Tartalom

(2017-06-08)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Pestisünk

Feljelentés érkezett a székesfehérvári rendőrségre, mely szerint az ellenség már a koronázó városba is betette a lábát, nézzék meg, tisztán látszik, ott van a lábnyoma: színes! S tényleg, a történelmi városrész egyik elhanyagolt utcájában (az esetet dokumentáló képeken jól látszik a kénfoltos, hulló vakolat), valaki, már azt is tudjuk, ki, színesre festette az ugyancsak módfelett lelakott térkő néhány elemét. Kékre, pirosra, sárgára, fehérre.

A szerk.

A szerk.

Áradatban

A főzsidó ide akarja hozni a négereket (arabokat) a nyakunkra, hogy ő legyen itt a főnök, és úgy menjenek a dolgok, ahogy ő akarja. Hogy elvegye a valaminket. Kultúránkat. Az asszonyainkat, lányainkat megerőszakoltassa, hovatovább kipusztítson bennünket.

Publicisztika

Jávor Benedek

Publicisztika

Kibocsátás és megbocsátás

A klímaegyezmény Amerika nélkül

Donald Trump előre megmondta. Legendás Twitter-fiókjában már a választási kampányban egyértelművé tette, hogy szemben a 99 százalékos tudományos konszenzussal ő úgy véli, a klímaváltozás kínai hoax, amelynek célja tönkretenni az amerikai munkavállalókat.

Ercse Kriszta

Publicisztika

A színtiszta gonoszság

A Patyomkin-oktatáspolitika Taigetosz-törvénye

A kormányzat megvonta a diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával küzdő, BTMN besorolással rendelkező gyerekektől azt a lehetőséget, hogy bizonyos tantárgyak esetében mentesüljenek az osztályzás alól.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Nagy szemfényvesztés”

Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár Paksról, érdekkörökről és a rezsicsökkentésről

A paksi bővítés után nőni fog a villamos energia ára, és általában is drágulnak az energiahordozók, ami a hazai piaci verseny kiiktatásának a következménye. A NER oligarchiái megtalálják a számításukat, a propaganda pedig tovább kábítja a lakosságot a rezsiharc fantasztikus eredményeivel.

Felmérés a magyar civil társadalom helyzetéről

Belpol

Szükségből erényt

A rendszerváltás után Magyarországon gyors fejlődésnek indult a civil szféra, és az újonnan alakult szervezetek kulcsfontosságú szerepet játszottak a demokratizálódás folyamatában. A civil társadalom helyzete azonban 2010 óta jelentősen romlott.

Mozgáskorlátozottak irányított autóvásárlási támogatása

Belpol

Piacvédelem

Csak Suzukit vásárolhatnak azok a mozgássérültek, akik állami támogatáshoz jutnak, ráadásul egyetlen cégen keresztül, egyetlen biztosítóval, bankkal szerződve. Utóbbinál a meglévő önerő mellett is kötelező a kölcsönfelvétel. Az állami támogatások felett őrködő konzorcium uniós versenyjogot sérthet, a háttérben pedig megjelenik Garancsi István is.

A 3-as metró szerelvényeinek beszerzése

Belpol

Keletről jött ötlet

Az idén márciusban forgalomba állt orosz metrókocsik története a tender 2014-es kiírásánál korábbra nyúlik vissza. Tarlós István és minden más érintett folyamatosan tagadta, hogy a végül nyertesként kihozott orosz Metrovagonmas útját előre kikövezték, de a pályázati procedúra körül akadtak furcsaságok.

Külpol

A nácizmus és a kommunizmus emlékezete az Európai Unióban

Külpol

Önkezűség kizárva

A keleti uniós tagállamok politikusai háborítatlanul mossák össze a kommunizmus és a nácizmus bűneit, s azon munkálkodnak, hogy Brüsszelben emlékműve is legyen sajátos történelemfelfogásuknak.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Arafat szakállára

John Le Carré: Galambok alagútja

„Ha egy író egy nép jellemzőit kívánja ábrázolni, nem teszi rosszul, ha a titkosszolgálata körül vizsgálódik” – pompás megállapítás, sok hasonlót rejtett még el visszaemlékezéseiben David Cronwell egykori brit hírszerző, aki John Le Carré néven érdemelte ki hajdani főnökei haragját és az irodalomkedvelők szeretetét.

KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

Könyv

„Tele vagyunk magyarviccekkel”

Daniel Bănulescu író

Költőként indult, de Ceaușescu utolsó éveiről írt regénytrilógiájával lett népszerű. A második kötet, A Sátán a szívedre vadászik most jelent meg magyarul. A mesebeli diktátorról, gusztustalan emberekről, politikai korrektségről és a kedvenc magyarvicceiről kérdeztük a szerzőt.

Könyv

„Eltűntek innen” - Kemény István író

A Fidesz morális bukásával végleg megbukott az összes rendszerváltó – állítja a nagy hatású költő, aki nemrég megjelent, Lúdbőr című esszékötetében az irodalom mellett a politikáról is szenvedéllyel ír. És azt reméli, hogy sikerül provokálnia.

KÖNYVMELLÉKLET – Merre dől a könyvpiac?

Könyv

Tájkép földrengés után

A vártnál több Alexandra-könyvesboltot nyitnak újra a versenytársak, és a márkanév sem tűnik el teljesen. A kiadók azonban állami segítség nélkül aligha látják viszont a könyvóriáshoz vándorolt pénzüket.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

EQ rulez

Három gyerek- és ifjúsági könyv

Felmérések szerint az olvasó gyerekek empatikusabbak, és érzelmi életük gazdagabb, mint nem olvasó társaiké – bár az okozati összefüggés nem egyértelmű.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Keletre, nyomorultak!

Ziemowit Szczerek: Jön Mordor, és felfal minket, avagy a szlávok titkos története

Lehetett sajnálni a szükségállapotos lengyeleket a nyolcvanas évek elején, de a többség inkább csak lesajnálta – ugye, emlékszünk még a húsjegyes viccekre? –, vagy egyszerűen alacsonyabb rendűnek gondolta őket; a „lengyel” a seftelő szinonimája volt ekkor, nem a jó baráté.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Spuni cuni fait

Wolfgang Amadé Mozart – Válogatott levelek és dokumentumok

Megannyi hozzáértő jól megalapozott ítélete szerint ugyan Mozart zenéje is komoly figyelmet érdemel tőlünk, de azért, mi tagadás, az élete és a személyisége körül még így is tartósan (fel)fokozottabb az érdeklődés.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Az utazó hazatér

Andrea Wulf: A természet feltalálója – Alexander von Humboldt kalandos élete

A 18. és a 19. század a csodálatos utazók kora, akik bejárták a világ addig rejtett zugait, és eközben az általuk összehordott apróbb-nagyobb építőkövekből, a lepréselt, gombostűre tűzött és katalogizált kollekciókra alapozva, mintegy mellékesen, megszületett a modern természettudomány számos ága.

Zene

Interjú

Zene

„Péter felolvasott, én meg eljátszhattam az úristent”

Dés László zeneszerző

Pályafutása legnagyobb kihívásának tartja A vágy villamosa balettváltozatát, de nem azért, mert a nagyszabású színpadi mű bizonyos értelemben visszatérés a jazzhez. Szerinte soha nem lett hűtlen a műfajhoz, csak éppen mindennek megvan a helye és a szerepe, John Coltrane igézetében is lehet popdalokat írni.

Film

Interjú

Film

„Kemény, hideg és fényes”

Pataki Szandra animációs filmrendező

WireLess című kisfilmjét a cannes-i filmfesztivál Short Film Corner programjában mutatták be. Nem egy vidám történet, így elsősorban arra voltunk kíváncsiak, miért fest ilyen negatív világképet a húszas évei elején járó pályakezdő filmes.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Magasfutball, tömegopera

Popkultúra a Klubrádióban

Azok a kora nyári hétvégék, amelyeken a legnépszerűbb sportág legnépszerűbb sorozatának döntőjét szokták rendezni, általában émelyítően és kikerülhetetlenül, reggeltől estig erről az eseményről szólnak.

Színház
Gasztro
Lokál

A fakitermelő bajnokságról jelentjük

Lokál

Nyúl a bokorban

Erő, dinamizmus, robbanómotor, szakadatlan heavy metal zene: ez a fakitermelő bajnokság. Regionális selejtező, Keszeg, Nógrád megye, patakpart, napsütés és jó levegő.

Lélek

A névadás rögös útjain

Lélek

Kovács Frodó hívja Szabó Nérót

Miért lehet a gyermekünk Bentli, de Zidane nem? Utánajártunk, milyen szabályok alapján válik egy utónév hivatalosan is elfogadhatóvá vagy kerül éppen tiltólistára.