chili&vanília

Megérkeztek a paradicsomok!

Gasztro

Amikor nyáron már türelmetlenül várja az ember az érett, legfinomabb szabadföldi paradicsomokat a piacon, akkor a termelők mindig türelemre intenek, és minden évben elmondják: kedves vevők, a paradicsom valódi szezonja július, augusztus, szeptember! Annál nagyobb a boldogság, amikor tényleg megjelennek az első rekeszek. Néhány éve még csak irigykedve figyeltük a külföldi piacokon a rengeteg különböző színű és formájú változatot, ma már jó dolgunk van, hiszen a hazai termelők is bátran kísérleteznek. Amikor őshazájából Európába került a paradicsom, színe sokféle volt: fekete, zöld, sárga, cirmos. Ezek a nemesítés előtti fajták (a nemzetközi gasztronómiában „heirloom tomato” néven futnak) ízgazdagok, változatosak. Van, amelyik, édes, lédús, a másik savanykásabb, feszesebb húsú. Az első tökéletes paradicsomokat mindig minimálprogrammal ünneplem: kiváló olívaolajjal meglocsolva, kevés durvaszemű tengeri sóval meghintve. Később jönnek a sztenderdek: bivalymozzarellával (vagy annak luxustestvérével, burratával). Az első eufória után pedig a sült, töltött változatok, izgalmas, akár szezonális gyümölcsökkel párosított saláták vagy éppen a hideg levesek. Utóbbiak közül kedvenc az alább ajánlott andalúz gazpacho, a salmorejo. Sonkával és felaprított keménytojással tálalják, helyette én olívaolajjal összeforgatott, édes koktélparadicsommal fokozom a paradicsom intenzitását.

Andalúz hideg paradicsomleves

Hozzávalók (4 kis adag)

60 dkg érett paradicsom

2 szelet (10 dkg) kenyér, héj nélkül

1 gerezd fokhagyma

2 teáskanál sherry vagy fehérborecet

3 evőkanál jófajta olívaolaj

só, hideg víz

a tetejére: színes koktélparadicsom

 

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk. A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk. Egy nagy tálba tesszük a paradicsommal együtt. Tiszta kézzel összenyomkodjuk, hogy a paradicsom teljesen elkeveredjen a kenyérrel, és az magába szívja a levét (ezt a munkafázist a gyerekek imádják!). Fóliával letakarjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Sózzuk, hozzáadunk egy gerezd lereszelt fokhagymát. Robotgépbe tesszük, és magas fokozaton simára pürésítjük. Hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Szükség szerinti mennyiségű, jeges vízzel hígítjuk. Néhány órára behűtjük, jéghidegen tálaljuk. (Előző nap is elkészíthető. Ha nagyon besűrűsödik, további vízzel hígítjuk). A tetejére tálaláskor olívaolajjal összekevert koktélparadicsomot teszünk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás az Egy elképesztő történet: gondnokság alá akarta vetetni egykori barátját, majd bíróságra ment, de a pert is elbukta című cikk miatt.

Magyar Péter-Orbán Viktor: 2:0

Állítólag kétszer annyian voltak az Andrássy úti Nemzeti Meneten, mint a Kossuth térre érkező Békemeneten, ám legalább ennyire fontos, hogy mit mondtak a vezérszónokok. Magyar Péter miszlikbe vágta Orbán Viktort egyebek mellett azzal, hogy saját szavait hozta fel ellene. Aztán megjött a Ryanair.

A béketárgyalás, ami meg sem történt

De megtörténhet még? Egyelőre elmarad a budapesti csúcs, és ez elsősorban azt mutatja, hogy Putyin és Trump nagyon nincsenek egy lapon. Az orosz diktátor hajthatatlan, az amerikai elnök viszont nem érti őt – és így újra és újra belesétál a csapdáiba.

Fél disznó

A film plakátján motoron ül egy felnőtt férfi és egy fiú. Mindketten hátranéznek. A fiú azt kutatja döbbenten, daccal, hogy mit hagytak maguk mögött, a férfi önelégülten mosolyog: „Na látod, te kis szaros lázadó, hova viszlek én?

Ketten a gombolyagok közt

Az Álmok az íróból lett filmrendező Dag Johan Haugerud trilógiájának utolsó darabja. Habár inkább az elsőnek érződik, hiszen itt az intimitás és a bimbózó szexualitás első lépé­seit viszi színre.