készíteni, az így pácolt hagyma kiváló más salátákba, szendvicsekbe is. A retket zöldség­gyalun vékonyra gyaluljuk, az újhagymát felkarikázzuk. Kikeverjük az öntetet: a szójaszószhoz adjuk a zöldcitrom levét és reszelt héját, a fokhagymát és a gyömbért belereszeljük, hozzákeverjük a nádcukrot és a csilit. Ilyenkor túl intenzívnek fog tűnni az öntet, de a sok alapanyag felveszi majd. A lehűtött zöldbabot, a retket és a hagymát összeforgatjuk a szójás öntettel. Közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a mentával és a korianderrel, végül megszórjuk durvára vágott, pirított mogyoróval.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.