chili&vanília

Minden morzsa megéri

Gasztro

Barna vajas törökmogyoró-torta mézes mascarponehabbal

Minden bizonnyal nem túl ildomos rögtön január elején süteményrecept kipróbálására buzdítani a kedves olvasót – kivéve, ha olyan tortáról van szó, amelynek minden morzsája megéri a rászánt kalóriát. Az alább ajánlott törökmogyoró-torta a desszertek azon csoportjába tartozik, amelyek kívülről az égvilágon semmit nem mutatnak, az első falat után azonban mindenkinek tátva marad a szája – maga a száraz piskóta jelmezbe bújtatott mennyország.

A titok a két fő hozzávalóban rejlik: a pörkölt mogyoróban és a barna vajban. Az előbbi lehetőség szerint piemonti legyen – az észak-olasz területről származó fajtát a világ legjobbjaként tartják számon 70 százalékos olajtartalma miatt, számos delikáteszüzletben kapható –, de ha nem jutunk hozzá ilyenhez, akkor másmilyen is megteszi. Az utóbbi pedig igazi titkos csodafegyver, a klasszikus francia konyha fontos eleme. Az illatos barnított vaj, vagyis beurre noisette éppen az aranyszínűre pirított, enyhén karamellizált pörkölt mogyoróra emlékeztető aromája miatt kapta a nevét. Az elkészítéséhez a vajat (jó minőségű szükséges hozzá, minimum 82 százalékos) kis edényben lassú, enyhe tűzön felolvasztjuk, és addig melegítjük, amíg szép, arany színt nem kap. Először elkezd felhabzani és szétválni, majd a vaj egyre sötétebbé válik, a kivált tejdarabkák a lábas alján enyhén karamellizálódni kezdenek. (Ha a habot leszednénk és a maradékot átszűrnénk, akkor tisztított vajat kapnánk.) Lehetőség szerint világos színű (vagy rozsdamentes acél) edényt használjunk, mert ebben jobban látható a szín változása. Ha sötét (pl. fekete vagy teflon) a lábas alja, érdemes egy kis fehér tányért kikészíteni, amire kiskanállal kiveszünk a vajból, hogy lássuk a változását. Türelmesnek kell lenni, a művelet akár 8–9 percig is eltarthat.

A két fő hozzávaló mintha csak egymásnak lenne teremtve, hihetetlen, mit művelnek ebben a tortában. Január ide, január oda, meg kell sütni!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.