Tartalom

MaNcs 30. évf. 42. sz. (2018-10-18)

Publicisztika

Haki Abazi

Publicisztika

Haramiák markában

Lángba borulhat-e ismét a Balkán?

Aleksandar Vučić és Hashim Thaçi, Szerbia és Koszovó elnöke alkut kötne a közös határok megváltoztatásáról. Csakhogy ez a megegyezés kizárólag Vučić és Thaçi önös céljait szolgálná. Az elképzelés kockára tesz minden pozitív eredményt, amit az elmúlt húsz évben sikerült felmutatni, és a Balkánt végképp a szervezett bűnözés, a korrupció és a kívülről szított vallási konfliktusok terepeként betonozná be. Mindez nyilvánvaló fenyegetés az Európai Unió és az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, s megjósolhatatlan következményekkel jár a helyi nemzetekre és belső ügyeikre is.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Erőltetett növekedés

„Amikor egy autó, amely nagy sebességgel haladt a sík országúton, emelkedőhöz ér, a rossz autóvezető abban az illúzióban ringathatja magát, hogy csak taposnia kell a gázpedált, s tarthatja a sebességet. Az eredmény: a motor köhögni kezd, s hamarosan lefullad.” Ezzel a (Jánossy Ferenctől átvett) hasonlattal érzékeltette Kornai János az „erőltetett növekedés” kimerülésére adható hibás választ (Erőltetett növekedés, Akadémiai Kiadó, 1972).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kiporolva

Története egyik leggyengébb választási eredményét érte el a hétvégi tartományi választáson a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU), miután a párt szélsőjobbos szólamait meghallván és értelmezvén egykori szavazóinak jelentős tömegei szétszéledtek a szélrózsa minden irányába.

A szerk.

A szerk.

Csak ne feltartott kézzel!

Megkönnyebülten sóhajtottunk múlt szerdán, amikor Orbán Viktor és Tarlós István közös sajtótájékoztatón jelentette be a főpolgármester újbóli indulását a 2019-es választáson.

A szerk.

A szerk.

Az alacsony léc

Hétfőtől tilos Magyarországon hajléktalanként élni. Ha életvitelszerűen tartózkodsz az utcán, hamarosan elvisz a rendőr, és lecsuk, előtte talán megfürdet, esetleg slaggal, hidegvízzel, biztonságos távolságból – már ha rád talál. Ha elbujdosol valahová a sunyiba, talán nem talál rád, legfeljebb télen megfagysz az erdőben.

Külpol

A szlovákiai újságíró-gyilkosság története

Külpol

A szemünk láttára

Olyan az egész, mint egy olasz politikai krimi a múlt század hetvenes éveiből, meggyilkolt oknyomozó újságíró, nehezített körülmények között mozgó igazságszolgáltatás, lebukó és feltörekvő politikusok, maffia, vér. De pont a kiontott vér az, ami bizonyosan igazi benne. Utánanéztünk, hol tart Szlovákiában a Kuciak-gyilkosság felgöngyölítése.

Belpol

Sportmánia és közpénzmilliárdok a pesti agglomerációban

Belpol

Eközben egy kisvárosban

A gyáli városvezetés egy 2,5 milliárd forintos sportcsarnok felépítésébe vágott bele nemrég. Szerzőnk helyi lakosként mondja el, hogy a kisváros miképp éli meg a már-már abszurdba hajló fejlesztést.

Tarlós újraindul a főpolgármesterségért

Belpol

Budapest felszámolása

Tarlós István nem készül nagy kampányra, csak folytatná, amit elkezdett. Ami éppen elég a véghez.

Mit akar a kormány a Corvinusszal?

Belpol

Olajozott működtetés

Nem feltétlenül következik az ingyenes férőhelyek visszaszorulása a Corvinus alapítványi fenntartásából, de azért sok a bizonytalanság az átalakulás körül. Még homályosabb, miként mozdítaná a kormány a piac irányába a teljes magyar felsőoktatást.

Színház

Színház

"Mintha öntudatlanul azért könyörögne, hogy állítsa le valaki" - Kritikánk A diktátorról

Chaplin A diktátor című filmje után többé sosem viselte azt a kis kefebajuszt, ami őt Hitlerrel rokonította. Ez a bajusz – és az az óriási tehetsége – vezette el őt oda, hogy a Csavargó hősét, ezt a burleszk kisembert, akit önmagából ikonként megalkotott, rokonítsa a diktátorral, vagyis két figurát olvasszon egybe: mindketten hasonló bajuszt viseltek. Egészen addig, amíg ez a bajusz problémává nem vált – vagyis Chaplin, hiába fűződött hozzá erős védjegye, immár nem hordhatta büntetlenül: a bajuszt Hitler elrabolta tőle.

Zene

Operett

Zene

Tempó, tempó

Bernstein: Candide

Nincs benne sem bonviván, sem táncos-komikus, és huszárfakadást is hiába várnánk tőle, ám ettől még Voltaire nevezetes regényének zenés színpadi adaptációja pontosan az, aminek Leonard Bernstein 1956-ban szánta: operett. Méghozzá frivol humorú, könnyed és virtuózan megmunkált operett, több slágerszámmal és jó pár hálás szereppel. Ezt azért kellett ily sietve előrebocsátanunk, mert élénk a gyanú, hogy a művet bemutató múlt szombati fesztivál-előadás publikuma nem győződött meg minderről. Hiába a válogatottan tehetséges előadógárda és az előadást záró obligát nagy taps: a Candide Müpa-beli közönsége kevesebbet kapott a vártnál, és az est jelentős részében közelebb lehetett a rokonszenvező unalom, semmint a féktelen mulatság állapotához.

Lemez

Zene

Kék fény

Suede: The Blue Hour

Húsz éve már, hogy véget ért a britpopnak nevezett zenei korszak, és az akkori vezérzenekarok közül egy sem úszta meg feloszlás nélkül. Azóta többen is visszatértek – inkább rövidebb, mint hosszabb időre, ilyen volt például a Blur egyszeri, amúgy remek próbálkozása is – tartósan aktívnak azonban egyedül a Suede bizonyult.

Interjú

Zene

„Rajta volt Bowie rúzsa”

Ligeti Gyuri énekes, gitáros

Angliai karrierjét az Oasis menedzsere igazgatta, itthon a Žagarral lett híres. Nemrég szólókarrierbe fogott, és új lemezét az Abbey Roadon vette fel, ahol a Beatles is dolgozott.

Koncert

Zene

Téli utazás kombinéban

Die Winterreise – női szemmel

Forradalminak és provokatívnak talán nem nevezném Baráth Emőke hárfakíséretes Winterreise-előadását, mert a #meetoo kampány és a gender szak betiltásának légkörében az ötlet tulajdonképpen kézenfekvő, benne van a levegőben.

Könyv

Interjú

Könyv

"Nem a hatalmi játszmák a meghatározó élményeim "

Halmos Ádám és Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport vezetői

Nem tartanak a kormány kultúrharcos térfoglalásától a Libri Kiadói Csoport ügyvezető résztulajdonosai. Az ok egyszerű: pénzzel és erővel szerintük itthon és külföldön sem lehet befolyásolni, milyen könyveket vesznek az emberek. A könyvpiac talpra állásáról és az állami támogatások hasznáról is beszélgettünk velük.

Interaktív
Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

Mégis jellemző a „széthúzás”

Baki Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke

Indul a Fotóhónap, amit a Magyar Fotóművészek Szövetsége tizenegyedik alkalommal rendez meg. Az elnökkel – aki a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója és a Mai Manó Ház ügyvezetője is – a vezetése alatt álló rendhagyó státusú intézményekről is beszélgettünk. Legfőképp arról, miért kellene a Magyar Fotográfiai Múzeumnak Kecskemétről Budapestre költöznie.

Gasztro
Lokál

Törekvések az emberi túlfogyasztás mérséklésére

Lokál

Kabinláz

Kulipintyó, viskó, vityilló, kunyhó, kalyiba – a magyar nyelv végtelenül gazdag, ha a trendi „őrület”, az Amerikából eredeztethető tiny house mozgalom névadó objektumára, a kicsi házra kell szavakat találnia.

Lélek

Interjú

Lélek

„Egyetlen képen sem látható azonosítható áldozat”

Rév István, a Blinken OSA Archívum igazgatója

Az öngyilkosságok számát tekintve a harmadik helyen állunk az Európai Unióban, s voltunk ennél is rosszabb helyen. E fojtogató társadalmi problémára hívja fel a figyelmet a Centrális Galériában a Blinken OSA Archívum felkavaró, de nem minden problémától mentes tárlata, amelynek gerincét az öngyilkosságok helyszínén 1956 és 1986 között készült rendőrségi fényképek adják. A kiállítás kurátorával beszélgettünk.

Tudomány
Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Elemes vibrálás

Jesse Peretz: A meztelen Juliet

A Nick Hornbyval eladott termékekre, melyek főleg könyvet és filmet, esetleg lemezt, lapot, tévésorozatot vagy musicalt jelentenek, de jöhetne a kötött zokni és pulcsi is, szóval a Hornby-féle kultúrholmikra két címet szokás kiírni, ha a szerző nevében rejlő reklámérték kidomborítása a cél. Ez a kettő pedig a Pop, csajok satöbbi és az Egy fiúról, vagy ha a célközönség a labdarúgásban leli örömét, akkor utóbbi a Focilázra cserélhető.

Mikrofilm

Az On the Spot alkotói a köztévés kirúgásukról és a terveikről

Cseke Eszter és S. Takács András, On the Spot

Májusban kirúgta őket a köztévé, így az október 31-én induló kilencedik lesz az utolsó évad a Duna Televízión. A köztévés propagandáról és a kirúgásuk okairól, a BBC csalásáról és Vitray Tamás tanácsáról, valamint egy Geréb Ágnesről szóló filmről is beszélgettünk.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Héjaröptetés

Jack Ryan

Jack Ryant Tom Clancy első regényének (Vadászat a Vörös Októberre) világsikere állította üstökösi pályára. Előbb egy műfajteremtő – technothriller – regényfolyam szövődött köré, amelyből új széria, a Campus-sorozat ágazott ki, immár Jack Ryan Junior akcióhősködésével, majd újabb sorozatok (Op-center, Net Force) jöttek a már bevált mintát követve, mindehhez videojáték- és képregényváltozatok társultak, egyre több társszerző bevonásával, és amikor már kezdett átláthatatlanná válni a franchise, megjelent egy Clancy-galaxis útikalauz is a piacon.