chili&vanília

Moszkvai szerzemények I.

Gasztro

Az ember lánya gyanútlanul megérkezik Moszkvába különösebb elképzelések nélkül, vagy éppen nagyon is elképzelt elvárásokkal. Mindenki riogat, hogy a város hatalmas, szürke és személytelen. Ehhez képest kiderül, hogy Moszkva az egyik legizgalmasabb, legérdekesebb úti cél, amely a többséget jó értelemben véve sokkolja és lenyűgözi. Mindenütt makulátlan tisztaság, kissé túlzóan giccses, de rendkívül látványos pompa, fények és csillogás, impozáns épületek, széles, szédületes sugárutak. Nonstop pezsgés, hihetetlen tempó, az óriási távolságokhoz és a téli hideghez alakított életforma és szolgáltatások. Közben kultúra, színház és történelem a város minden szegletében. Na meg a sokrétű, változatos gasztronómia, amely szintén szolgál meglepetésekkel. Mind műfaj, mind régió tekintetében igen változatos a paletta. A legdrágább, legmodernebb luxusétteremtől kezdve a legegyszerűbb önkiszolgálóig minden akad. Kézműves pelmenyiző, háztáji alapanyagokból főző bisztró, grúz, örmény kifőzde. Ami ezeket összeköti: az előételek erőssége. A színes terülj-terülj asztalkám füstölt halaival, heringjeivel, kocsonyáival, savanyúságaival és gazdag salátáival (és a melléjük adott vodkákkal) az ember hamar jól is lakik. A saláták között az alábbi vinegret az egyik legnépszerűbb. A kockázott cékla és burgonya mellé néha zöldborsó és főtt sárgarépa is kerül, különlegessé viszont a belekevert savanyú káposzta teszi. Mivel nincs rajta extra ízes öntet, úgy lesz a legfinomabb, ha jófajta, hidegen sajtolt napraforgómag ízű napraforgóolajat locsolunk rá. Sült céklából a legjobb, de ha netán erre nem maradna idő, akkor a vákuumcsomagolt, előfőzött cékla is megteszi.

Vinegret – orosz céklasaláta

Hozzávalók (6–8 adag)

 

 

50 dkg cékla (3 közepes), megsütve,

felkockázva

50 dkg burgonya (3 közepes), megfőzve,

felkockázva

2 kovászos vagy 4 csemegeuborka,

felkockázva

1 zöldalma (vagy nasi körte), felkockázva

30 dkg savanyú káposzta

só, bors

1 csokor kapor, finomra aprítva

0,5 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj

 

A céklát megsütjük: 200 fokra előmelegítjük a sütőt, a céklákat héjastul, egyesével alufóliába csomagoljuk, majd kb. 1 óra alatt megsütjük. A pontos sütési idő a cékla méretétől függően változhat (1–1,5 óra között). Amikor megsült, lehűtjük annyira, hogy kézzel hozzá tudjunk nyúlni, meghámozzuk, majd kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A céklát akár 2-3 nappal előre is meg lehet sütni, alufóliába csomagolva eláll a hűtőben. A burgonyát meghámozzuk, a céklával azonos méretűre kockázzuk, majd sós vízben megfőzzük, és leszűrjük. Az uborkát és az almát (vagy ropogós, lédús nasi körtét) szintén felkockázzuk. Az összes zöldséget óvatosan összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a savanyú káposztát, érdemes azt is kissé felvágni, hogy kényelmesebben legyen fogyasztható. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a finomra aprított kaprot, végül összekeverjük a napraforgóolajjal. Érdemes néhány órára behűteni, hogy összeérjenek az ízek. Svédasztal részeként tálaljuk, de kínálhatjuk előételként, és adhatunk mellé füstölt pisztrángot is.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.