étel, kihordó

NPU bisztró

  • ételhordó
  • 2020. május 30.

Gasztro

Az idősebbeknek e három betű láttán elsőre talán az NSU – egy régi német autó- és motormárka – jut az eszébe, amelyről lesír, hogy rövidítés, bár az még egy német vetélkedőben sem a belépő kérdés lenne, hogy miféle. Nos, az autógyár helyének, Neckarsulm városának a rövidítése, vagyis e logika mentén lehetne NUL vagy NSUM is. Ehhez mérten az NPU könnyebb falat, bár magunktól sosem jönnénk rá, hogy a non plus ultrát takarja.

Az év elején nyílt XI. kerületi hely (Alíz utca 6/B) bizonyos vonatkozásban valóban páratlan, ahogy az egyik gasztroportálon olvastuk, „világszinten is újdonságként értelmezhető”, mivel – és ezt már Szüret rovatunkban is közölhetnénk – „mindössze egyetlen ajtó választja el a több szemészeti vizsgálóból álló Non Plus Ultra Látásközponttól”. Eleinte inkább a süteményekre, reggelikre helyezték a hangsúlyt, a komolyabb konyha (és a kiszállítás) egyértelműen a karanténkorszaknak köszönhető.

A hortobágyi palacsintát (1390 Ft) sokan még mindig az újrahasznosítás jegyé­ben képzelik el, ám az NPU-nál egészen más árnyalatot kap a gyakran gyanús előétel. A szétfűszerezett, ragus töltelék helyét a borjúsült vette át, ami savanyított lilahagymával, némi tejföllel és paprikával a megszokottól eltérő élményt okoz. Ráadásul úgy, hogy az „élményt” szó szerint értjük. A karfiolkrémleves (990 Ft) könnyed és kellemes, a hozzáadott ún. karfiolpuffancs pedig bármelyik vegán helyen főételt játszhatna. Nagyot lendít rajta a pirított mandula, mint afféle ízfokozó. A sztrapacskát (1850 Ft) sem úgy készítik, ahogy a nagykönyvben áll. Tésztája lágyabb, a juhtúró kevésbe erős, a szalonna sem annyira zsíros, de a beígért káposztakrémet nem érezni. Inkább sztrapacska lightnak, még inkább ultra lightnak mondanánk. A mentás zöldborsófőzelék (2690 Ft) nagyon jó ízű, a rántást sem érezni, mégsem vagyunk maradéktalanul elégedettek; megbocsáthatatlan, hogy a különben kiváló csilis halfasírt feltétet – a leves kiegészítőjéhez hasonlóan – nem csomagolták külön, ezért teljesen szétázott a főzelékben. A helyzeten sokat javít a desszert: a százszázalékosan „különlegességi” gyömbéres-kókuszos madártej (990 Ft) egyértelműen az ebéd fénypontja. A mélypontja azonban mégsem az elsüllyedt fasírt, hanem az egész csomagolás: hungarocell és folpack minden mennyiségben, amelyek lebontása után elkerülhetetlen a mikrózás. Még úgy is, hogy az ígért 63 helyett 34 perc alatt megjött a futár.

Figyelmébe ajánljuk