chili&vanília

Június

Gasztro

A hónap, amikor az ember kezdi elveszíteni a kontrollt a szombat reggeli piacon. Áprilisban a medvehagyma, májusban pedig a spárga hozza a hosszú téli hónapok utáni felüdülést, júniusra azonban berobban a természet, és jön az októberig tartó piaci transz – az ember legszívesebben az összes zöldséget és gyümölcsöt felvásárolná. A legédesebb újhagymák, friss, pucolandó zöldborsó, meghámozott újkrumpli a vödörben, amit tonnányi petrezselyemmel (plusz tárkonnyal és kaporral) tálalunk sült csirke mellé, hajnalban szedett saláták, amik csak egy könnyű öntetet kívánnak, új fokhagyma, új sárgarépa, fel-felbukkanó cukkinivirág. Az utolsó szabadföldi eprek (jöjjön a lekvárfőzés!), és a ropogós, fekete cseresznye. Rebarbara, amit az árusok nem szeretnek, mert túl sok helyet foglal, és kevesen veszik, pedig parádés pite- és kompótalapanyag. Éretlen, extra savanyú egres, első körben a géppel szedett, ún. Pallagi óriás; az érett majd csak egy hónap múlva érkezik. Szivárványos szárral hódító mangold, a legillatosabb zöldfűszerek, az első zöldbabok. Utóbbiból elsőként hideg, tejfölös zöldbabfőzelék, majd ecetes-savanykás, kapros leves készül. Később jöhetnek a különlegesebb fogások, mint az alább ajánlott, keleti ihletésű saláta. Az öntet bármilyen más zöldséggel kiválóan működik.

 

Csípős-édes zöldbabsaláta

Hozzávalók (4 adag)

 

50 dkg zöldbab (vegyesen ceruzabab és vajbab)

1 csokor retek

1 csokor újhagyma

1 lila hagyma

 

Öntet:

4 evőkanál szójaszósz

2 zöldcitrom leve és reszelt héja

1 gerezd fokhagyma

2 cm friss gyömbér

2 evőkanál nádcukor

1 teáskanál csiliszósz (vagy 1 friss csilipaprika, kimagozva)

 

Tálaláshoz:

1 csokor menta

1 csokor koriander

10 dkg pirított, sótlan mogyoró

A zöldbabot megmossuk, a szárát lecsípjük, de a hegyes vége maradhat, abban rengeteg íz található. A hosszabb darabokat félbevágjuk, a zsengébbeket egészben is hagyhatjuk, majd lobogó, forró, sós vízben kb. 12 perc alatt megfőzzük, úgy, hogy egy kicsit ropogós maradjon. Közben kikészítünk egy nagy tálat jeges, hideg vízzel, amikor a bab megfőtt, azonnal ebbe tesszük, hogy ezzel megállítsuk a főzési folyamatot, és a zöldbab ropogós maradjon, és megőrizze élénk színét. A lila hagymát vékonyra szeleteljük, és összeforgatjuk kevés sóval, porcukorral és ecettel (ettől válik szép rózsaszínűvé) – ezt akár előző nap is el lehet készíteni, az így pácolt hagyma kiváló más salátákba, szendvicsekbe is. A retket zöldség­gyalun vékonyra gyaluljuk, az újhagymát felkarikázzuk. Kikeverjük az öntetet: a szójaszószhoz adjuk a zöldcitrom levét és reszelt héját, a fokhagymát és a gyömbért belereszeljük, hozzákeverjük a nádcukrot és a csilit. Ilyenkor túl intenzívnek fog tűnni az öntet, de a sok alapanyag felveszi majd. A lehűtött zöldbabot, a retket és a hagymát összeforgatjuk a szójás öntettel. Közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a mentával és a korianderrel, végül megszórjuk durvára vágott, pirított mogyoróval.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.