chili&vanília

Kánikula, levesek I.

Gasztro

Jó korán tört ki a kánikula, de sebaj, érkezik majd még egy adag hidegleves-ötlet később is, késő nyáron, negyven fokban. A magyar konyha jellegzetes, nemzetközileg azonban kevésbé ismert és kedvelt, hagyományos gyümölcslevesei az első körből kimaradnak. Bár melegben kétségkívül tudnak nagyszerűek és hűsítőek lenni, és egyfajta nosztalgikus érzést kapcsolunk hozzájuk, gyakran inkább desszertként állnák meg a helyüket. A sok tejterméktől és cukortól (tejföl, tejszín) néha nehezek, és pont a gyümölcsök üdesége vész el. Nos, ennek a veszélye egy cseppet sem fenyeget az alább ajánlott, jéghideg csilis eperkrémleves esetében – hasonlóan a másik két zöldségleveshez. A tetejükre mindig lehet ezt-azt szórni vagy locsolni: pisztáciát, egyéb magokat, gojibogyót, különféle hidegen préselt olajokat, ezekkel kifejezetten csinosak és különlegesek lesznek, de nélkülük, egyszerűbben, csak úgy fapadosan is tökéletesek.

 

Hideg, narancsos sültpaprikakrém-leves Négy adaghoz héjában megsütünk két piros kaliforniai paprikát. Amikor szinte teljesen fekete, szenes a héja, fóliával lefedjük tíz percre, majd lehúzzuk a héját, a paprika húsát felszeleteljük. Üvegesre dinsztelünk egy finomra aprított hagymát, hozzáadunk két doboz hámozott konzervparadicsomot, egy narancs levét és reszelt héját, majd 1 liter alaplevet. Tíz percig főzzük, majd beletesszük a sült paprikát is. (Még különlegesebb lesz, ha egy kis sáfrányt is adunk hozzá.) Pár perc után az egészet simára turmixoljuk.

 

Jéghideg eperkrémleves kecskesajttal Négy adaghoz lecsumázunk, felkockázunk 1 kg epret. A felét feltesszük főzni 1,2 liter vízzel, 12 dkg nyírfacukorral, 1 citrom levével, csipetnyi sóval, ½ kávéskanál csilipehellyel. Felforraljuk, majd 20 percig közepes lángon főzzük, ezalatt intenzíven átveszi az eper zamatát, és az eper teljesen szét is fő. Kissé lehűtjük. Átöntjük egy üvegtálba, és azt a mosogatóba vagy egy még nagyobb tálba állítjuk, amit feltöltünk jéghideg vízzel (esetleg jéggel). Amikor lehűlt, hozzáadjuk a megtisztított eper másik felét, vagyis fél kiló nyers gyümölcsöt, majd botmixerrel vagy turmixgépben simára pürésítjük. Átpasszírozzuk. Tálaláskor a krémleves tetejére fejenként 5 dkg krémes, natúr kecskesajtot morzsolunk.

 

Főzés nélküli kókusztejes avokádókrém-leves: négy adaghoz összeturmixolunk 1 liter kókusztejet, 2 érett, puha avokádót (meghámozva), 2 gerezd fokhagymát, ujjnyi friss, reszelt gyömbért, 2 zöldcitrom levét, 1 csokor finomra aprított újhagymát, 3 evőkanál szójaszószt, 1 csokor friss koriandert vagy petrezselymet és egy csipet cayenne-i borsot. Tálaláskor adagonként egy szem apróra kockázott paradicsomot szórunk a tetejére.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk