chili&vanília

Papad & Papas

  • chili&vanília
  • 2012. június 30.

Gasztro

Számos neves séf fedezte fel az utóbbi években a perui konyha ősi alapanyagait, természetességét és változatosságát. Peru konyhaművészetét nemcsak rendkívül változatos klímája, hanem a különböző - japán, kínai, spanyol, indián - hatások keveredése is meghatározza.

És persze a nyolcezer őshonos burgonyafajta, a harmincötféle kukorica, az innen származó bab, paradicsom, földimogyoró és a sokat használt csilipaprika, illetve a fehérjegazdag gabona, a quinoa. Peru kétségkívül legismertebb nemzeti étele a ceviche, amely Dél-Amerika más országaiban is óriási népszerűségnek örvend. Az utóbbi években a nemzetközi gasztronómia is felkapta, nemcsak azért, mert izgalmas és változatos, hanem azért is, mert könnyű, frissítő és, mondhatni, nullakalóriás étel. A nyers halat citromlében pácolják, ami a húst "megmarja", vagyis tulajdonképpen elkezdi megfőzni, a hal elveszíti nyerseségét.

Egy másik nemzeti étel a papas a la huancaina: pikáns mártással leöntött burgonya (titka egy kevés sós keksz, ez sűríti a szószt). Az étel névadója a Peru középső részén fekvő Huancayo tartomány, ahonnan származik. Leggyakrabban felkarikázott főtt burgonyára locsolva, főtt kemény tojással, fekete olajbogyóval és kukoricaszemekkel díszítve tálalják. A mártás maga krémes és lágy, a csilitől pikáns (a Peruban használt sajt legjobban fetával helyettesíthető). Szerintem mártogatóként is remekül megállja a helyét, nyers zöldségekkel, pirítóssal vagy a kedvenc chipsfélémmel, indiai papaddal ajánlom. Utóbbi delikátüzletekben nálunk is kapható: a lencse- vagy csicseriborsólisztből készülő szárított körlapokat olajban kell kisütni, de el lehet készíteni zsiradék nélkül, mikrohullámú sütőben is.

Perui sült paprikás-sajtos mártás

(Papas a la huancaina)

Hozzávalók (4-6 adag)

2 sárga kaliforniai paprika, megsütve, lehéjazva

25 dkg feta sajt, szobahőmérsékleten

12,5 dkg natúr krémsajt, szobahőmérsékleten

4 szem sós keksz (pl. Tuc), durvára törve

1 kávéskanál csípős paprikakrém

2 dl tej

só, bors

A sült paprikához a sütőt grillfokozatra állítjuk. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, és alufóliával bélelt tepsire helyezzük, a vágott felével lefelé. Addig sütjük, amíg a héja fekete és hólyagos lesz. Mély tálba tesszük, lefedjük átlátszó fóliával, majd kb. 15 percig állni hagyjuk. Ez idő alatt a paprika összeesik, és a héja könnyen lehúzhatóvá válik. Csíkokra vágjuk, és meglocsoljuk némi olívaolajjal (akár 3-4 nappal előre is elkészíthető). A kencéhez aprítógépbe tesszük a felcsíkozott sült paprikát, a fetát, a krémsajtot, az elmorzsolt sós kekszet, a csípős paprikakrémet, valamint a tejet. Sózzuk, borsozzuk, majd teljesen simára pürésítjük. A krém előre is elkészíthető.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.