chili&vanília

A Karanténkantin bezár

Gasztro

A majd tízhétnyi kijárási korlátozás és karantén kétségkívül kulináris szokásainkon is nyomot hagyott. Sokakra most szakadt életében először a „nagyüzemi”, mindennapos menzáztatás, ilyen gyakran és ilyen sokat még soha nem főztünk kollektívan. Születtek új hagyományok, új rítusok, új felfedezések és visszatérő családi kedvencek. Valamint az alábbi tíz, összefoglaló következtetés is:

1. A jó tervezésre érdemes időt szánni.
A konkrét elképzelés és a tervezett bevásárlás stressz- és pénztárcakímélő. 2. Sokkal könnyebb húsmentesen főzni, mint eddig hittük. 3. Egy jól felszerelt kamra a siker egyik záloga. 4. A „rántott” és a „rakott” a magyar kulináris szívhez vezető út kulcsszavai. 5. A fagyasztóban mindig legyen: zöldborsó, darált hús és vaníliafagylalt. 6. Mindig több sárgarépát vegyünk, mint gondolnánk, mert mindig több fogy belőle, mint amennyit veszünk. 7. Egy üveg szójaszósz csodákra képes. 8. Az elektromos rizsfőző edény egy felbecsülhetetlen értékű konyhai kütyü, amelynek rendszeres használatára még azok is rászoknak, akik nem akarnak. A rizs mindig és automatikusan nagyszerű állagú lesz. 9. A koreai konyhát érdemes sokkal jobban felfedezni. Kimondottan közel áll a magyar ízléshez, és nemcsak az ízei nagyszerűek, hanem a filozófiája is. Különös tekintettel a zöldek és azok maradékainak, nálunk gyakran kidobott részeinek újrahasznosítására. Nincs még egy konyha, amely ennyi ihletet adna a különböző karalábé- és reteklevelek vagy újhagymaszárak felhasználására. 10. Ha éppen semmi ötletünk nincs, hogy mit főzzünk, akkor süssünk csípős, mázas csirkeszárnyakat, azzal sosem lehet mellényúlni.

Az alábbi recept az utolsó három konklúziót egyesíti magában. A karanténkantint pedig ezennel bezárom, jön a visszatérés a régi-új konyhába.

 

Csípős, mázas csirkeszárnyak

koreai újhagymaszár-salátával

Hozzávalók (4 adag)

Csirkeszárny:

1,5 kg (kb. 12 darab) csirkeszárny

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

Máz:

2 dl házi vagy bioketchup

2 evőkanál nádcukor

1 lime reszelt héja

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. koreai gochujang paszta

vagy bármilyen csiliszósz)

Újhagymaszár-saláta:

1 csokor újhagyma egész zöldje

(kb. 5-6 szál)

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál rizsecet

1 teáskanál méz

1 teáskanál szezámolaj

1 teáskanál pirított szezámmag

1 kávéskanál csilipehely

 

A mázas szárnyakhoz: a szárnynak eltávolítjuk a hegyét, majd kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, amit bele is masszírozunk a szárnyakba, 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Míg a szárnyak sülnek, egy nagy tálban összekeverjük a ketchupot a nádcukorral, belereszeljük a fokhagymát, a zöldcitrom héját, és facsarunk bele a levéből is. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet is, elkeverjük. Az elősütött csirkeszárnyakat bevonjuk a csípős mázzal, ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha abba a tálba tesszük bele a szárnyakat, amelyikben a szószt kevertük, majd jól átforgatjuk az egészet (kesztyűs kézzel a legcélszerűbb). A sütőt grillfokozatra vagy a legmagasabb hőfokra állítjuk, és 4-5 perc alatt ropogósra sütjük a mázzal bevont szárnyakat.

Az újhagymaszár-salátához a hagyma zöldjét nagyjából 10 centis darabokra, majd ezeket hosszában, gyufaszálméretűre vágjuk. Jeges vízbe áztatjuk 10 percre, így veszít az erejéből. Közben összekeverünk 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál (rizs)ecetet, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál szezámolajat, 1 teáskanál pirított szezámmagot és 1 kávéskanál (koreai) csilipelyhet. Összeforgatjuk a lecsepegtetett zölddel. Hűtőben két-három napig eláll, kiváló sültekhez, wokos ételekhez vagy éppen sima rizzsel, de rántottán is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.