Tartalom

(2011-12-08)

Publicisztika

Lannert Judit

Publicisztika

A tudatlanság útvesztői

Oktatási rendszerünk nagy változások előtt áll. Fontos lenne, hogy e változtatások alapos helyzetértékelésen alapuljanak - ám a képet makacs téveszmék homályosítják el.

Felcsuti Péter

Publicisztika

A gyerek neve

A gazdaságpolitika "kockázatosságáról"

Amikor a 2010-es választásokon gyõztes párt meghirdette gazdaságpolitikáját, amit "nem hagyományosként", a "tankönyvitõl" (amely szerinte elavult és használhatatlan) eltérõként jellemzett, szakemberek körében általános volt a megrökönyödés.

Dessewffy Tibor

Publicisztika

Több kell

A politikáról két látszólag ellentétes állítás igaz egyszerre. A politikai döntések következménye nagy hatású. Másfelõl viszont a modern, bonyolult szövedékû társadalmakban a politikai hatalom valós befolyása meglehetõsen korlátozott. Az, hogy épp melyik bír nagyobb magyarázó erõvel, az adott helyzettõl és a feltett kérdéstõl függ.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Magyar út

TÖRMELÉK ÉS HULLADÉK (ZÖLDHULLADÉK) LERAKÁSA HATÓSÁGILAG TILOS! Festékesvödrök, szemét mindenütt. De legalább a hajléktalanokat eltávolították. Garázssor, a garázsokban rég nincsenek autók. A garázsok mögött már nincsenek hajléktalanok. Jött a polgármester, mosolygott, nem engedem, hogy megfagyjanak, lebontatta a sátrakat, bungikat, tákolmányokat; zsákokba a cuccokat, elvittek mindent. Menjetek a szállóra, mondta búcsúzóul. Jön a karácsony, és nem jutott nekik hely a szálláson.

Olvasói levelek

Gyõriványi Ráth György

Olvasói levelek

"Csakis válságmenedzsment"

Magyar Narancs, 2011. december 1.

Ókovács Szilvesztert azután ismertem meg, hogy megnyertem az operaház fõ-zeneigazgatói pályázatát 2001-ben. Megbízható embert kerestem, akire rábízhatom az operaház legkényesebb feladatát: a mûhelyek felügyeletét.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kereszt nevében

Szándékosan félreértik, durván félremagyarázzák, de még a szavait is kiforgatják mindenre képes civilszervezetek annak a szegény, üldözött Kereszténydemokrata Néppártnak, amely a költségvetéshez benyújtott módosító indítványával más célra irányítaná a terhességmegszakításra szánt 400 millió forintot.

A szerk.

A szerk.

NEU

Vajon mi eshet le Magyarországnak az európai csúcson a nagyok asztaláról? Amint arról beljebb részletesen is harangozunk, az lesz, hogy Németország ad pénzt, de.

Belpol

Interjú

Belpol

"Aki a stratégiai célt elfogadja, azzal egyeztetni fogok"

Baán László kormánybiztos a múzeumi negyedrõl

Ősszel kormányhatározatok születtek egy új nemzeti közgyûjteményi épületegyüttes létrehozásáról és ezzel összefüggésben a Magyar Nemzeti Galériának a Szépmûvészeti Múzeumba történõ beolvasztásáról. A szakmai egyeztetést és hatástanulmányokat nélkülözõ intézkedés ellen tiltakozva lemondott a galéria fõigazgatója, Csák Ferenc. A Szépmûvészetit irányító Baán László immár kettõs funkciójában beszél terveirõl.

Szempontok a képviselõi összeférhetetlenséghez

Belpol

Kevésbé fontos ügyek

Polgármester valószínûleg nem lehet már a következõ ciklusban az Országgyûlés tagja. Politikailag összeférhetetlen lesz. Bizonyos gazdasági pozíciókat is fel kell majd adnia annak, aki képviselõ akar lenni (maradni). De mi van, ha egy képviselõnek több tízmilliós hitele van? Nem érdekelt-e abban, hogy minél tovább megõrizze mandátumát (a munkahelyét), és hogy mindent ennek rendeljen alá?

Hajléktalanok lakcímkártyagondjai

Belpol

Nincs számukra hely

A hajléktalanság kriminalizálásának és - immár a bebörtönzésig menõ - büntethetõvé tételének fontos állomása volt, amikor az augusztusi "csepeli gyilkosságok" után a Nemzeti Nyomozó Iroda feltalálta a "hajléktalan-bûnözést". Amely úgymond azzal a "szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformával" magyarázható, ami miatt "a hagyományos bûnüldözési tevékenység lehetetlen".

Interjú

Belpol

"Ez nem az amatőr kezdők háborúja lesz"

A egykori miniszter és többszörös államtitkár, valamint kampányfőnök nemcsak abban bízik, hogy a magyar választók újra és újra hajlamosak megbocsátani bukott politikai erőknek, hanem abban is, hogy 2014-re pártja lesz a legalkalmasabb a váltópárti státus betöltésére. De elhiszi ezt majd bárki is a szocialistáknak?

Se pénz, se garázs Vácon

Belpol

Halogat a mély

A váciak három és fél éve hiába várják, hogy befejezõdjön a mélygarázs-beruházás a belváros szívében. Ez idõ alatt harminc kereskedelmi egység zárt be, egzisztenciák lettek semmivé. A bank állítólag finanszírozta a teljes beruházást, a befejezéshez mégis százmilliók hiányoznak.

Külpol

Sorsdöntõ csúcs elõtt az Európai Unió

Külpol

A kezdet vége

Lapunk megjelenése napján, december 8-án kezdõdik az Európai Unió csúcstalálkozója. A csúcsnak arról kéne valamilyen erõs jelzést adnia, hogy Németország hajlandó lesz az eddigieknél jóval több áldozatra az euró megmentése érdekében. A több pénzt azonban Berlin nem fogja a semmiért bedobni a közösbe; és az érlelõdõ politikai fordulat gyökeresen átírhatja az unió belsõ viszonyait. Az alternatíva a közeli apokalipszis.

Gazdaság

A takarékszövetkezetek jövõje

Gazdaság

Kishalak

A szólamokban a takarékszövetkezeteket mindenki pártolja, a kormány fel is tõkésítené õket - ám valójában nemigen látszik a tényleges növekedési potenciál.

Színház

Opera

Színház

Hódító fellépés

Juan Diego Flórez áriaestje

"Pavarotti örököse", "az új Pavarotti" - ilyen beharangozó szlogenek elõzték meg Juan Diego Flórez másodjára meghirdetett és elsõként megtartott budapesti koncertjét: hangzatosan, ám erõsen félrevezetõ módon.

Nekrológ

Színház

Szervusztok, pajtikák!

Kemény Henrik (1925-2011)

A félelmet nem ismerõ Vitéz László nemzedékek sorának volt népi hõse. Elbánt az ijesztõ szellemekkel, a barna, a fekete és a vörös ördöggel, de még a halált is legyõzte. Elszorul a szívünk, mert nincs már az, aki hadra fogja Lászlót a gonosz ellen.

Interjú

Színház

"Feladatunk a hangulatkeltés"

Csizmadia Tibor rendezõ, a Magyar Színházi Társaság elnöke

Az egri színház korábbi igazgatójával, a Színmûvészeti Egyetem tanárával, a hazai színházi szervezetek nagyját képviselõ MSZT elnökével beszélgettünk arról, hogyan érvényesítheti az érdekeit a szakma a hatalommal szemben, és lesz-e a tiltakozásoknak bármi foganatjuk.

Film

Film

Külön utakon

Milco Mancevski: Anyák

Az 1994-es Eső előtt igazi szerzői munka volt, három, látszatra különálló történet fonódott benne össze, ravasz és katartikus felismerésekre ösztönző időkezeléssel; Mancevski későbbi műveit nem övezte a bemutatkozó alkotáshoz mérhető figyelem és siker - nyilván nem véletlenül.

Interjú + kritika

Film

"Csak pezsgő és kaviár"

Topher Grace színész

A televíziós sorozatokból a filmek világába csöppenő fiatal sztár az Álcák csapdája című titkos ügynökös filmben látható a magyarországi mozikban. A világpremier után, az Abu-dzabi Nemzetközi Filmfesztiválon beszélgettünk vele - nem is véletlenül, hiszen a mű jórészt emirátusi pénzből készült.

Zene

Lemez

Zene

Hangok a föld alól

Négy metallemez

Az itt bemutatott zenekarokat sejthetően nagyon kevesen ismerik, hiszen egy kivétellel mindannyian a tengerentúli undergroundból jöttek. Mégis fontosak, hiszen a manapság döglődő rockzenei színtérbe az ilyen produkciók képesek friss vért pumpálni. Négy erős lemez, négyadagnyi radikálisan antikommersz mészárlás, négy löket adrenalininjekció a kemény zene ütőerébe.

Trafik
Képzőművészet

Képzőművészet

Lefegyverzõ irrealitás

Az "újragondolt magyar falu" Devecseren és Kolontáron

Nyáron átadták a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában otthonaikat vesztett családok új házait. Az alig több mint fél év alatt felépített új településrészek elkészültével a környék rehabilitációjának fontos szakasza zárult le - az elöntött területeken még zajlik a talajcsere és a rendezés.

Gasztro

Konyhai kémia XXVII.

Gasztro

Kismértékben orvosság

Gyömbér

A gyömbér az egyik legkedveltebb fűszerünk - amellett gyógyhatása sem lebecsülendő. S az ünnepek alatt sem nélkülözhetjük!

étel, hordó

Gasztro

Ferenc József

Épp eleget foglalkoztunk a Liszt Ferenc térrel és környékével, hogy megállapítsuk: az itteni helyek egytől egyig valamiféle képzelt trendiség jegyében működnek. Ez persze a tökéletes ellentmondás.

Tudomány

Halterápia

Tudomány

"Ezek öntisztulóak"

"A holló vájja ki a szemedet!", "A ráksüly essen beléd!", "A hal rágja le a lábadat!" - míg az elsõ kettõ cifra õsi átok, a harmadik prémium kategóriás szolgáltatás. Halpedikûrnek hívják, és szabályozása egyelõre hiányos, aminek a vendégek és a halak ihatják meg a levét. A körültekintõen végzett halszépészetben ugyanakkor ma, a természetes eljárások iránti növekvõ kereslet korában, van üzleti potenciál.