chili&vanília

Pacalcsorba

Gasztro

Erdélyi pacalleves

„A pacal régebben olcsósága és babrás elkészítése miatt a szegényebb népréteg eledele volt. Manapság fölcsillan az ínyencek szeme, ha valamelyik kolozsvári vendéglő étlapján megpillantják a pacallevest” – szól a megjegyzés Kövi Pál Erdélyi lakomájában a pacalleves leírása után. A kötet 72 kiváló levesreceptet tartalmaz, és lenyűgöző ötlettárházzal ajándékoz meg bennünket, hogy hogyan lehet igen kevés alapanyagból laktató, jóízű leveseket főzni. A savanykás, pikáns ízek, a zöldfűszerek (tárkony, lestyán) gyakori használata izgalmassá, frissé teszik a leghétköznapibb egytálételeket, leveseket is. A savanyú íz tárkonyecetnek vagy ecetes tárkonynak, savanyú káposzta levének, házilag eltett paradicsomnak, fanyar gyümölcsöknek – egresnek, somnak vagy éppen korpaciberének – köszönhetően születik meg.

Sajnos egyelőre csak román nyelven jelent meg Mircea Groza „gasztrorégész” könyve, a Zămuri; 182 levest mutat be, amelyeknek receptjét a Szilágyságban, saját megyéjében gyűjtötte a helyi idősektől. Groza az egyik legismertebb román receptgyűjtő, kulináris antropológus, számos séf mentora. A kötet tájszólásban íródott, ezzel kívánja a szerző a kulináris örökség mellett a helyi jellegzetes nyelvet is megőrizni. A levesgyűjteménye negyven év kutatómunkájának eredménye (jelenleg egy regionális töltött káposztákat bemutató köteten dolgozik).

A pacalleves ma is igen népszerű fogás Erdélyben, a „csorba” elnevezés egyébként elsősorban a román területre jellemző. Ma már konyhakész, csíkozott, előfőzött pacalt is lehet kapni, ezzel a leg­egyszerűbb dolgozni, nincs órákig tartó főzés, nincs szag. A leves szép, sárga színét a sárgarépa, pikáns ízét pedig természetesen a tárkonyecet adja.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Balatonföldvári „idill”: íme az ország egyetlen strandkikötője

  • narancs.hu

Dagonya, vagy a legtisztább balatoni homok? Ökokatasztrófa, vagy gyönyörűség? Elkészült a vitorláskikötő Balatonföldvár Nyugati strandján; július, vagy ha úgy tetszik, a balatoni főszezon első hétvégéjén néztük meg, valóban ellentétes-e a „józan ésszel”, hogy strand és kikötő ugyanazon a területen létezzen.

Céltalan poroszkálás

A két fivér, Lee (Will Poulter) és Julius (Jacob Elordi) ígéretet tesznek egymásnak: miután leszereltek a koreai háborús szolgálatból, a veteránnyugdíjukból házat vesznek maguknak Kalifornia dinamikusan növekvő elővárosainak egyikében.

Autósmozi

  • - turcsányi -

Vannak a modern amerikai mitológiának Európából nézvést érthető és kevésbé érthető aktorai és momentumai. Mindet egyben testesíti meg a Magyarországon valamikor a nyolcvanas években futó Hazárd megye lordjai című, s az Egyesült Államokan 1979 és 1985 között 146 részt megérő televíziós „kalandsorozat”, amely ráadásul még legalább három mozifilmet is fialt a tengerentúli közönség legnagyobb örömére, s Európa kisebb furcsálkodására.

Húsban, szőrben

Mi maradt élő a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programból? Nem túl hosszú a sor. A Tudásközpont és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kulturális intézményei: a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ, és a Zsolnay Negyedben az eleve kiállítótérnek épült m21 Galéria, amelynek mérete tekintélyes, minősége pedig európai színvonalú.

Rémek és rémültek

Konkrét évszám nem hangzik el az előadásban, annyi azonban igen, hogy negyven évvel vagyunk a háború után. A rendszerbontás, rendszerváltás szavak is a nyolcvanas éveket idézik. (Meg egyre inkább a jelent.)