chili&vanília

A Karanténkantin bezár

Gasztro

A majd tízhétnyi kijárási korlátozás és karantén kétségkívül kulináris szokásainkon is nyomot hagyott. Sokakra most szakadt életében először a „nagyüzemi”, mindennapos menzáztatás, ilyen gyakran és ilyen sokat még soha nem főztünk kollektívan. Születtek új hagyományok, új rítusok, új felfedezések és visszatérő családi kedvencek. Valamint az alábbi tíz, összefoglaló következtetés is:

1. A jó tervezésre érdemes időt szánni.
A konkrét elképzelés és a tervezett bevásárlás stressz- és pénztárcakímélő. 2. Sokkal könnyebb húsmentesen főzni, mint eddig hittük. 3. Egy jól felszerelt kamra a siker egyik záloga. 4. A „rántott” és a „rakott” a magyar kulináris szívhez vezető út kulcsszavai. 5. A fagyasztóban mindig legyen: zöldborsó, darált hús és vaníliafagylalt. 6. Mindig több sárgarépát vegyünk, mint gondolnánk, mert mindig több fogy belőle, mint amennyit veszünk. 7. Egy üveg szójaszósz csodákra képes. 8. Az elektromos rizsfőző edény egy felbecsülhetetlen értékű konyhai kütyü, amelynek rendszeres használatára még azok is rászoknak, akik nem akarnak. A rizs mindig és automatikusan nagyszerű állagú lesz. 9. A koreai konyhát érdemes sokkal jobban felfedezni. Kimondottan közel áll a magyar ízléshez, és nemcsak az ízei nagyszerűek, hanem a filozófiája is. Különös tekintettel a zöldek és azok maradékainak, nálunk gyakran kidobott részeinek újrahasznosítására. Nincs még egy konyha, amely ennyi ihletet adna a különböző karalábé- és reteklevelek vagy újhagymaszárak felhasználására. 10. Ha éppen semmi ötletünk nincs, hogy mit főzzünk, akkor süssünk csípős, mázas csirkeszárnyakat, azzal sosem lehet mellényúlni.

Az alábbi recept az utolsó három konklúziót egyesíti magában. A karanténkantint pedig ezennel bezárom, jön a visszatérés a régi-új konyhába.

 

Csípős, mázas csirkeszárnyak

koreai újhagymaszár-salátával

Hozzávalók (4 adag)

Csirkeszárny:

1,5 kg (kb. 12 darab) csirkeszárny

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

Máz:

2 dl házi vagy bioketchup

2 evőkanál nádcukor

1 lime reszelt héja

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. koreai gochujang paszta

vagy bármilyen csiliszósz)

Újhagymaszár-saláta:

1 csokor újhagyma egész zöldje

(kb. 5-6 szál)

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál rizsecet

1 teáskanál méz

1 teáskanál szezámolaj

1 teáskanál pirított szezámmag

1 kávéskanál csilipehely

 

A mázas szárnyakhoz: a szárnynak eltávolítjuk a hegyét, majd kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, amit bele is masszírozunk a szárnyakba, 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Míg a szárnyak sülnek, egy nagy tálban összekeverjük a ketchupot a nádcukorral, belereszeljük a fokhagymát, a zöldcitrom héját, és facsarunk bele a levéből is. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet is, elkeverjük. Az elősütött csirkeszárnyakat bevonjuk a csípős mázzal, ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha abba a tálba tesszük bele a szárnyakat, amelyikben a szószt kevertük, majd jól átforgatjuk az egészet (kesztyűs kézzel a legcélszerűbb). A sütőt grillfokozatra vagy a legmagasabb hőfokra állítjuk, és 4-5 perc alatt ropogósra sütjük a mázzal bevont szárnyakat.

Az újhagymaszár-salátához a hagyma zöldjét nagyjából 10 centis darabokra, majd ezeket hosszában, gyufaszálméretűre vágjuk. Jeges vízbe áztatjuk 10 percre, így veszít az erejéből. Közben összekeverünk 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál (rizs)ecetet, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál szezámolajat, 1 teáskanál pirított szezámmagot és 1 kávéskanál (koreai) csilipelyhet. Összeforgatjuk a lecsepegtetett zölddel. Hűtőben két-három napig eláll, kiváló sültekhez, wokos ételekhez vagy éppen sima rizzsel, de rántottán is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk