chili&vanília

Ne féljenek a rebarbarától!

Gasztro

Szupermarketekben, piacokon gyakrabban látni ilyenkor, szezonjában, de kevesen csapnak le rá, sokan csak méregetik. Az árusok sem igazán szeretik, körülményes a termesztése, és sok helyet foglal, mind a földön, mind a standon. Pedig nagyon változatosan használható, akár sós, akár édes ételekhez. Sertéssülthöz, tarjához például remekül passzol, de talán az alább ajánlott formájában – sütőben sütve, eperrel érdemes vele elsőre kísérletezni. Az illata a legmeggyőzőbb. Az édes eperszirup, a rebarbara fanyar leve, a vanília és a narancs ízei összeolvadnak, s a végeredmény: bódító!

A rebarbara színe – típustól függően – a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk inkább a zöld terem. A nemzetközi kulináris magazinok fotói csalókák, a nálunk gyakoribb zöld változattal csak akkor lesz élénkpiros-rózsaszínű az étel, ha eperrel párosítjuk, s átveszi annak színét. Ezért kerül az alábbi kompótba is, mely leginkább a következő dolgokon pazar: sűrű, mézes görög joghurt, reggeli zabkása, tejberizs vagy tejbegríz, vaníliafagyi, mascarpone, cheesecake.

 

Házi vaníliapuding sült, epres rebarbarakompóttal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

Sültrebarbara-kompót:

50 dkg rebarbara

25 dkg eper

10 dkg nádcukor

2 evőkanál méz

½ vaníliarúd

½ narancs leve és reszelt héja

 

Vaníliapuding:

6 dl tej

6 tojás sárgája

6 dkg cukor

½ vaníliarúd

csipet só

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A kompóthoz előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A rebarbarát alaposan megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 3-4 cm-es darabokra szeleteljük. Meghámozni nem szükséges, így ugyanis könnyebben tartja meg a formáját, nem esik szét olyan könnyen.

A rebarbarát egy mélyebb tepsibe vagy hőálló tálba szórjuk. Az epret lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket hosszában negyedébe, a kisebb szemeket félbevágjuk; hozzáadjuk a rebarbarához. Rászórjuk a nádcukrot, ráöntjük a mézet, hozzáadjuk a fél narancs reszelt héját és levét, a fél vanília kikapart magját (vagy egy mokkáskanál vaníliakivonatot). Összekeverjük.

Betesszük a sütőbe, és 20 percig sütjük. A pontos sütési idő a gyümölcs fajtájától és érettségi fokától is függ, érdemes 15 perc után ránézni.

Teljesen lehűtjük. A hűtőben néhány napig eláll.

A vaníliapudinghoz a tejet forráspontig melegítjük. Közben a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel. Lassan hozzáöntjük a forró tejet, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett puding állagúra sűrítjük. Poharakba vagy tálkákba öntjük, a krém közvetlen felületére frissen tartó fóliát helyezünk (így nem bőrösödik be). Hűtőben néhány óra alatt kidermesztjük, majd a kompóttal és durvára vágott pisztáciával (vagy más maggal) tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk