chili&vanília

A szezon első kacsája

Gasztro

Sült kacsacomb csípős, gyömbéres szilvával

Hallott már valaki olyan ínyencről, aki pár szem hamvas szilva után sóvárog? Maximum folyékony formájában (azaz pálinkaként). Nem tartozik a leginkább vágyott gyümölcseink közé, pedig a gyümölcsfaállományunkból mindenkire két szilvafa jut. A gourmet-dobogó tetejére sokaknál a falun, üstben főzött, sűrű, szinte fekete, savanykás-füstös ízű szilvalekvár kerülne – házi derelyében, papucsban vagy akár csak egy szelet kenyéren. Az ezüstérmet megosztva a két legfinomabb desszertszilva: a Reine Claude és a Mirabella (magyarul: fosóka) kapják – előbbi kerek, zöld ringlót Claudia királynéról, I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el, utóbbi lotaringiai fajta. Mindkettő édes, lédús, zamatos. Harmadik helyezést pedig aszalt formájában érdemel – így az ageni szilva a világ leghíresebbje –, vörösborban párolva, marokkói fűszeres ragukban vagy Armagnackal kevert fagylaltban.

A hazai, zamatos szilvákkal (Stanley, Topend) is kiváló fogásokat készíthetünk: hideg, rozmaringos szilvakrémlevest, karamellizált ragut pohár­krémekhez, piskótákhoz, mandulakrémes pitét, morzsasütit, fokhagymával töltött ecetes szilvát, vagy éppen az alábbi, tartalmasabb kacsasültet. Gyömbér, fokhagyma, szójaszósz és némi csili zökkentik ki a szilva édességét.

Plusz egy bónusz szilva: a szilvákat egészben hagyjuk, megszurkáljuk. Egy befőttesüvegbe tesszük (kb. fél kilót), megszórjuk kevés nádcukorral, majd az egészet leöntjük egy egész üveg ginnel. Karácsonyig békén hagyjuk, majd csak akkor bontjuk.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.