chili&vanília

A Karanténkantin bezár

Gasztro

A majd tízhétnyi kijárási korlátozás és karantén kétségkívül kulináris szokásainkon is nyomot hagyott. Sokakra most szakadt életében először a „nagyüzemi”, mindennapos menzáztatás, ilyen gyakran és ilyen sokat még soha nem főztünk kollektívan. Születtek új hagyományok, új rítusok, új felfedezések és visszatérő családi kedvencek. Valamint az alábbi tíz, összefoglaló következtetés is:

1. A jó tervezésre érdemes időt szánni.
A konkrét elképzelés és a tervezett bevásárlás stressz- és pénztárcakímélő. 2. Sokkal könnyebb húsmentesen főzni, mint eddig hittük. 3. Egy jól felszerelt kamra a siker egyik záloga. 4. A „rántott” és a „rakott” a magyar kulináris szívhez vezető út kulcsszavai. 5. A fagyasztóban mindig legyen: zöldborsó, darált hús és vaníliafagylalt. 6. Mindig több sárgarépát vegyünk, mint gondolnánk, mert mindig több fogy belőle, mint amennyit veszünk. 7. Egy üveg szójaszósz csodákra képes. 8. Az elektromos rizsfőző edény egy felbecsülhetetlen értékű konyhai kütyü, amelynek rendszeres használatára még azok is rászoknak, akik nem akarnak. A rizs mindig és automatikusan nagyszerű állagú lesz. 9. A koreai konyhát érdemes sokkal jobban felfedezni. Kimondottan közel áll a magyar ízléshez, és nemcsak az ízei nagyszerűek, hanem a filozófiája is. Különös tekintettel a zöldek és azok maradékainak, nálunk gyakran kidobott részeinek újrahasznosítására. Nincs még egy konyha, amely ennyi ihletet adna a különböző karalábé- és reteklevelek vagy újhagymaszárak felhasználására. 10. Ha éppen semmi ötletünk nincs, hogy mit főzzünk, akkor süssünk csípős, mázas csirkeszárnyakat, azzal sosem lehet mellényúlni.

Az alábbi recept az utolsó három konklúziót egyesíti magában. A karanténkantint pedig ezennel bezárom, jön a visszatérés a régi-új konyhába.

 

Csípős, mázas csirkeszárnyak

koreai újhagymaszár-salátával

Hozzávalók (4 adag)

Csirkeszárny:

1,5 kg (kb. 12 darab) csirkeszárny

só, bors

2 evőkanál olívaolaj

Máz:

2 dl házi vagy bioketchup

2 evőkanál nádcukor

1 lime reszelt héja

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 teáskanál csípős paprikakrém

(pl. koreai gochujang paszta

vagy bármilyen csiliszósz)

Újhagymaszár-saláta:

1 csokor újhagyma egész zöldje

(kb. 5-6 szál)

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál rizsecet

1 teáskanál méz

1 teáskanál szezámolaj

1 teáskanál pirított szezámmag

1 kávéskanál csilipehely

 

A mázas szárnyakhoz: a szárnynak eltávolítjuk a hegyét, majd kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, amit bele is masszírozunk a szárnyakba, 220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Míg a szárnyak sülnek, egy nagy tálban összekeverjük a ketchupot a nádcukorral, belereszeljük a fokhagymát, a zöldcitrom héját, és facsarunk bele a levéből is. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet is, elkeverjük. Az elősütött csirkeszárnyakat bevonjuk a csípős mázzal, ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha abba a tálba tesszük bele a szárnyakat, amelyikben a szószt kevertük, majd jól átforgatjuk az egészet (kesztyűs kézzel a legcélszerűbb). A sütőt grillfokozatra vagy a legmagasabb hőfokra állítjuk, és 4-5 perc alatt ropogósra sütjük a mázzal bevont szárnyakat.

Az újhagymaszár-salátához a hagyma zöldjét nagyjából 10 centis darabokra, majd ezeket hosszában, gyufaszálméretűre vágjuk. Jeges vízbe áztatjuk 10 percre, így veszít az erejéből. Közben összekeverünk 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál (rizs)ecetet, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál szezámolajat, 1 teáskanál pirított szezámmagot és 1 kávéskanál (koreai) csilipelyhet. Összeforgatjuk a lecsepegtetett zölddel. Hűtőben két-három napig eláll, kiváló sültekhez, wokos ételekhez vagy éppen sima rizzsel, de rántottán is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.