chili&vanília

Zupa szczawiowa

Gasztro

Varsóban az elmúlt években ugyanolyan sokat változott a gasztronómia, mint Budapesten. Külföldről visszatérő, új generációs, tehetséges séfek sorra nyitják a minőségi, helyi alapanyagokra fókuszáló bisztrókat, vendéglőket. Klassz bárok, új hullámos kávézók, nemzetközi konyhák, ázsiai helyek, termelői piacok – minden akad itt, ami egy jó evővároshoz kell. Simán megér egy kulináris tárgyú hosszú hétvégét! A Solec 44.-ben Aleksander Baron a helyi alapanyagokat és az új lengyel konyhát helyezi főztje középpontjába, az Alewino hangulatos, apró borbár bájos belső terasszal, nyitott konyhával, nemzetközi és lengyel fogásokkal, a Brasserie Warszawska kiváló, elsősorban szezonális, francia alapokon nyugvó konyhát visz. A Zorza egykori kultikus varsói találkozóhely felújítása óta kiváló reggeliző, a Na Lato az egyik legnépszerűbb varsói találkozóhely spontán nyári hipszter szórakozóhelyként indult, majd az óriási sikerre való tekintettel étteremmé nőtte ki magát. A Hala Koszyki a legfrissebb evőpiac, ahol rengeteg fogás közül választhatunk. Lengyel levessel soha nem lehet melléfogni. Itt kóstoltam a lengyel sóskalevest, amely eltér a nálunk ismert krémlevestől, annál sokkal savanyúbb, inkább pikáns. Mellé főtt tojást, néha krumplit és hagymás szalonnát adnak. Mivel minimálleves, mindössze néhány hozzávalóból készül, igen fontos, hogy valóban alaplevet vagy leszűrt húslevest használjunk, a legfinomabb pedig akkor, ha füstölt sonka vagy csülök főzővizéből főzzük.

Lengyel sóskaleves sült újkrumplival és tojással (zupa szczawiowa)

Hozzávalók (4 adag)

 

3 dkg vaj

2 szál újhagyma felkarikázva

1 liter alaplé, a legfinomabb füstölt sonka

vagy sonka főzőlevéből

só, bors

30 dkg friss sóska megpucolva (kb. 45 dkg bruttó súly)

3 dl tejszín

2 evőkanál étkezési keményítő

 

Levesbetét:

40 dkg újkrumpli

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

1 csokor újhagyma, zöldjével együtt

2 kemény tojás

1 csokor kapor

Tálaláshoz: olívaolaj

 

A vajon üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt alaplevet, és 15 percig főzzük. Óvatosan sózzuk, borsozzuk, majd beledobjuk a megpucolt, közepesen finomra aprított sóskát (azonnal összeesik, a színe megváltozik). A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési keményítőt, hozzámerünk a forró, sóskás léből, elkeverjük, majd mint egy habarásnál visszaöntjük a levesbe. Állandó keverés mellett néhány percig főzzük, de már nem forraljuk. Miközben fő a leves, elkészítjük a levesbetétet: a sütőt előmelegítjük 210 fokra. Az újkrumplit meghámozzuk, és – mérettől függően – félbe- vagy negyedekbe vágjuk. Összeforgatjuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egy alufóliával leterített tepsire szórjuk, megforgatjuk úgy, hogy mindig a vágott felületével legyen lefelé. 20 percig sütjük. Ekkor rászórjuk a kisebb darabokra felvágott újhagymát (zöldjét is), és további 10 percig sütjük. A sült újkrumplit és újhagymát, valamint adagonként fél vagy egy főtt tojást, továbbá egy csokor kaprot külön tálkákba adunk a leves mellé, így mindenki ízlés szerint tehet a saját adagjába. A sóskaleves tetejére néhány csepp olívaolajat csepegtetünk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A saját határain túl

Justin Vernon egyszemélyes vállalkozásaként indult a Bon Iver, miután a zenész 2006-ban három hónapot töltött teljesen egyedül egy faházban, a világtól elzárva, egy nyugat-wisconsini faluban.

Az űr az úr

Az 1969-ben indult Hawkwind mindig a mainstream csatornák radarja alatt maradt, pedig hatása évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen.

Pincebogarak lázadása

  • - turcsányi -

Jussi Adler-Olsen immár tíz kötetnél járó Q-ügyosztályi ciklusa a skandináv krimik népmesei vonulatába tartozik. Nem a skandináv krimik feltétlen sajátja az ilyesmi, minden szak­ágnak, műfajnak és alműfajnak van népmesei tagozata, amelyben az alsó kutyák egy csoportozata tengernyi szívás után a végére csak odasóz egy nagyot a hatalomnak, az efeletti boldogságtól remélvén boldogtalansága jobbra fordulását – hiába.

Luxusszivacsok

A Molnár Ani Galéria 2024-ben megnyitott új kiállítótere elsősorban hazai, fiatal, női alkotókra fókuszál, Benczúr viszont már a kilencvenes évek közepétől jelen van a művészeti szcénában, sőt már 1997-ben szerepelt a 2. Manifestán, illetve 1999-ben (más művészekkel) együtt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában.

Égen, földön, vízen

Mesék a mesében: mitikus hősök, mágikus világ, megszemélyesített természet, a szó szoros értelmében varázslatos nyelv. A világ végén, tajtékos vizeken és ég alatt, regei időben mozognak a hősök, egy falu lakói.

Visszaszámlálás

A Ne csak nézd! című pályázatot a Free­szfe, az Örkény Színház, a Trafó és a Jurányi közösen hirdették meg abból a célból, hogy független alkotóknak adjanak lehetőséget új előadások létrehozására, a Freeszfére járó hallgatóknak pedig a megmutatkozásra. Tematikus megkötés nem volt, csak annyiban, hogy a társulatoknak társadalmilag fontos témákat kellett feldolgozniuk. A nyertesek közül a KV Társulat pályamunkáját az Örkény Színház fogadta be.

Mészáros Lőrinc egy történet

A Mészáros Lőrinc című történetnek az lenne a funkciója, hogy bizonyítsa, létezik frissen, ön­erejéből felemelkedett nemzeti tőkésosztály vagy legalább réteg, de ha még az sem, pár markáns nemzeti nagytőkés. Valamint bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem foglalkozik pénzügyekkel.

„Mint a pókháló”

Diplomáját – az SZFE szétverése miatt – az Emergency Exit program keretein belül Ludwigsburgban kapta meg. Legutóbbi rendezése, a Katona József Színházban nemrég bemutatott 2031 a kultúra helyzetével és a hatalmi visszaélések természetével foglalkozik. Ehhez kapcsolódva toxikus maszkulinitásról, a #metoo hatásairól és az empátiadeficites helyzetekről beszélgettünk vele.