étel, kihordó

NPU bisztró

  • ételhordó
  • 2020. május 30.

Gasztro

Az idősebbeknek e három betű láttán elsőre talán az NSU – egy régi német autó- és motormárka – jut az eszébe, amelyről lesír, hogy rövidítés, bár az még egy német vetélkedőben sem a belépő kérdés lenne, hogy miféle. Nos, az autógyár helyének, Neckarsulm városának a rövidítése, vagyis e logika mentén lehetne NUL vagy NSUM is. Ehhez mérten az NPU könnyebb falat, bár magunktól sosem jönnénk rá, hogy a non plus ultrát takarja.

Az év elején nyílt XI. kerületi hely (Alíz utca 6/B) bizonyos vonatkozásban valóban páratlan, ahogy az egyik gasztroportálon olvastuk, „világszinten is újdonságként értelmezhető”, mivel – és ezt már Szüret rovatunkban is közölhetnénk – „mindössze egyetlen ajtó választja el a több szemészeti vizsgálóból álló Non Plus Ultra Látásközponttól”. Eleinte inkább a süteményekre, reggelikre helyezték a hangsúlyt, a komolyabb konyha (és a kiszállítás) egyértelműen a karanténkorszaknak köszönhető.

A hortobágyi palacsintát (1390 Ft) sokan még mindig az újrahasznosítás jegyé­ben képzelik el, ám az NPU-nál egészen más árnyalatot kap a gyakran gyanús előétel. A szétfűszerezett, ragus töltelék helyét a borjúsült vette át, ami savanyított lilahagymával, némi tejföllel és paprikával a megszokottól eltérő élményt okoz. Ráadásul úgy, hogy az „élményt” szó szerint értjük. A karfiolkrémleves (990 Ft) könnyed és kellemes, a hozzáadott ún. karfiolpuffancs pedig bármelyik vegán helyen főételt játszhatna. Nagyot lendít rajta a pirított mandula, mint afféle ízfokozó. A sztrapacskát (1850 Ft) sem úgy készítik, ahogy a nagykönyvben áll. Tésztája lágyabb, a juhtúró kevésbe erős, a szalonna sem annyira zsíros, de a beígért káposztakrémet nem érezni. Inkább sztrapacska lightnak, még inkább ultra lightnak mondanánk. A mentás zöldborsófőzelék (2690 Ft) nagyon jó ízű, a rántást sem érezni, mégsem vagyunk maradéktalanul elégedettek; megbocsáthatatlan, hogy a különben kiváló csilis halfasírt feltétet – a leves kiegészítőjéhez hasonlóan – nem csomagolták külön, ezért teljesen szétázott a főzelékben. A helyzeten sokat javít a desszert: a százszázalékosan „különlegességi” gyömbéres-kókuszos madártej (990 Ft) egyértelműen az ebéd fénypontja. A mélypontja azonban mégsem az elsüllyedt fasírt, hanem az egész csomagolás: hungarocell és folpack minden mennyiségben, amelyek lebontása után elkerülhetetlen a mikrózás. Még úgy is, hogy az ígért 63 helyett 34 perc alatt megjött a futár.

Figyelmébe ajánljuk

Múzeum Hatvanpusztán

Egy-két ezer ember tüntetett Hatvanpusztán szombat délután. A rendszert biztosan nem döntik meg ezzel, de legalább szívtak egy kis friss levegőt. De mennyi legyen a belépő a jövőre megnyitó Korrupció Múzeumba?

Az Amerika–EU-vámalku tovább nyomhatja a magyar gazdaságot

Noha sikerült megfelezni az EU-t fenyegető amerikai vám mértékét, a 15 százalékos általános teher meglehetősen súlyos csapást mérhet az európai gazdaságokra, így a magyarra is. A magyar kormány szerint Orbán Viktor persze jobb megállapodást kötött volna, de a megegyezés az orosz gázimportra is hatással lehet. 

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak.