chili&vanília

Karanténkantin 6. – Spárgaszezon

Gasztro

A természet nem izolálta magát, ott minden pontosan ugyanúgy zajlik, mint mindig. Az éves körforgás a maga ritmusában pörög: a cseresznyefák kivirágoztak, a medvehagyma kibújt, április végére pedig megérkezett a spárga és az eper is. Az első adag mindig a sütőben készül, hatperces, folyós sárgájú tojás megy rá. Örök klasszikus kedvenc flamand módra elkészíteni: petrezselyemmel, olvasztott vajjal, citromhéjjal kevert félkemény tojás kerül a spárga tetejére. Később jöhet a spárga eperrel: a megsütött sípokra citromlével, csilivel és olívaolajjal kevert felkockázott epret és morzsolt fetát halmozunk (szenzációs!). Hát a kovászolt spárgasavanyúságot vajon próbálták már? Ugyanúgy készül, mint az uborka: egy liter vizet felforralunk egy evőkanál sóval, lehűtjük. Az üvegbe állítjuk a spárgákat, csúccsal felfelé, mellé dobunk pár gerezd fokhagymát, néhány ág kaprot, majd leöntjük a sós vízzel, végül lefedjük egy szelet kovászos kenyérrel. Pár nap alatt elkészül. Ha az alábbi főzelékbe abból is kerül néhány karika, még extrább lesz. A főzelék lehet sült vagy rántott csirke körete, de magában is finom, pirított zöldségfeltétekkel vagy buggyantott tojással és ropogós kolbászmorzsával.

 

Spárgás krumplifőzelék

Hozzávalók (4 adag)

 

2 evőkanál olívaolaj vagy vaj

80 dkg burgonya meghámozva, felkockázva

só, bors

1 gerezd fokhagyma (héjastul)

1 babérlevél

kb. 6–8 dl víz vagy alaplé

1 csomag (50 dkg spárga), lehet vegyesen

fehér és zöld

1 kis doboz tejföl

1,5 evőkanál étkezési keményítő

1 csokor petrezselyem finomra aprítva

1 csokor kapor finomra aprítva

pár csepp ecet

 

Egy lábasban felhevítjük az olajat (vagy felolvasztjuk a vajat, ha azt használunk), majd rádobjuk a meghámozott, egyforma méretűre (kb. 1,5 centisre) felkockázott krumplit. Átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. másfél ujjnyira ellepje a burgonyát. Fedő alatt 10–15 perc alatt puhára főzzük, a pontos főzési idő a krumpli fajtájától függ. Miközben fő a krumpli, előkészítjük a spárgát: a csúcsokat 5–6 centinél levágjuk, félretesszük, pirítva ezek adják majd a feltétet. A szárak legalsó, esetleg fás részét letörjük. A zöld spárgát nem szükséges hámozni, ha fehérből vastagabbat használunk, azt igen. Ha vegyesen, zöld és fehér spárgát is használunk, figyeljünk rá, hogy kb. egyforma vastagságúak legyenek. A spárgaszárakat felkarikázzuk. Amikor majdnem teljesen megpuhult a krumpli (de nem főtt szét), hozzáadjuk a spárgakarikákat, ezzel éppen csak egy-két percig tovább főzzük, hogy a spárga elveszítse a nyersességét, de még ropogós maradjon. Csomómentesre keverjük a tejfölt, hozzámerünk a főzővízből, majd belekeverjük a krumpliba. Az étkezési keményítőt hideg vízzel kikeverjük, majd ezzel besűrítjük a főzeléket (ha nincs otthon keményítő, használhatunk bármilyen alternatív vagy sima lisztet, ebben az esetben ezt a tejföllel együtt keverjük ki, tehát hagyományosan habarjuk a főzeléket. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot és petrezselymet. A félretett spárgacsúcsokat forró serpenyőben, kevés vajon megpirítjuk (adhatunk hozzá újhagymát és bármilyen kesernyés zöld leveleket is, pl. friss spenótot, rukkolát, sőt, kertből szedett pitypanglevelet is), ez lesz a főzelék feltétje.

Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."