chili&vanília

Minden morzsa megéri

Gasztro

Barna vajas törökmogyoró-torta mézes mascarponehabbal

Minden bizonnyal nem túl ildomos rögtön január elején süteményrecept kipróbálására buzdítani a kedves olvasót – kivéve, ha olyan tortáról van szó, amelynek minden morzsája megéri a rászánt kalóriát. Az alább ajánlott törökmogyoró-torta a desszertek azon csoportjába tartozik, amelyek kívülről az égvilágon semmit nem mutatnak, az első falat után azonban mindenkinek tátva marad a szája – maga a száraz piskóta jelmezbe bújtatott mennyország.

A titok a két fő hozzávalóban rejlik: a pörkölt mogyoróban és a barna vajban. Az előbbi lehetőség szerint piemonti legyen – az észak-olasz területről származó fajtát a világ legjobbjaként tartják számon 70 százalékos olajtartalma miatt, számos delikáteszüzletben kapható –, de ha nem jutunk hozzá ilyenhez, akkor másmilyen is megteszi. Az utóbbi pedig igazi titkos csodafegyver, a klasszikus francia konyha fontos eleme. Az illatos barnított vaj, vagyis beurre noisette éppen az aranyszínűre pirított, enyhén karamellizált pörkölt mogyoróra emlékeztető aromája miatt kapta a nevét. Az elkészítéséhez a vajat (jó minőségű szükséges hozzá, minimum 82 százalékos) kis edényben lassú, enyhe tűzön felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg szép, arany színt nem kap. Először elkezd felhabzani és szétválni, majd a vaj egyre sötétebbé válik, a kivált tejdarabkák a lábas alján enyhén karamellizálódni kezdenek. (Ha a habot leszednénk és a maradékot átszűrnénk, akkor tisztított vajat kapnánk.) Lehetőség szerint világos színű (vagy rozsdamentes acél) edényt használjunk, mert ebben jobban látható a szín változása. Ha sötét (pl. fekete vagy teflon) a lábas alja, érdemes egy kis fehér tányért kikészíteni, amire kiskanállal kiveszünk a vajból, hogy lássuk a változását. Türelmesnek kell lenni, a művelet akár 8–9 percig is eltarthat.

A két fő hozzávaló mintha csak egymásnak lenne teremtve, hihetetlen, mit művelnek ebben a tortában. Január ide, január oda, meg kell sütni!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.

AI kontra Al Bano

A kisebb-nagyobb kihagyásokkal és különböző neveken, de 1987 óta létező Vasvári Színjátszó Fesztivál az alkalmi falusi színjátszóktól a független színházi szféra elismert társu­la­tai­ig terjedően reprezentálja a hazai nem hivatásos színjátszás különböző szintjeit.

Családban marad

A kiállításon apa és fia műveit látjuk generációs párba állítva, nemzetközi kontextusba helyezve és némileg rávilágítva a hazai üvegművészet status quójára.