chili&vanília

Pacalcsorba

Gasztro

Erdélyi pacalleves

„A pacal régebben olcsósága és babrás elkészítése miatt a szegényebb népréteg eledele volt. Manapság fölcsillan az ínyencek szeme, ha valamelyik kolozsvári vendéglő étlapján megpillantják a pacallevest” – szól a megjegyzés Kövi Pál Erdélyi lakomájában a pacalleves leírása után. A kötet 72 kiváló levesreceptet tartalmaz, és lenyűgöző ötlettárházzal ajándékoz meg bennünket, hogy hogyan lehet igen kevés alapanyagból laktató, jóízű leveseket főzni. A savanykás, pikáns ízek, a zöldfűszerek (tárkony, lestyán) gyakori használata izgalmassá, frissé teszik a leghétköznapibb egytálételeket, leveseket is. A savanyú íz tárkonyecetnek vagy ecetes tárkonynak, savanyú káposzta levének, házilag eltett paradicsomnak, fanyar gyümölcsöknek – egresnek, somnak vagy éppen korpaciberének – köszönhetően születik meg.

Sajnos egyelőre csak román nyelven jelent meg Mircea Groza „gasztrorégész” könyve, a Zămuri; 182 levest mutat be, amelyeknek receptjét a Szilágyságban, saját megyéjében gyűjtötte a helyi idősektől. Groza az egyik legismertebb román receptgyűjtő, kulináris antropológus, számos séf mentora. A kötet tájszólásban íródott, ezzel kívánja a szerző a kulináris örökség mellett a helyi jellegzetes nyelvet is megőrizni. A levesgyűjteménye negyven év kutatómunkájának eredménye (jelenleg egy regionális töltött káposztákat bemutató köteten dolgozik).

A pacalleves ma is igen népszerű fogás Erdélyben, a „csorba” elnevezés egyébként elsősorban a román területre jellemző. Ma már konyhakész, csíkozott, előfőzött pacalt is lehet kapni, ezzel a leg­egyszerűbb dolgozni, nincs órákig tartó főzés, nincs szag. A leves szép, sárga színét a sárgarépa, pikáns ízét pedig természetesen a tárkonyecet adja.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.