chili&vanília

Megérkeztek a paradicsomok!

Gasztro

Amikor nyáron már türelmetlenül várja az ember az érett, legfinomabb szabadföldi paradicsomokat a piacon, akkor a termelők mindig türelemre intenek, és minden évben elmondják: kedves vevők, a paradicsom valódi szezonja július, augusztus, szeptember! Annál nagyobb a boldogság, amikor tényleg megjelennek az első rekeszek. Néhány éve még csak irigykedve figyeltük a külföldi piacokon a rengeteg különböző színű és formájú változatot, ma már jó dolgunk van, hiszen a hazai termelők is bátran kísérleteznek. Amikor őshazájából Európába került a paradicsom, színe sokféle volt: fekete, zöld, sárga, cirmos. Ezek a nemesítés előtti fajták (a nemzetközi gasztronómiában „heirloom tomato” néven futnak) ízgazdagok, változatosak. Van, amelyik, édes, lédús, a másik savanykásabb, feszesebb húsú. Az első tökéletes paradicsomokat mindig minimálprogrammal ünneplem: kiváló olívaolajjal meglocsolva, kevés durvaszemű tengeri sóval meghintve. Később jönnek a sztenderdek: bivalymozzarellával (vagy annak luxustestvérével, burratával). Az első eufória után pedig a sült, töltött változatok, izgalmas, akár szezonális gyümölcsökkel párosított saláták vagy éppen a hideg levesek. Utóbbiak közül kedvenc az alább ajánlott andalúz gazpacho, a salmorejo. Sonkával és felaprított keménytojással tálalják, helyette én olívaolajjal összeforgatott, édes koktélparadicsommal fokozom a paradicsom intenzitását.

Andalúz hideg paradicsomleves

Hozzávalók (4 kis adag)

60 dkg érett paradicsom

2 szelet (10 dkg) kenyér, héj nélkül

1 gerezd fokhagyma

2 teáskanál sherry vagy fehérborecet

3 evőkanál jófajta olívaolaj

só, hideg víz

a tetejére: színes koktélparadicsom

 

A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk. A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk. Egy nagy tálba tesszük a paradicsommal együtt. Tiszta kézzel összenyomkodjuk, hogy a paradicsom teljesen elkeveredjen a kenyérrel, és az magába szívja a levét (ezt a munkafázist a gyerekek imádják!). Fóliával letakarjuk, és kb. 20 percig állni hagyjuk. Sózzuk, hozzáadunk egy gerezd lereszelt fokhagymát. Robotgépbe tesszük, és magas fokozaton simára pürésítjük. Hozzáadjuk az ecetet és az olívaolajat. Szükség szerinti mennyiségű, jeges vízzel hígítjuk. Néhány órára behűtjük, jéghidegen tálaljuk. (Előző nap is elkészíthető. Ha nagyon besűrűsödik, további vízzel hígítjuk). A tetejére tálaláskor olívaolajjal összekevert koktélparadicsomot teszünk.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Holt lelkek társasága

  • - turcsányi -

A gengszterfilm halott, halottabb már nem is lehetne. De milyen is lehetne a gengszterfilm? Nyugdíjas? Persze, hogy halott.

Kaptunk vonalat

Napjainkban mindannyiunk zsebében ott lapul minimum egy okostelefonnak csúfolt szuperszámítógép, és távoli emléknek tűnik ama hőskor, amikor a mai szórakoztatóelektronikai csúcsmodelleknél úgymond butább, de valójában nagyon is okos és rafinált eszközök segítségével értük el egymást.

Bobby a zuhany alatt

Úgy kezdődik minden, mint egy Rejtő-regényben. Gortva Fülöp, akit délvidéki szülőföldjén „Fulop”-nek anyakönyveztek, és akit idegen földön mindenki (angol vagy francia kiejtéssel) Philippe-nek szólít, de magát leginkább a becenevén, Golyóként határozza meg, Pocok gúnynévvel illetett barátjával Miamiban – pontosabban az attól kissé északra fekvő Fort Lauderdale kikötőjében – felszáll a Fantastic Voyage luxushajóra.

„Ez a háború köde”

Egyre többen beszélnek Izrael gázai hadműveleteiről népirtásként, de a szó köznapi használata elfedi a nemzetközi jogi fogalom definíció szerinti tartalmát. A szakértő ráadásul úgy véli, ha csak erről folyik vita, szem elől tévesztjük azokat a háborús bűnöket és jogsértéseket, amelyek éppúgy a palesztin emberek szenvedéseit okozzák.

A szabadság levéltára

Harminc éve költözött Budapestre a Szabad Európa Rádió archívuma, s lett annak a hatalmas gyűjteménynek, a Blinken OSA Archivumnak az alapzata, amely leginkább a 20. század második felére, a hidegháborúra, a szocialista korszakra és annak utóéletére fókuszál.