Tartalom

MaNcs 32. évf. 18. sz. (2020-04-30)

Publicisztika

Gaal Ilona

Publicisztika

Gúzsba kötve táncolók

Az egészségügyi dolgozók lehetőségei járvány idején

Hamar alábbhagyott a tapsolás, amivel az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját köszönte meg az erkélyek népe. Körülbelül akkoriban csendesedett el, amikor elkezdtek sűrűsödni a hazaadott betegekről szóló hírek és a felháborodott beszámolók, posztok, kommentek. Pedig most van csak igazán szükségük az orvosoknak, ápolóknak, beteghordóknak a támogatásra, és ez a most még jó sokáig eltart.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Blokád alatt

„Eljött az idő, hogy az emberek megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését – amennyire lehet – helyreállítsuk”, áll a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalára kedd délelőtt fölkerült bejegyzésben.

A szerk.

A szerk.

Csengőfrász

Nem könnyű, majdhogynem lehetetlen a kijárási korlátozás és a szükségszerű távolságtartás idején tüntetést szervezni. De Szél Bernadett, Hadházy Ákos és a Momentum mégis megoldotta a feladatot: gépkocsis demonstrációt gründoltak Magyarország miniszterelnökének a királyi várhoz ügyesen odabiggyesztett erkélye alá, a Clark Ádám térre.

Belpol

Az etikus gyógyítás problémái járvány idején

Belpol

Koronás krétakör

Dönthet-e egy orvos abban, és ha igen, milyen megfontolások alapján, hogy a betegei közül kit próbáljon megmenteni? Ehhez hasonló súlyos dilemmákkal nap mint nap szembesülnek a járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók.

A kórházi ágyak kiürítésétől a reformgondolatig

Belpol

Menet közben rájöttek

A kórházi ágyak 60 százalékának kiürítését néhány hete rendelte el Kásler Miklós, komoly nehézséget okozva számos betegnek és a családjaiknak. Az intézkedésre máig nincs egyértelmű magyarázat. A kormány újabban azt sugallja, kórházreformot készít elő. A szakértők kétlik, hogy ez lett volna az eredeti elképzelés.

Külpol

Járványkezelés a baráti Közép-Ázsiában

Külpol

A láthatatlan kistestvér

A magyar kormány kommunikációjában mind gyakrabban bukkan fel a Türk Tanács, mint a bajban megismert egyetlen igaz barát.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

A Halál angyala nevetett

Pulai Miklós (1925–2020) halálára

Amikor a Halál komoran és fojtogatóan jár körbe, tömegsírokat hagyva maga után, nem ér rá mosolyogni. Mégis azt hiszem, hogy Pulai Miklóssal párbeszédbe elegyedve nevetett. Reszelős hangján, összecsippentett szemmel mondott neki egy jó történetet. Amibe bele lehetett halni a röhögéstől.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Elment a vízérzékelés

Vegyesúszás

A sajtó két hírt kapott fel az úszóvilág háza tájáról az elmúlt hetekben: a válogatottban felbukkanó pozitív vírusteszteket és Kapás Boglárka karanténedzését a kerti medencében.

Könyv

Könyv

Könyv

Vissza a valóságba

Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai

Chabonnak több regénye olvasható magyarul, fő műve, a 2001-ben Pulitzer-díjjal elismert Kavalier és Clay bámulatos kalandjai hazai megjelenésére azonban majdnem húsz évet kellett várni.

Könyv

Könyv

Mutánsok vagyunk

Alessandro Baricco: Barbárok

A szerző 2006-ban egy esszésorozatban osztotta meg megfigyeléseit a La Repubblica olvasóival a 2000-es évekre kifejlődött új típusú emberekről, akiket ő szimplán barbároknak nevez.

Könyv

Könyv

A kor szava

Sólyomfi Andrea Hanna és Virányi Péter (szerkesztők): A propaganda propagandája

Meglepő kötet, már csak azért is, mert nem derül ki belőle, hogy mit takar a szöveggyűjtemény nehezen dekódolható címe.

Könyv

Könyv

Minden csak átmenet

Bereményi Géza: Magyar Copperfield

Vallomásos önéletrajz Bereményi Géza leg­újabb könyve, a Magyar Copperfield. A magyar irodalomban is hosszú hagyományra visszatekintő, gyermekkorról szóló memoárok azon sorába illeszkedik, amelynek a legutóbbi csúcsteljesítményei Nádas Péter Világló részletek és Bartók Imre Jerikó épül című művei. Ám Bereményi könyve, ez az életművet nagyszabású gesztussal lezárni kívánó alkotás ezeknél jóval könnyebb olvasmány, ami inkább akar az alkotói pályát lezáró önéletírás lenni, mint irodalmi mű.

Wilhelm Droste

Könyv

Élő a halottak között

Esterházy Péter 70. születésnapjára

Idén április 14-én lett volna hetvenéves Esterházy Péter, s bár 2016. július 14-én, hatvanhat évesen meghalt, legelevenebb kortársaink egyike.

Zene

Interjú

Zene

„Eredeti nyelven”

Mózes Tamara zongorista, énekesnő

A járatlan utakat keresi, műfajok feletti a gondolkodása. Világszerte fellép. Összművészeti produkciókban is részt vesz, tanít, kurzusokat tart. Hamarosan megjelenik negyedik szerzői-előadói lemeze.

Színház
Képzőművészet

Képzőművészet

„Az államnak semmit nem jelentünk”

Képzőművészek, galériák és aukciósházak járványhelyzetben

A kiállítások és a galériák bezártak, a műkereskedelem megállt. Mire számíthatnak az ágazat szereplői, mi lesz a képzőművészekkel a járvány idején? Úgy tűnik, hogy a „nagy gazdasági mentőcsomag” róluk is megfeledkezett.

Gasztro
Tudomány

Eucharisztikus világkongresszus 1938-ban

Tudomány

Oltáriszentség és országimázs

Egy évvel elhalasztották az idén szeptemberre tervezett budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek nyilvánvaló előképe az 1938-ban megrendezett hasonló esemény. A 82 évvel ezelőtti kongresszus a két világháború közötti Magyarország legnagyobb rendezvénye volt, százezrek látogattak a fővárosba a világ minden tájáról.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Az ellesett, apró részletekből összeáll a nagy romantikus sztori”

Vicky Jones rendező, producer

A színpadi változat rendezőjeként ő is kivette a részét a Fleabag sikeréből, de a munka Phoebe Waller-Bridge-dzsel ezután is folytatódott: az HBO új sorozata, a Futás is közös gyermekük, de ezúttal Vicky Jones a főnök, Waller-Bridge pedig csendestárs és vendégszereplő. A vonatos-romantikus széria kreátorával telefonon váltottunk szót.