chili&vanília

Ne féljenek a rebarbarától!

Gasztro

Szupermarketekben, piacokon gyakrabban látni ilyenkor, szezonjában, de kevesen csapnak le rá, sokan csak méregetik. Az árusok sem igazán szeretik, körülményes a termesztése, és sok helyet foglal, mind a földön, mind a standon. Pedig nagyon változatosan használható, akár sós, akár édes ételekhez. Sertéssülthöz, tarjához például remekül passzol, de talán az alább ajánlott formájában – sütőben sütve, eperrel érdemes vele elsőre kísérletezni. Az illata a legmeggyőzőbb. Az édes eperszirup, a rebarbara fanyar leve, a vanília és a narancs ízei összeolvadnak, s a végeredmény: bódító!

A rebarbara színe – típustól függően – a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk inkább a zöld terem. A nemzetközi kulináris magazinok fotói csalókák, a nálunk gyakoribb zöld változattal csak akkor lesz élénkpiros-rózsaszínű az étel, ha eperrel párosítjuk, s átveszi annak színét. Ezért kerül az alábbi kompótba is, mely leginkább a következő dolgokon pazar: sűrű, mézes görög joghurt, reggeli zabkása, tejberizs vagy tejbegríz, vaníliafagyi, mascarpone, cheesecake.

 

Házi vaníliapuding sült, epres rebarbarakompóttal

Hozzávalók (4–6 adag)

 

Sültrebarbara-kompót:

50 dkg rebarbara

25 dkg eper

10 dkg nádcukor

2 evőkanál méz

½ vaníliarúd

½ narancs leve és reszelt héja

 

Vaníliapuding:

6 dl tej

6 tojás sárgája

6 dkg cukor

½ vaníliarúd

csipet só

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A kompóthoz előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A rebarbarát alaposan megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 3-4 cm-es darabokra szeleteljük. Meghámozni nem szükséges, így ugyanis könnyebben tartja meg a formáját, nem esik szét olyan könnyen.

A rebarbarát egy mélyebb tepsibe vagy hőálló tálba szórjuk. Az epret lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket hosszában negyedébe, a kisebb szemeket félbevágjuk; hozzáadjuk a rebarbarához. Rászórjuk a nádcukrot, ráöntjük a mézet, hozzáadjuk a fél narancs reszelt héját és levét, a fél vanília kikapart magját (vagy egy mokkáskanál vaníliakivonatot). Összekeverjük.

Betesszük a sütőbe, és 20 percig sütjük. A pontos sütési idő a gyümölcs fajtájától és érettségi fokától is függ, érdemes 15 perc után ránézni.

Teljesen lehűtjük. A hűtőben néhány napig eláll.

A vaníliapudinghoz a tejet forráspontig melegítjük. Közben a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel. Lassan hozzáöntjük a forró tejet, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett puding állagúra sűrítjük. Poharakba vagy tálkákba öntjük, a krém közvetlen felületére frissen tartó fóliát helyezünk (így nem bőrösödik be). Hűtőben néhány óra alatt kidermesztjük, majd a kompóttal és durvára vágott pisztáciával (vagy más maggal) tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A polgármester kételkedik a pofonjáról készült felvételben, pedig létezik

Nagy János szigetszentmiklósi polgármester képviselői kérdésre nem cáfolta, hogy megütött egy helyi lakost az adventi vásárban, ugyanakkor megkérdőjelezte az erről készült térfigyelő kamerás felvétel létezését. Lapunk a vita eldöntését azzal segíti, hogy közreadja a felvétel egyik részletét. A polgármester pofonja utáni testületi ülésen a városvezetőt kötelezték arra, ha büntetőügy részese lesz, köteles arról beszámolni.