étel, kihordó

Kék-tó – Gárdony

  • ételhordó
  • 2020. június 21.

Gasztro

Közismert, hogy az üdülőhelyek állandó lakosai csak akkor járnak a helyi nevezetességekhez, veszik igénybe a kapcsolódó szolgáltatásokat, ha nagyon muszáj. Nincs ez másképpen a Velencei-tó környékén sem; az őslakosok legfeljebb elő- vagy utószezonban csobbannak, és inkább éhen halnak, mint hogy a parti halasnál, lángososnál hagyjanak pénzt. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezek az emberek kizárólag otthon főznek vagy vendégségbe járnak. Ha nem valami pár száz lelkes falucskáról van szó, elképzelhető a saját hely, jól eldugva a turisták elől.

A gárdonyi Kék-tó önkiszolgáló étterem (és söröző és pizzéria) ezek közé tartozik. Ha a név a Velencei-tóra utal, mondhatnánk azt is, hogy „igen távoli névadót” választottak, mivel a strand épp az ellenkező irányban, a balatoni úton és vasúton is túl van.

Pár hete ennek nem lett volna különösebb jelentősége – a tópartot is lezárták –, de a „nagy vidéki feloldás” jegyében most akár kertész lesekre is indulhatnánk, és eszünkbe nem jutna a Kék-tó. A kegyetlen időjárás azonban keresztülhúzza számításunkat, marad a rendelés, a gárdonyi érdekeltséget pedig az elsők közt dobja a gép.

„A LEGOLCSÓBB, LEGBŐSÉGESEBB és szerintünk a LEGFINOMABB” – írják bevezetésként, ám a különlegességnek mondható „válságkezelő program” menüpont alatt már azt olvassuk: „jelenleg nincs semmilyen akciónk”. A csontleves cérnametélttel valóban olcsó (450 Ft) és bőséges (kb. fél liter), de inkább íztelennek mondanánk, mint finomnak. A rántott camembert-rel (890 Ft) az ízek is megérkeznek. A két panírozott korong előre gyártottnak látszik, de nem olyan rossz. Az áfonyalekvár is kellemes, a rizibizi (360 Ft) pedig kimondottan finom. Ugyanezt a petrezselymes krumpliról (290 Ft) is elmondhatjuk, amit az ún. sertéshúscsíkok fűszeres bundában (850 Ft) mellé kértünk. Egyértelműen e főétel jelenti a nap fénypontját: a hús és „párizsias” fűszeres bunda a maximumot nyújtja ebben az árfekvésben. Ami pedig a desszertet illeti, a kései – délután 2 órai – rendelés okán arany- helyett csak somlói galuskával (490 Ft) szolgálnak a legnagyobb sajnálatunkra. Ettünk ennél sokkal rosszabbat és sokkal-sokkal rosszabbat is, sőt ez annak a ritka receptnek nyomán készült, amely a baracklekvárt is nélkülözhetetlen hozzávalónak tartja.

Ha az árakat nézzük, a Kék-tó valóban verhetetlen, máshol tíz évvel ezelőtt sem jöttünk volna ki ilyen kevésből, ráadásul a szállítás olyan gyors volt, hogy melegítésre sem volt szükség, és a hagyományos koporsójellegű hungarocell ellenére sem panaszkodhatunk a csomagolásra sem.

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.