chili&vanília

Kánikula, levesek I.

Gasztro

Jó korán tört ki a kánikula, de sebaj, érkezik majd még egy adag hidegleves-ötlet később is, késő nyáron, negyven fokban. A magyar konyha jellegzetes, nemzetközileg azonban kevésbé ismert és kedvelt, hagyományos gyümölcslevesei az első körből kimaradnak. Bár melegben kétségkívül tudnak nagyszerűek és hűsítőek lenni, és egyfajta nosztalgikus érzést kapcsolunk hozzájuk, gyakran inkább desszertként állnák meg a helyüket. A sok tejterméktől és cukortól (tejföl, tejszín) néha nehezek, és pont a gyümölcsök üdesége vész el. Nos, ennek a veszélye egy cseppet sem fenyeget az alább ajánlott, jéghideg csilis eperkrémleves esetében – hasonlóan a másik két zöldségleveshez. A tetejükre mindig lehet ezt-azt szórni vagy locsolni: pisztáciát, egyéb magokat, gojibogyót, különféle hidegen préselt olajokat, ezekkel kifejezetten csinosak és különlegesek lesznek, de nélkülük, egyszerűbben, csak úgy fapadosan is tökéletesek.

 

Hideg, narancsos sültpaprikakrém-leves Négy adaghoz héjában megsütünk két piros kaliforniai paprikát. Amikor szinte teljesen fekete, szenes a héja, fóliával lefedjük tíz percre, majd lehúzzuk a héját, a paprika húsát felszeleteljük. Üvegesre dinsztelünk egy finomra aprított hagymát, hozzáadunk két doboz hámozott konzervparadicsomot, egy narancs levét és reszelt héját, majd 1 liter alaplevet. Tíz percig főzzük, majd beletesszük a sült paprikát is. (Még különlegesebb lesz, ha egy kis sáfrányt is adunk hozzá.) Pár perc után az egészet simára turmixoljuk.

 

Jéghideg eperkrémleves kecskesajttal Négy adaghoz lecsumázunk, felkockázunk 1 kg epret. A felét feltesszük főzni 1,2 liter vízzel, 12 dkg nyírfacukorral, 1 citrom levével, csipetnyi sóval, ½ kávéskanál csilipehellyel. Felforraljuk, majd 20 percig közepes lángon főzzük, ezalatt intenzíven átveszi az eper zamatát, és az eper teljesen szét is fő. Kissé lehűtjük. Átöntjük egy üvegtálba, és azt a mosogatóba vagy egy még nagyobb tálba állítjuk, amit feltöltünk jéghideg vízzel (esetleg jéggel). Amikor lehűlt, hozzáadjuk a megtisztított eper másik felét, vagyis fél kiló nyers gyümölcsöt, majd botmixerrel vagy turmixgépben simára pürésítjük. Átpasszírozzuk. Tálaláskor a krémleves tetejére fejenként 5 dkg krémes, natúr kecskesajtot morzsolunk.

 

Főzés nélküli kókusztejes avokádókrém-leves: négy adaghoz összeturmixolunk 1 liter kókusztejet, 2 érett, puha avokádót (meghámozva), 2 gerezd fokhagymát, ujjnyi friss, reszelt gyömbért, 2 zöldcitrom levét, 1 csokor finomra aprított újhagymát, 3 evőkanál szójaszószt, 1 csokor friss koriandert vagy petrezselymet és egy csipet cayenne-i borsot. Tálaláskor adagonként egy szem apróra kockázott paradicsomot szórunk a tetejére.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.