Tartalom

MaNcs 29. évf. 31. sz. (2017-08-03)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Legkedvesebb kedvenceik

Jól döntött-e az AB az egyházak 1 százalékos adótámogatásáról?

A magyar Alkotmánybíróság (AB) a minap alkotmányellenesnek találta, hogy jelenleg csak a bevett egyházaknak ajánlható fel a személyi jövedelemadó 1 százaléka. Az AB szerint a többi vallási közösség mellőzése olyan Alaptörvény-ellenes mulasztás, amit a törvényhozó az év végéig köteles orvosolni. A diszkrimináció visszaszorítása nyilván jó hír a vallásszabadság barátainak, de az AB-határozat mégis komoly aggodalmakra ad okot.

Verdes Tamás

Publicisztika

Keresőszó: „Soros György”

A Soros-ellenes hadjárat a Google és a Facebook tükrében

A sorosozó óriásplakátok sűrűjében könnyen az a benyomása támadhatott az embernek, hogy sikeresen dübörög a kormánypropaganda, de a Google és a Facebook adatai mást mutatnak.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Euródilemma vagy valami más?

Néhány hete, a Joint Venture Szövetségben Varga Mihály azzal hárította el az euró bevezetését feszegető kérdést, hogy hosszú távon nem mondhat le róla a magyar gazdaságpolitika, de azért nem kell elsietni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Nyilván tartanak tőled

Opellel jöttek. Rekord volt vagy Kapitän, tudja ma már a fene, körbeállták a falusiak, alig tudtak kiszállni belőle.

A szerk.

A szerk.

Igaznak tűnik

Boldogult Torgyán József a kilencvenes évek közepén, már a Bokros-csomag után, amikor a tőle megszokottnál is jobban belehergelte magát a hülyeségbe, egy országgyűlési fölszólalásában arról értekezett, hogy valamiért (a pontos indokolásra már nem emlékszünk) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének minimálbérért kellene dolgozni.

Külpol

Trump sikertelen kísérletei az Obamacare visszavonására

Külpol

Nincs másik

Kudarccal végződik a jelek szerint Donald Trump elnök első komolyabb akciója, és nem sikerül visszavonni az elődje legnagyobb eredményének tartott egészségügyi reformot, az Obamacare-t. Milliók életéről és dollárszázmilliárdokról van szó, de sokan már az amerikai demokráciát is veszélyben látják.

Belpol

Bukásra áll a kormány a kvótaperben

Belpol

Lesöpörve

A magyar kormány jogi érvei aligha állnak meg az EU luxemburgi bírósága előtt zajló kvótaperben, de ebből nem következik az, hogy Orbán Viktor feladná eddigi migrációs politikáját.

Botka László harca az MSZP örökségével

Belpol

Átmeneti megoldások

Belső ellenzékével szemben indított egy hete támadást Botka László. Az eddig történtek megmutatták, milyen problémákkal küszködik a párt, de azt is, hogy Botka lehetőségei korlátozottak.

Film

Film

Patyomkin sztriptízzel - Bertrand Tavernier filmrendező

A filmtörténésznek sem utolsó filmrendező, Godard és Melville hajdani munkatársa sokat tett azért, hogy a francia film feledésbe merülő szerzői ne süllyedjenek el teljesen, a klasszikusokat pedig ne lepje be végleg a por. A kedvenceinek nemrég egy dokumentumfilmet is szentelt, amely nem mindig fest hízelgő képet a filmtörténet szent teheneiről.

Zene

SZIGET MELLÉKLET - Interjú

Zene

„Nekem a hajam a kalapom”

Jónás Vera énekes, dalszerző

Jónás Vera Experiment nevű együttesét 2011-ben alapította. A zenekar számos hazai és nemzetközi sikert ért el, nemrég a Müpában adtak telt házas koncertet, de ennek ellenére is rajthoz álltak a Sziget Nagy-Szín-Pad című ún. tehetségmutatóján.

SZIGET MELLÉKLET - Világzene a Szigeten

Zene

Több mint buli

Tizennyolc éve működik Világzenei Nagyszínpad a huszonöt éves Szigeten, és az idén kimondottan ünnepi, afféle „best of” kínálattal áll elő. Megidézi a színpad eddigi legnagyobb durranásait, de folytatja azt a hagyományt is, hogy elsőként mutassa be a műfaj legújabb szenzációit. Szóval együtt a régi és az új nagy nevek, a felfedezés élménye és a tuti buli. Kezdjük az előbbivel!

SZIGET MELLÉKLET

Zene

Egyedül a trónon

PJ Harvey

25 éve futott be első albumával, s azóta sem adja alább. Idén a Szigeten lép fel először Magyarországon.

SZIGET MELLÉKLET - Tánczene a Szigeten

Zene

A masina lelke

Erről a Szigetről sem hiányozhat a gépi tánczene, a hiphop, az elektropop. Szerintünk őket érdemes meghallgatni.

