chili&vanília

Matbucha

Gasztro

Matbucha – sült paprikás, lassan főzött paradicsomkrém

A következő hetekben lassan beérnek az utolsó paradicsomok és paprikák, utóbbiból azért most jön még a java: a tűzpiros, vastagabb húsú kápiák már megjelentek a piacokon. Még van időnk befőzni az utolsó adag lecsókat, paradicsomleveket és szószokat, kísérletezni fűszeres, csípős ketchupokkal, kiegészítőkkel. Ezekből aztán számtalan akad világszerte, ha éppen ihletet keresnénk. Mexikói salsák, tunéziai harisszák, indiai csatnik – állagukban, fűszerezésükben eltérnek, szerepük hasonló. A matbucha az észak-afrikai Maghreb régióból származik (Marokkó, Egyiptom, Tunézia tartoznak például ide), de leginkább a marokkói konyhából ismert, valamint Izraelből, ahová a szefárd, marokkói zsidók vitték, itt gyakran a mezze része, de pékáru mellé is adják. Maga a szó azt jelenti: főtt, a paradicsom és paprika hosszas, lassú főzésére utal. Különböző változatai léteznek, változhat a sűrűsége és a fűszerezése is – ahány ház, annyi recept. Az alább ajánlott verzió egészen sűrű, dzsemszerű, íze édes, sós, savanykás és pikáns egyszerre. Készülhet csípősen is.

Hogy mi mindenhez használható? Pazar szendvicseken, keverhetünk egy-egy evőkanállal szószokba, ragukba, lecsóba, a legfinomabb azonban friss barhesszel, kaláccsal vagy kovászos kenyérrel tunkolva. Egy kis érett kecskesajt vagy feta sem tesz neki rosszat. A hűtőben kb. egy hétig áll el, de hőkezeléssel, dunsztolással tartósítani is tudjuk.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.