Ez a leves nem maradhat ki az őszi, téli állandó repertoárból! Barna színe (nem kimondottan egy közösségimédia-kompatibilis árnyalat), sűrűje, egyszerűsége, alapanyagai miatt elsőre nem biztos, hogy tömegvonzó szupererővel bír, aki azonban veszi a fáradságot, hogy megkóstolja, ezt a mély, umamigazdag ízt fogja vágyni a hűvösebb hónapokban. Ihletadója a lengyel zsidó konyha ún. krupnik levese, amelynek főszereplője a gersli, néha gombával dúsítják.
A gersli, vagyis árpagyöngye elsősorban magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, bónuszként ráadásul még nagyon finom is. Az ismertebb felhasználási módokon – úgymint sólet, töltelék, leves stb. – túl, igen változatosan lehet különlegesebb fogásokba, akár zöldséges salátákba is beépíteni. Érdemes mindig nagyobb adagot főzni belőle egyszerre, egyrészt mert elég hosszú (kb. 40 perc) a főzési ideje, másrészt, mert hűtőben kiválóan eláll, és remekül lehet hétköznapi vacsorákra is variálni. Kerülhet levesbe, lehet sima köret, selymes zöldségpürével (pl. zöldborsó, karfiol, sárgarépa, sütőtök) pedig összekeverve készülhet belőle gerslirizottó is. Az alábbi egy laktató, tartalmas leves, amelynek a felejthetetlen és függőséget okozó, mély ízét két hozzávaló adja: egyrészt a szárított vargánya, másrészt a miso paszta (fermentált szójababból készülő, intenzív ízű fűszerpaszta, ázsiai vagy bioboltokban kapható, a fehér miso a leglágyabb), mindkettő kiváló kamrakincs, mindig érdemes belőle tartani otthon, már csak e leves miatt is.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!