chili&vanília

A Karanténkantin bezár

Gasztro

A majd tízhétnyi kijárási korlátozás és karantén kétségkívül kulináris szokásainkon is nyomot hagyott. Sokakra most szakadt életében először a „nagyüzemi”, mindennapos menzáztatás, ilyen gyakran és ilyen sokat még soha nem főztünk kollektívan. Születtek új hagyományok, új rítusok, új felfedezések és visszatérő családi kedvencek. Valamint az alábbi tíz, összefoglaló következtetés is:

1. A jó tervezésre érdemes időt szánni.
A konkrét elképzelés és a tervezett bevásárlás stressz- és pénztárcakímélő. 2. Sokkal könnyebb húsmentesen főzni, mint eddig hittük. 3. Egy jól felszerelt kamra a siker egyik záloga. 4. A „rántott” és a „rakott” a magyar kulináris szívhez vezető út kulcsszavai. 5. A fagyasztóban mindig legyen: zöldborsó, darált hús és vaníliafagylalt. 6. Mindig több sárgarépát vegyünk, mint gondolnánk, mert mindig több fogy belőle, mint amennyit veszünk. 7. Egy üveg szójaszósz csodákra képes. 8. Az elektromos rizsfőző edény egy felbecsülhetetlen értékű konyhai kütyü, amelynek rendszeres használatára még azok is rászoknak, akik nem akarnak. A rizs mindig és automatikusan nagyszerű állagú lesz. 9. A koreai konyhát érdemes sokkal jobban felfedezni. Kimondottan közel áll a magyar ízléshez, és nemcsak az ízei nagyszerűek, hanem a filozófiája is. Különös tekintettel a zöldek és azok maradékainak, nálunk gyakran kidobott részeinek újrahasznosítására. Nincs még egy konyha, amely ennyi ihletet adna a különböző karalábé- és reteklevelek vagy újhagymaszárak felhasználására. 10. Ha éppen semmi ötletünk nincs, hogy mit főzzünk, akkor süssünk csípős, mázas csirkeszárnyakat, azzal sosem lehet mellényúlni.

Az alábbi recept az utolsó három konklúziót egyesíti magában. A karanténkantint pedig ezennel bezárom, jön a visszatérés a régi-új konyhába.

 

Csípős, mázas csirkeszárnyak

koreai újhagymaszár-salátával

Hozzávalók (4 adag)

Csirkeszárny:

1,5 kg (kb. 12 darab) csirkeszárny

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

Máz:

2 dl házi vagy bioketchup

2 evőkanál nádcukor

1 lime reszelt héja

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. koreai gochujang paszta

vagy bármilyen csiliszósz)

Újhagymaszár-saláta:

1 csokor újhagyma egész zöldje

(kb. 5-6 szál)

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál rizsecet

1 teáskanál méz

1 teáskanál szezámolaj

1 teáskanál pirított szezámmag

1 kávéskanál csilipehely

 

A mázas szárnyakhoz: a szárnynak eltávolítjuk a hegyét, majd kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, amit bele is masszírozunk a szárnyakba, 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Míg a szárnyak sülnek, egy nagy tálban összekeverjük a ketchupot a nádcukorral, belereszeljük a fokhagymát, a zöldcitrom héját, és facsarunk bele a levéből is. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet is, elkeverjük. Az elősütött csirkeszárnyakat bevonjuk a csípős mázzal, ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha abba a tálba tesszük bele a szárnyakat, amelyikben a szószt kevertük, majd jól átforgatjuk az egészet (kesztyűs kézzel a legcélszerűbb). A sütőt grillfokozatra vagy a legmagasabb hőfokra állítjuk, és 4-5 perc alatt ropogósra sütjük a mázzal bevont szárnyakat.

Az újhagymaszár-salátához a hagyma zöldjét nagyjából 10 centis darabokra, majd ezeket hosszában, gyufaszálméretűre vágjuk. Jeges vízbe áztatjuk 10 percre, így veszít az erejéből. Közben összekeverünk 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál (rizs)ecetet, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál szezámolajat, 1 teáskanál pirított szezámmagot és 1 kávéskanál (koreai) csilipelyhet. Összeforgatjuk a lecsepegtetett zölddel. Hűtőben két-három napig eláll, kiváló sültekhez, wokos ételekhez vagy éppen sima rizzsel, de rántottán is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.

Eli Sarabi kiszabadult izraeli túsz: Az antiszemitizmus most még erősebb, mint az elmúlt évtizedek alatt bármikor

2023. október 7-i elrablása, majd másfél évvel későbbi kiszabadulása után Eli Sarabi Túsz című könyvében írta le az átélt megpróbáltatásokat. Most bátyja kíséretében a világot járja, hogy elmondja, mi segítette át a fogság napjain, milyen tapasztalatokat szerzett a fogva tartóiról, és hogyan hozott döntést arról, hogy nem szenvedéstörténet lesz mindez, hanem mentális küzdelem az életért.