SZIGET MELLÉKLET

Zene

​Indie nyár hétfőn

Ha az Egyesült Királyságban egy zenei produkcióban a gitárok száma meghaladja az egy darabot, akkor azt nagy valószínűséggel indie-nek fogják titulálni. A jubileumi Sziget Fesztivál fellépői között bőven akadnak ilyen zenekarok, közülük ketten augusztus 14-én, hétfőn a Dan Panaitescu Nagyszínpadon csapnak a húrokba.

SZIGET MELLÉKLET - Rock a Szigeten

Zene

Napi kettő

A vödörben árult mojito, az óriáskerék, a cirkuszi mutatványosok és a festékszórás mellett még vannak koncertek is a Szigeten, bár ahogy jó pár évvel ezelőtt kihalt a metal, úgy a rockzene kiszorulása is menthetetlenül megkezdődött – de azért az első napot leszámítva vagy tucatnyi izgalmas előadó lesz. Közülük heten már felléptek a Szigeten, és csupán ketten nem jártak soha Magyarországon. Ennek ellenére mindegyiküket ajánljuk azok figyelmébe, akik még mindig hisznek a gitárokban.

Opera

Zene

Extra sajt

Rossini: A sevillai borbély

Egy nyári, szabadtéri vígopera-előadáson sok mindenre szinte bombabiztosan számíthat a jórészt indokolt előítéletekkel rendelkező operabarát: a hangosítás esetlegességétől a kötelező jópofáskodásig, a szereposztás kiegyenlítetlenségétől a dalizó játékmodorig.

Színház

SZIGET MELLÉKLET - Interjú

Színház

„Kiugrom a bőrömből”

Nagy Emese táncos, koreográfus

Az izraeli Batsheva Dance Company két egykori tagjával és két hazai kollégájával közösen alapította a MA•ZE nevű tánccsapatot. A Szigeten a Kumzits című előadásukat láthatjuk.

SZIGET MELLÉKLET

Színház

„Nem provokálni akarok”

Márkus Sándor bábszínész

A különleges, felfújható óriás bábjairól híres Nylon Group egyik alapítójával Whale me! című szóló performance-a kapcsán beszélgettünk színházról, coming outról, szégyenről és egy 6,5 méteres műbálnáról.

SZIGET MELLÉKLET - Mozgás a Szigeten

Színház

Akrobaták, álomsebészek

Idén is várják a fesztivál népét a világra szóló utcaszínházi produkciók, a progresszív táncszínházak és a cirkuszok.

Könyv

Könyv

Könyv

Szövegcunami

Tompa Andrea: Omerta. Hallgatások könyve

Az író új regényében korábbi műveinek helyszíneit járja be újra: időben kissé előbbre lépve azokat a történelmi léptékű változásokat mutatja be, amelyek a II. világháború után a kisebbségbe került magyarságot, szűkebben Kolozsvár és környékének lakóit sújtották, kiszakították őket hagyományos értékrendjükből és még drasztikusabb életmódváltásra kényszerítették.

Interaktív

Egy önéletrajzi ihletésű videojáték

Interaktív

Van-e kiút Szíriából?

Egy szír művész sajátos módon dolgozza fel a menekültek útvonalát: videojátékot készít saját tapasztalatai alapján.

Tévé

Interaktív

„Aki nem az Andy”

1/1 Azurák Csabával

Kihagyhatatlan, meghökkentő, izgalmas, kreatív, véleményformáló: csak úgy záporoznak a néző felé az egészséges önbizalomra valló értékelő jelzők Azurák Csaba beszélgetős műsora, az 1/1 főcímében.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Zseniális dilletánsok

Hejettes Szomlyazók

Harminc év távlatából ma már nehéz megítélni, hogy a nyolcvanas években első hallásra meglepő volt-e a csoport neve; akkoriban a Helyettes Szomjazók mint megnevezés talán nem is számított annyira különlegesnek – néhány évvel korábban a Bizottság mintha megdöbbentőbbnek tűnt volna.

Gasztro
Tudomány

Viselkedésmódok katasztrófa idején

Tudomány

Majd, ha fagy

A természeti, technikai vagy ember okozta katasztrófák tragikus hatásait sokszor maga az áldozati viselkedés is tetézi. Ezt tesszük, és ezt nem tesszük vészhelyzet esetén.

Riport

Új választás előtt a vörösiszap-katasztrófa városa

Riport

Sodródva

Egymást rágalmazó képviselők, folyamatos bírósági ügyek, átláthatatlan önkormányzati szerződések – aligha meglepő, hogy június 28-án feloszlatta magát Devecser város jobbikos vezetésű, hétfős önkormányzata. Az időközi választás várhatóan októberben lesz.

Tévétorrent