Gyömbéres libacomb édesburgonya-pürével
Hozzávalók (4 adag)
2 közepes sárgarépa, apróra felkockázva
1 nagy hagyma, közepesen finomra aprítva
1 szál újhagyma, vékonyra szeletelve
2 szál szárzeller, felkarikázva
1 szál thai citromfű, felkarikázva
4 cm-es friss gyömbér, finomra aprítva
4 evőkanál olívaolaj
2 nagy libacomb
2 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
só, bors
1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
3 evőkanál édes szójaszósz
1 kg édesburgonya, héjában megsütve
15 dkg vaj, felkockázva
só, bors
4-6 evőkanál kenyérmorzsa
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Közepesen finom, egyenletes méretű kockákra vágunkkét közepes sárgarépát, egyhagymát, két rúdszárzellert, egészen finomra egy nagy darabfriss gyömbért és egythai citromfüvet. Alufóliával bélelt tepsire tesszük a zöldségeket, meglocsoljuk kevés semleges ízű olajjal. A két libacombotmindkét oldalán megsózzuk, és bőven megszórjukkínai ötfűszer-keverékkel, amelyet a húsba dörzsölünk. Megsütjük, kb. 2 óra alatt puhul meg. A kisült zsírt leöntjük róla. Amikor kezelhető hőmérsékletűre hűlt, a csontról lefejtjük a húst, és apró darabokra vágjuk, a ropogós bőrt ízléstől függően eltávolíthatjuk, vagy az ételben hagyjuk. A húst összekeverjük a zöldségekkel, kevés frissen reszelt gyömbérrel, 3 evőkanál édes szójaszósszal (esetleg egy evőkanál szezámolajat is adunk hozzá). Miközben sül a libacomb, elkészítjük a tetejére a burgonyapürét. Az édesburgonyát héjastul megsütjük, kb. 1 óra alatt puhul meg. Süthetjük külön, vagy egyszerre a libával, külön tepsin. Amikor megsült, félbevágjuk, és a húsát kivájjuk. Villával vagy krumplinyomóval áttörjük, és azonnal hozzáadjuk a vajat. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megvan a zöldségekkel összekevert apró libahús és az édesburgonya-püré, összeállítjuk az ételt: négy hőálló tálkát vagy egy nagyobb jénait kivajazunk. Az aljába kanalazzuk a libaragut, majd befedjük az édesburgonya-pürével. Megszórjuk a kenyérmorzsával (vagy pl. egyes boltokban kapható panko morzsával), 200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 15 percig sütjük, amíg kissé összesül, és a morzsa a tetején megpirul.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com