chili&vanília

Karácsony I. – előétel

Gasztro

A haltejjel leggyakrabban a (karácsonyi) halászlében találkozunk, pedig a séfek és ínyencek között nagy kultusza van. Állaga leginkább a velőhöz vagy a borjúbrízhez hasonlít, konyhai felhasználása is ezekhez hasonlóan történhet. A krémes kontraszthoz jól áll a ropogós bunda, de egy barnavajas pirítás is remekül illik telt, édeskés ízéhez. Bundázva találkozhatunk vele például Bíró Lajosnál, aki egy extrémebb fogásában véreshurkás rizottóval párosítja, de Széll Tamás díjnyertes Bocuse d’Or-tányérján is szerepelt. Tóth Szilárd, a pár hónapja nyílt Salt ünnepelt fenegyereke szárított haltejet készít, s azt egy gyógynövénycsokorral adott köszöntőfalatra reszeli az asztalnál. Alain Chapel egykori három Michelin-csillagos séf, a francia Nouvelle cuisine egyik alapítója tejszínnel és gombával sütötte, és hollandi mártással adta. Japán egyike azon ritka országoknak, ahol igazi gour­met-falatnak számít, sirako a neve, itt nyersen, szusiéttermekben, ropogós tempuraként vagy grillezve kínálják a téli szezonjában. Annak, akit a haltej gondolata különösebben nem ajz fel, még kirántva sem, annak ajánlom a mellé készülő mártogatós majonézt és a káposztasalátát, mindkettő nagyszerű rántott hal vagy pulykasült mellé is.

Rántott haltej chilis majonézzel

és ropogós káposztasalátával

Hozzávalók (4 adag, 12–16 darab)

Chilis majonéz:

10 dkg majonéz

1 dl tejföl

1 citrom leve és reszelt héja

1 kávéskanál méz

1 teáskanál gochujang (koreai chilipaszta)

vagy más csípős paprikakrém

 

Káposztasaláta:

25 dkg gyalult káposzta (fél fej)

2 evőkanál rizsecet

1 evőkanál méz

2 evőkanál szezámolaj

1 teáskanál szezámmag

 

Rántott haltej:

30 dkg haltej

2 dkg étkezési keményítő

1 tojás

1 evőkanál tejszín

5 dkg zsemlemorzsa

5 dkg panko (vagy helyette maceszliszt)

sütéshez kb. 4 dl olaj

A majonézt és a káposztasalátát előre is elkészíthetjük, a haltejet bepanírozhatjuk, sütni viszont frissen kell. A majonézhez egyszerűen minden hozzávalót összekeverünk, és tégelyben vagy dobozban a hűtőben tároljuk. Gochujang koreai chilipaszta kapható az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben. A káposztasalátához egész vékonyra, gyufaszál méretűre szeleteljük a káposzták leveleinek vékonyabb részét, a vastagabb, eresebb részeket máshoz használjuk. Rászórunk egy kávéskanál sót, tíz percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Közben összekeverjük a rizsecetet a mézzel és a szezámolajjal, és ezt az öntetet összeforgatjuk a káposztával, végül szezámmagot szórunk rá. A haltejet jéghideg vízben megmossuk, teljesen szárazra itatjuk, majd nagyobb, kb. 6-8 centiméteres darabokra vágjuk. Megsózzuk (nem kell megijedni, a só hatására kifehéredik). Három tálkába előkészítjük a panírozáshoz szükséges alapanyagokat: az első tálkába az étkezési keményítő kerül, a másodikba egy felvert, majd egy evőkanál tejszínnel elkevert tojás, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa és pankomorzsa keveréke, ebbe egy csipet sót is teszünk. A haltejdarabokat hagyományos módon bepanírozzuk, tehát először a keményítőbe, aztán a tojásba, végül a morzsába forgatjuk. Ebben az állapotban – frissen tartó fóliával lefedve – hűtőbe is tehetjük (sőt, le is fagyaszthatjuk), ennyit tudunk készülni előre. Tálalás előtt közvetlenül felhevítjük az olajat, amikor forró, akkor mindkét oldalán kb. 3-3 percig sütjük a haltejdarabokat. Azonnal tálaljuk, a majonézzel és káposztasalátával kínáljuk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.