chili&vanília

Karanténkantin 3. – maradékmentés

Gasztro

Kókadozó karfiolok, konyuló cukkinik, rogyadozó káposztacikkek, punnyadó krumpliszemek, egyre sápadtabb, megutált zellerdarabkák, értelmezhetetlenül kis adag fagyasztottborsó-maradványok – végetek van! Az alábbi, indiai ihletésű zöldségragu ugyanis mindent elnyel, amit csak szeretnénk. Korma elnevezésre hallgat ez a curryféle, jellegzetessége pedig, hogy a mártás olajos magvak, leggyakrabban kesudió hozzáadásával, tejszínnel és joghurttal készül. A karanténváltozatban a jóval gazdaságosabb és könnyebben beszerezhető napraforgómag sűríti a szószt, s minden olyan zöldség és zöldségmaradék belekerülhet, ami máshonnan kimaradt. Ha pedig akadna a családunkban olyan, aki számára minden, ami húsmentes, az pusztán köret, annak főzhetünk bele természetesen húst is, pl. csirkét, esetleg mini húsgolyót, utóbbit egyébként remekül lehet fagyasztani, és vészhelyzetben előkapni. Ha a ragu mellé sütünk valamilyen lepénykenyeret (pl. naant), vagy rizst főzünk mellé, akkor négy főre elegendő ez az adag, ha nincs kenyér, nincs rizs, akkor ketten simán bekebelezik.

 

Minden maradékot megmentő,

fűszeres zöldségragu

Hozzávalók (4 kis adag)

Összesen kb. 1 kg bármilyen zöldség, vegyesen,

pl.: 50 dkg apró szemű burgonya, 1 karalábé,
1 kis cukkini, karfiol levele, torzsája, maradék káposztadarab stb.)

2-3 evőkanál olívaolaj

4 dkg vaj

3 evőkanál olaj

1 nagy hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

3 cm friss gyömbér, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt kurkuma

2 evőkanál currypor (vagy bármilyen, indiai

jellegű fűszerkeverék)

4 dl víz

5 dkg hántolt napraforgómag

só, bors

2,5 dl tejszín

15 dkg natúr joghurt

 

A sütőt előmelegítjük 220 fokra (alul/felül). A burgonyát meghámozzuk, a kisebb szemeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, majd egy nagy, sütőpapírral lefedett tepsi egyik felére szórjuk. 15 percig sütjük. Közben meghámozzuk és felkockázzuk a karalábét, félhold darabokra szeleteljük a cukkinit, és nagyobb darabokra vágjuk a karfiol levelét, és bármilyen más megmaradt zöldséget. Ezeket is összeforgatjuk olívaolajjal. Amikor letelt a 15 perc, és a burgonya félig megsült, kivesszük a tepsit (kesztyűvel, mert forró!), és a másik felére szórjuk a többi zöldséget. Visszatesszük, és 20 percig sütjük. Ezalatt minden megpuhul és megpirul (a levélfélék, pl. karfiol levele vagy káposzta enyhén meg is éghet).

Miközben sülnek a zöldségek, elkészítjük a fűszeres mártást: egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olajat. Beletesszük a finomra aprított hagymát, fokhagymát és gyömbért, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket, pár másodpercig pirítjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel. Beletesszük a napraforgómagot, sózzuk, és fedő alatt 15 percig főzzük. Ekkor botmixerrel kissé pépesítjük (a hagymától és a szotyitól besűrűsödik). Hozzáöntjük a tejszínt, pár percig erős lángon főzzük. Ekkor hozzáadjuk az összes megsütött zöldséget, valamint esetleg 10–15 dkg fagyasztott zöldborsót. Óvatosan átkeverjük, és levesszük a tűzről. A joghurtot simára keverjük, hozzáadunk néhány evőkanállal a forró szószból, simára keverjük, majd visszaöntjük a raguba, és elkeverjük. A joghurttal már semmiképpen nem főzzük tovább, mert akkor kicsapódna. Tálaláskor vékonyra szeletelt újhagymát és ha van, friss koriandert szórunk rá, adhatunk hozzá extra joghurtot. Ha csak felnőtteknek készül, akkor eleve főzhetjük csípősre, ha gyerekek is esznek belőle, akkor chili nélkül főzzük, tálaláskor viszont adunk hozzá chiliszószt vagy chilit.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

 

Figyelmébe ajánljuk