étel, hordó

Onyx

  • ételhordó
  • 2012. október 6.

Gasztro

A Vörösmarty térről sok minden eszünkbe jut, ám megkockáztatjuk, sem a névadó szobra, sem az "oroszlános kút" nem annyira közismert, mint a Gerbeaud cukrászda, ami lassan 150 éve kényezteti a pestieket, az elmúlt ötven évben persze a turistákat inkább. Ehhez képest igazán friss - bár ez is több, mint egy évtizedes - fejlemény, hogy a Gerbeaud nemcsak édes kalandot kínál: a cukrászda alatt sörház működik, catering szolgáltatást is biztosítanak, ilyen kínálatból az étterem sem maradhat ki. Nos, ez a néhány éve megnyílt Onyx. Kezdettől fogva menő helynek számított, ám miután tavaly Michelin-csillagot adtak neki, a csúcsra került. Azt viszont talán kevesen tudják, hogy kínálatában "heti menü" is szerepel. Igaz csak keddtől péntekig, 12.00-13.30 között, azonban jóval szolidabb áron (4590 Ft), mint az a la carte fogások (6900-11 900 Ft) vagy a vacsorai menüsorok (21900-25900 Ft).

 


Fotó: A szerző felvétele

 

Ami elsőre feltűnik, hogy a kedvezményes árfekvés a kiszolgálás minőségét nem befolyásolja. A fogadás, az asztalhoz kísérés, a rendelés felvétele, a szó szerint is kesztyűs kezű bánásmód koreográfiája tökéletes. A viszonylag szűk térben a telt ház ellenére szinte templomi csend fogad, hangos szót, de még az evőeszközök zaját sem nagyon hallani. Ennek ellenére nem érezzük magunkat feszélyezve, valószínűleg azért, mert a személyzet részéről mesterkéltségnek, sznobságnak nyomát sem látni, sikerül meggyőzniük, hogy ez a magas fokú szakmunka a részükről természetes.

Az előétel dinnye, szardínia és juhtúró kombinációja fenyőmaggal, mellé kis pohár gazpacho, ami látványra leginkább meggyszörpre emlékeztet. A hal és gyümölcs találkozása jól sikerült randevú, a gazpacho is csúszik hozzá, talán a juhtúró ereje túlzott.

A burgundi mangalicapofába a vörösbor szinte észrevétlenül ivódott bele, a hús disznóéknál ritkaságszámba menően selymes, mindez a szinte édes burgonyával és gombával egyszerű, de igen hatékony eljárás. A desszert - sült sárgabarack mandulapralinéval és breton piskótával - csak azért nem olyan, mint az álom, mert a sárgabarack dominanciája miatt kissé sűrű az "éjszaka".

A kisebb csalódások ellenére távozás után úgy érezzük, mintha másik bolygón étkeztünk volna.

Figyelmébe ajánljuk

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.

„Ők nem láthatatlanok”

A Pirkadatig című krimiért 2023-ban elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét. Transz színésznőként aktívan kiáll a transz emberek jogaiért és láthatóságáért – minderről és persze Tom Tykwer új filmjéről, A fényről is kérdeztük őt, amelynek mellékszereplőjeként a Szemrevaló Filmfesztiválra érkezett Budapestre.

„Ez az identitásom része”

Megfeszített erővel vett részt az emberkereskedelem elleni küzdelemben, védett házakat vezetett, kimenekítésekben működött közre. A saját egészsége érdekében hátrébb lépett, de továbbra is dolgozik.

Vaskézzel

Az okozott kár értéke a nyomozás során még a tízszerese volt a vádiratban szereplő 6 millió forintnak. Az előkészítő ülés lehetőséget teremtett volna arra, hogy a szennyest ne teregessék ki, aztán minden másként alakult.