chili&vanília

Ne féljenek a rebarbarától!

Gasztro

Szupermarketekben, piacokon gyakrabban látni ilyenkor, szezonjában, de kevesen csapnak le rá, sokan csak méregetik. Az árusok sem igazán szeretik, körülményes a termesztése, és sok helyet foglal, mind a földön, mind a standon. Pedig nagyon változatosan használható, akár sós, akár édes ételekhez. Sertéssülthöz, tarjához például remekül passzol, de talán az alább ajánlott formájában – sütőben sütve, eperrel érdemes vele elsőre kísérletezni. Az illata a legmeggyőzőbb. Az édes eperszirup, a rebarbara fanyar leve, a vanília és a narancs ízei összeolvadnak, s a végeredmény: bódító!

A rebarbara színe – típustól függően – a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk inkább a zöld terem. A nemzetközi kulináris magazinok fotói csalókák, a nálunk gyakoribb zöld változattal csak akkor lesz élénkpiros-rózsaszínű az étel, ha eperrel párosítjuk, s átveszi annak színét. Ezért kerül az alábbi kompótba is, mely leginkább a következő dolgokon pazar: sűrű, mézes görög joghurt, reggeli zabkása, tejberizs vagy tejbegríz, vaníliafagyi, mascarpone, cheesecake.

 

Házi vaníliapuding sült, epres rebarbarakompóttal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

Sültrebarbara-kompót:

50 dkg rebarbara

25 dkg eper

10 dkg nádcukor

2 evőkanál méz

½ vaníliarúd

½ narancs leve és reszelt héja

 

Vaníliapuding:

6 dl tej

6 tojás sárgája

6 dkg cukor

½ vaníliarúd

csipet só

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A kompóthoz előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A rebarbarát alaposan megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 3-4 cm-es darabokra szeleteljük. Meghámozni nem szükséges, így ugyanis könnyebben tartja meg a formáját, nem esik szét olyan könnyen.

A rebarbarát egy mélyebb tepsibe vagy hőálló tálba szórjuk. Az epret lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket hosszában negyedébe, a kisebb szemeket félbevágjuk; hozzáadjuk a rebarbarához. Rászórjuk a nádcukrot, ráöntjük a mézet, hozzáadjuk a fél narancs reszelt héját és levét, a fél vanília kikapart magját (vagy egy mokkáskanál vaníliakivonatot). Összekeverjük.

Betesszük a sütőbe, és 20 percig sütjük. A pontos sütési idő a gyümölcs fajtájától és érettségi fokától is függ, érdemes 15 perc után ránézni.

Teljesen lehűtjük. A hűtőben néhány napig eláll.

A vaníliapudinghoz a tejet forráspontig melegítjük. Közben a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel. Lassan hozzáöntjük a forró tejet, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett puding állagúra sűrítjük. Poharakba vagy tálkákba öntjük, a krém közvetlen felületére frissen tartó fóliát helyezünk (így nem bőrösödik be). Hűtőben néhány óra alatt kidermesztjük, majd a kompóttal és durvára vágott pisztáciával (vagy más maggal) tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.