Pho & Pad Thai

  • ételhordó
  • 2018. november 18.

Gasztro

A rendszerváltás környékén terjedt el a „több lábon állás” kifejezés, azok az újdonsült vállalkozók kezdték használni, akik nem tudtak vagy nem akartak egyféle tevékenységből megélni. E kényszer számos vicces üzletet teremtett a kilencvenes években: a virágárusnál fénymásoló zakatolt, a pékségben igazolványképet csináltak, a temetkezési vállalkozó a vagyonvédelemben is jeleskedett. Később a több lábon állás egyre jobban kiteljesedett, „nagyobb lett a volumene”, és ha a közelmúlt legsikeresebb hazai üzletembereit nézzük, nem túlzás kijelenteni, hogy mára az efféle sokoldalúság a csillagos eget ostromolja, talán már be is vette.

Természetesen a vendéglátóiparban is találunk párhuzamokat, mivel szerintünk az olyan egységek is „több lábon állónak” tekinthetők, amelyeknél a vegyes arculat dominál, például a babgulyást is kínáló pizzériáknál.

A Hollán Ernő utca elején található Pho & Pad Thai nevű hely is ilyen, hiszen eddig a vietnami levesezőket, illetve a thai büféket olyannak ismertük, ahol nem nagyon van közösködés. Bezzeg itt! Beharangozójukban még azzal a palifogó kifejezéssel is találkozhatunk, hogy „ázsiai konyha”. A lényegre törő elnevezés, a pincehelyiség és a jellegtelen portál alapján elsőre gyorsbüfének tippelnénk a Pho & Pad Thait, bár ennek ellentmond a tálcával cikázó felszolgáló látványa. Az is meglepő, hogy a gyanús külső ellenére sem érezni ételszagot, ráadásul vasárnap, még az ebédidő elmúltával is alig találunk helyet.

A tavaszi tekercs (590 Ft) mellett nyári tekercs (790 Ft) is van az étlapon, többféle töltelékkel. Marhahúsost kérünk, de kérhettünk volna vegát vagy csirkést, mivel szinte kizárólag a zöldséges íz dominál a négy kabátgomb méretű hideg tekercsben, amiről bekötött szemmel simán elhinnénk, hogy szusi, esetleg elfűszerezett káposztasaláta. Egyértelmű, hogy a tavaszi tekercs jobban megéri az árát, nem is értjük, hogy miért olcsóbb. A kínai olajfalóval szemben itt a tészta ropogós és szinte száraz, de a töltelék is egész jó.

A pho levest (kis adag: 990 Ft) is marhahússal esszük, itt már nem lehet panasz a mennyiségre, de a minőségre sem. Valószínű, hogy jelenleg senki nem főz ennél jobb pho levest a Hollán Ernő utcában. Viszont a kesudiós csirke jázminrizzsel nevű ételtől (1990 Ft) már nem vagyunk oda. A sült zöldségek tengeréből néha előbukkan a csirkehús, ritkábban a Mogyi-féle kesudió is… Ízekre nem nagyon emlékszünk, úgyhogy szerény vigasz a hatalmas adag. A pad thai (1790 Ft) már ízekkel is szolgál, ez is méreten felüli, és a pho leveshez hasonlóan – úgy látszik, a név kötelez – ez is átlagon felüli. A sült banánt (590 Ft) baracklekvárral és csokoládéval tálalják, külsőre pont olyan, mint egy átlagos étteremben a Gundel palacsinta.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.