Tartalom

(2015-06-11)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

„Zajlik a gyilkos belső háború” - Interjú Gémesi Györggyel

A volt sebész és olimpiai kerettag vívó negyedszázada Gödöllő polgármestere. 1998–2006 között az MDF országgyűlési képviselője, de amióta „kiment alóla a pártja”, visszavonult az országos politikától. A Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelöltjeként nyer a választásokon, és folyamatos ellenzékben tette kulturális és konferencia-központtá a harmincezres kisvárost.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Kötésig vagyunk involválva

Azt írja az újság, hogy Finnországban be kellett vonni egy szakácskönyvet, mert félrefordítás miatt mérgesgombát ajánl hozzávalónak az egyik recept. A fordító sorsáról nem szól a fáma. Vajon indult-e ellene bűnvádi eljárás? Emberhalál végül remélhetőleg nem lett a dologból: a szakma legalábbis tudna róla.

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós

Publicisztika

Vigasztalás nehéz időkben

Bevallom, ez az írás nem szól mindenkihez, csak baloldaliakhoz, tehát még az ellenzéknek is csak egy részéhez. Ha liberális vagy konzervatív barátaink szeme rátévedne netán, arra kérem őket, lapozzanak tovább.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A plakátragasztó dühe

Gubbaszt valahol egy sötét sarokban Orbán Viktor, és elégedetten dörzsöli a kezét, minden úgy van, ahogy én akarom! Körülötte örömtáncot jár Finkelstein és Habony, a két híres értelmi szerző.

Nekrológ

Interjú

Nekrológ

A játék véget ért

John Forbes Nash jr. (1928–2015)

Tragikus balesetben hunyt el korunk egyik legkiválóbb matematikusa. Felfedezései, tudományos munkássága immár fontos része az intellektuális közbeszédnek.

Külpol

Törökország, választások

Külpol

Fordulat és remény

Benne volt ugyan a pakliban, mégis meglepetés, hogy Erdoğan török államfő pártja ezúttal nemhogy a hétharmados, de még az egyszerű többséget sem tudta megszerezni. A széthullásnak könnyen káosz lehet a vége, de ha nem, akkor sem világos, mi lehet a továbblépés iránya. Vannak ugyan alternatívák, de egyik sem tűnik eléggé meggyőzőnek.

Cameron és az unió elhagyásáról szóló népszavazás

Külpol

A nagy alakítás

Nem tudni, mi motiválja David Cameron brit miniszterelnököt, amikor az Európai Unió esetleges elhagyásáról szavaztatja a briteket, de az elég biztos, hogy a brexittel hatalmas pofont adna hazája gazdaságának.

Belpol

A Hunvald-ügy hordaléka – 2. rész

Belpol

Sikerre ítélve

Az elszánt koronatanú, Hunvald György sofőrjének vallomása és számos telefonlehallgatás ellenére sem bizonyosodott be a volt erzsébetvárosi polgármester felelőssége az „ingatlanpanamában”. Így született az ítélet.

Zene

Interjú

Zene

„Hitler meghalt, Wagner él”

Fischer Ádám karmester, művészeti vezető

Lapunk megjelenése napján A Rajna kincsével kezdődik a Müpában a Ring. A Nibelung-darabok mellett új produkció lesz a Kovalik Balázs rendezésében látható A bolygó hol­landi. A karmestert és a rendezőt kérdeztük a darabról és szerzőjéről.

Film

Film

Film

El a falig

Nemes Jeles László: Saul fia

Első nagyjátékfilmjével Nemes Jeles László nem csupán a cannes-i zsűrit győzte meg (amely a fesztivál második legfontosabb díját adta neki), hanem a kritikusokat is – szinte kivétel nélkül.

Könyv

Könyv

Könyv

Ahhoz, hogy jól

Háy János: Hozott lélek

Áll az olvasó az ablak előtt, néz rajta befelé, lát egy díszes csillárt, odaillő dísze a nagypolgári villának, és nem igazán tudja kivenni, milyen az az élet, amit a villanykörték megvilágítanak.

Színház

Interjú

Színház

„Akkor sírva fakadtam”

Kovalik Balázs rendező

Lapunk megjelenése napján A Rajna kincsével kezdődik a Müpában a Ring. A Nibelung-darabok mellett új produkció lesz a Kovalik Balázs rendezésében látható A bolygó hol­landi. A karmestert és a rendezőt kérdeztük a darabról és szerzőjéről.

Színház

Színház

Aki megyer, velünk tart

Tasnádi István–Dinyés Dániel–Hajós András: Spam operett

Az előadás azt kívánja tőlünk, higgyük el, hogy az áruházi eladólány bedől egy spamlevélnek, és felismeri benne régi kedvesét, Harryt. Ez a kalandos helyen lévő Harry a spamek koreográfiájának megfelelően levelezni kezd, előbb pénzt ajánl, hogy aztán pénzt kérjen. Anikó útnak is indul vélt kedvese után.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Rezsiflex forte

Vakkomondor

Kezdetben vala a Parabola: a bejátszásokkal, képi poénokkal, összevágott anyagokkal megspékelt humoros kommentár tévés műfaját e műsor hosszú szériája révén szokta és szerette meg a hetvenes-nyolcvanas évek hazai közönsége.

Gasztro
Riport

A magyar régészet rémregénye

Riport

Eláshatjátok magatokat!

Az állami beruházások szaporodásával párhuzamosan próbálják korlátozni a régészek munkáját. Most éppen a régészet „piacosításával” igyekeznek gyorsítani az építkezéseket.

Lokál

Eldől a Liget Budapest sorsa

Lokál

A két kocka el van vetve

A Fotómúzeum és az Építészeti Múzeum bizonyosan nem a nyertes tervpályázat alapján készül el, sőt, utóbbi talán meg sem épül. A kremlinológusok legalábbis ezt olvassák ki abból az általunk kiderített tényből, hogy az Építészeti Múzeumnak már ideiglenes elhelyezést is találtak a Ligeten kívül.

Sport

Három magyar edző az európai futballban

Sport

Lüke, Csili és a táncmester

Real Madrid, Benfica, Inter – manapság elképzelhetetlennek tűnik, hogy magyarok e nagy európai klubok közelébe kerüljenek. Pedig évtizedekkel ezelőtt nemcsak játékosaink szerepeltek ezekben a sztárcsapatokban, hanem magyar edzők irányításával értek el számottevő sikereket.

Tudomány

Tudomány

„Nyugdíjaztak 400 majmot” - Jane Goodall etológus

Ezúttal nem a csimpánzok, hanem a növények varázslatos világáról írt könyvet: A remény magvai elolvasása után nehéz lesz levegőnek nézni a fákat és helyeselni a génmódosítást. A környezetvédelemért 80 felett is fáradhatatlanul kampányoló tudóssal telefonon beszélgettünk.

Tévétorrent