chili&vanília

Karácsony I. – előétel

Gasztro

A haltejjel leggyakrabban a (karácsonyi) halászlében találkozunk, pedig a séfek és ínyencek között nagy kultusza van. Állaga leginkább a velőhöz vagy a borjúbrízhez hasonlít, konyhai felhasználása is ezekhez hasonlóan történhet. A krémes kontraszthoz jól áll a ropogós bunda, de egy barnavajas pirítás is remekül illik telt, édeskés ízéhez. Bundázva találkozhatunk vele például Bíró Lajosnál, aki egy extrémebb fogásában véreshurkás rizottóval párosítja, de Széll Tamás díjnyertes Bocuse d’Or-tányérján is szerepelt. Tóth Szilárd, a pár hónapja nyílt Salt ünnepelt fenegyereke szárított haltejet készít, s azt egy gyógynövénycsokorral adott köszöntőfalatra reszeli az asztalnál. Alain Chapel egykori három Michelin-csillagos séf, a francia Nouvelle cuisine egyik alapítója tejszínnel és gombával sütötte, és hollandi mártással adta. Japán egyike azon ritka országoknak, ahol igazi gour­met-falatnak számít, sirako a neve, itt nyersen, szusiéttermekben, ropogós tempuraként vagy grillezve kínálják a téli szezonjában. Annak, akit a haltej gondolata különösebben nem ajz fel, még kirántva sem, annak ajánlom a mellé készülő mártogatós majonézt és a káposztasalátát, mindkettő nagyszerű rántott hal vagy pulykasült mellé is.

Rántott haltej chilis majonézzel

és ropogós káposztasalátával

Hozzávalók (4 adag, 12–16 darab)

Chilis majonéz:

10 dkg majonéz

1 dl tejföl

1 citrom leve és reszelt héja

1 kávéskanál méz

1 teáskanál gochujang (koreai chilipaszta)

vagy más csípős paprikakrém

 

Káposztasaláta:

25 dkg gyalult káposzta (fél fej)

2 evőkanál rizsecet

1 evőkanál méz

2 evőkanál szezámolaj

1 teáskanál szezámmag

 

Rántott haltej:

30 dkg haltej

2 dkg étkezési keményítő

1 tojás

1 evőkanál tejszín

5 dkg zsemlemorzsa

5 dkg panko (vagy helyette maceszliszt)

sütéshez kb. 4 dl olaj

A majonézt és a káposztasalátát előre is elkészíthetjük, a haltejet bepanírozhatjuk, sütni viszont frissen kell. A majonézhez egyszerűen minden hozzávalót összekeverünk, és tégelyben vagy dobozban a hűtőben tároljuk. Gochujang koreai chilipaszta kapható az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben. A káposztasalátához egész vékonyra, gyufaszál méretűre szeleteljük a káposzták leveleinek vékonyabb részét, a vastagabb, eresebb részeket máshoz használjuk. Rászórunk egy kávéskanál sót, tíz percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Közben összekeverjük a rizsecetet a mézzel és a szezámolajjal, és ezt az öntetet összeforgatjuk a káposztával, végül szezámmagot szórunk rá. A haltejet jéghideg vízben megmossuk, teljesen szárazra itatjuk, majd nagyobb, kb. 6-8 centiméteres darabokra vágjuk. Megsózzuk (nem kell megijedni, a só hatására kifehéredik). Három tálkába előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: az első tálkába az étkezési keményítő kerül, a másodikba egy felvert, majd egy evőkanál tejszínnel elkevert tojás, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa és pankomorzsa keveréke, ebbe egy csipet sót is teszünk. A haltejdarabokat hagyományos módon bepanírozzuk, tehát először a keményítőbe, aztán a tojásba, végül a morzsába forgatjuk. Ebben az állapotban – frissen tartó fóliával lefedve – hűtőbe is tehetjük (sőt, le is fagyaszthatjuk), ennyit tudunk készülni előre. Tálalás előtt közvetlenül felhevítjük az olajat, amikor forró, akkor mindkét oldalán kb. 3-3 percig sütjük a haltejdarabokat. Azonnal tálaljuk, a majonézzel és káposztasalátával kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.