chili&vanília

Kedgeree (kedzsöri)

Gasztro

Rizsfőzés közben mindig érdemes a másnapra is gondolni, és rögtön nagyobb mennyiséget bekészíteni, mint amennyi szükséges. A maradékból ugyanis a legnagyszerűbb ötperces gyorsételeket lehet összedobni, legyen az akár sült, tojásos rizs szójaszósszal, zöldségekkel, akár egy csodás bibimbap (koreai egytálátel). Az alábbi változat igazán pompás, ráadásul kimondottan a másnapos, kissé összeállt főtt rizs az ideális hozzá. Igazi fehérjebomba, talán még edzők is jóváhagynák, habár a vajat nyilvánvalóan azonnal olívaolajra kellene cserélni. A kedgeree (kedzsöri) hagyományosan főtt rizsből, füstölt halból (eredetileg foltos tőkehalból), petrezselyemből, főtt tojásból áll, curryporral, vajjal, néha tejszínnel készítik, alkalmanként mazsola is kerülhet bele, de zöldségek, pl. zöldborsó hozzáadása is gyakori. Az étel Indiából származik, ahol hasonló fűszerezésű babos, illetve lencsés rizsként kezdte a pályafutását khichri néven a 14. században. Angliába a brit gyarmatosítók hozták magukkal, és kiadós reggeli fogásként vezették be.

A füstölt pisztráng és a csípős curry csodát tesz ezzel az egyszerű étellel. Minél jobb minőségű a currykeverék, annál finomabb lesz a végeredmény! A buggyantott tojás talán túlzásnak tűnhet, mivel kemény tojás alapjáraton is van benne, de párját ritkítja, amikor a fűszeres ételbe még a lágy tojássárgája is belekeveredik. Vigyázat, függőséget okoz!

Fűszeres rizs füstölt pisztránggal

és buggyantott tojással (kedgeree)

Hozzávalók (2-4 adag)

 

5 dkg vaj

4 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 szárzeller, vékonyra szeletelve

1 evőkanál csípős currypor

1 teáskanál őrölt kurkuma

20 dkg rizs, megfőzve

15 dkg füstölt pisztráng, apró darabokra szedve

4 kemény tojás, cikkekre szeletelve

1 kávéskanál csilipehely

só, bors

A tetejére: buggyantott tojás

 

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a szárzellert, majd üvegesre dinszteljük. Rászórjuk a curryport és a kurkumát, elkeverjük, néhány percig pirítjuk. A serpenyőbe tesszük a főtt rizst, és elkeverjük, hogy a fűszeres hagyma egyenletesen befedje. Sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert a pisztráng is ad még hozzá sósságot. A füstölt pisztrángot villával darabokra szedjük, és a rizsbe keverjük, ugyanezt tesszük a kemény tojások felével. A másik felét a tetején tálaljuk, hogy ne törjön, Ha még extra buggyantott tojást is teszünk rá, akkor csendesen gyöngyöző vízbe ütjük egyenként a tojásokat, és 3 percig főzzük, hogy a közepe folyós maradjon. Adhatunk hozzá rizs­ecettel savanyított szárzellert.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.